Geen hormoontherapie bij hormoongevoelige tumor

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

Geen hormoontherapie bij hormoongevoelige tumor

Berichtdoor Jolanda@76 » do 04 okt 2018, 17:42

In 2015 diagnose borstkanker op 38 jarige leeftijd. Hormoongevoelige tumor, macro uitzaaiing in een van de drie lymfklieren. Mamaprint geeft een laaggradige tumor aan. Advies minimaal 5 jaar hormoontherapie met Tamoxifen. Na bijna 1 jaar Tamoxifengebruik aanhoudende vaginale bloedingen. Advies oncoloog: Tamoxifen stoppen en in consult bij gynaecoloog. Indien er geen afwijkingen aan de baarmoeder zouden worden gevonden stelt de oncoloog voor om mijn eierstokken te laten verwijderen. Daardoor kom ik dan inde overgang en zouden er andere middelen voor hormoontherapie beschikbaar komen aangezien de Tamoxifen niet meer mag en ik volgens de oncoloog verhoogd risico heb op uitzaaiingen ivm aangestaste lymfklier. De gynaecoloog vond gelukkig geen afwijkingen aan de baarmoeder. Mijn eierstokken wil ze niet verwijderen. Volgens haar ben ik te jong en zijn de nadelen te groot. Ze adviseerde een Mirena spiraal tegen de bloedingen. Na overleg met de oncologisch specialist kreeg ik te horen dat deze oplossing prima kan. Dat ik nu niet meer in aanmerking kom voor hormoontherapie maakt volgens haar niks uit. De tumor was immers laaggradig. Huisarts ziet ook geen probleem en mirena is geplaatst. Helaas zijn de bloedingen na plaatsen van de Mirena niet gestopt. Ik ben inmiddels meer dan een jaar iedere dag ongesteld en krijg geen hormoontherapie meer. Volgens huisarts moet ik het nog een half jaar aankijken. Ik vraag mij echt af of dit een normale gang van zaken is en of het überhaupt veilig is om geen hormoontherapie meer te krijgen. Iemand een idee? Ik ben het spoor volledig bijster.
Jolanda@76
 Re: Geen hormoontherapie bij hormoongevoelige tumor

Berichtdoor kitty » do 04 okt 2018, 18:20

Ik snap dat je het spoor bijster bent. Welk ziekenhuis zit je? ik zou je aanraden voor een second opinion te gaan naar het Anthonie van Leeuwenhoek ziekenhuis daar hebben ze weet ik uit ervaring ook een goede gynaecoloog. Je kan dan meteen op alle fronten een goed advies krijgen. Een jaar bloedingen lijkt me niet wenselijk!

Sterkte!
kitty
 


Re: Geen hormoontherapie bij hormoongevoelige tumor

Berichtdoor Dees » vr 05 okt 2018, 21:28

Hoi Jolanda,
Een Mirena na een hormoongevoelige borstkanker is écht niet aangeraden hoor. Dat is echt niet goed. Ook laaggradige borstkankers kunnen uitzaaien en dat wil je niet triggeren. Je kunt prima kiezen voor Zoladex en dan ook weer tamoxifen of een aromataseremmer gaan slikken. Dan kom je in de overgang en houden de bloedingen ook op.

Ik ben er niet gerust op....
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com
Avatar gebruiker
Dees
Beheerder
 
Berichten: 4581
Geregistreerd: di 15 mei 2012, 08:27Keer terug naar Oktober 2018

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten