Zwangerschap en borstkanker

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

War

Zwangerschap en borstkanker

Bericht door War » wo 26 sep 2018, 10:15

Dag Dees,

Een korte vraag over zwanger worden en borstkanker.
Het zit namelijk zo dat ik al ruim 4 jaar medicijnen gebruik (tamoxifen en zoladex).
Echter denk ik er in de toekomst misschien aan om ergens te stoppen met het medicijngebruik om zwanger te raken.

Wel heb ik mij twijfels of dit wel verstandig is. InZwanger raken met hormoongevoelige borstkanker voelt alsof je vraagt om moeilijkheden. Want waarom gebruik ik anders zoladex? Juist om die oestrogeengehalte zo laag mogelijk te houden, nietwaar?

Een andere vraag is, hoe lang kan het ongeveer duren dat een vrouw na chemo en medicijngebruik (zoladex) weer begint te menstrueren. Ik ben al namelijk 40.

Alvast grote dank voor het behantwoorden van mijn vraag en nog een fijne dag.

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4835
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Zwangerschap en borstkanker

Bericht door Dees » do 27 sep 2018, 17:46

Hoi War, kan het zijn dat ik deze vraag van jou al eens eerder beantwoord heb?
Dees schreef:Hoi War,
Lastig is het he allemaal...... De opmerking dat "een zwangerschap juist een iets betere overlevingskans geeft bij hormoongevoelige borstkanker" kan ik niet plaatsen. Volgens mij loopt die studie nog en is dat bewijs specifiek voor die groep borstkankers er niet. We weten wel dat er géén contraindicatie is om zwanger te worden. Er is géén bewijs dat een zwangerschap de overlevingskansen verslechtert. Dat in sommige studies lijkt alsof die vrouwen die zwanger raakten een betere overlevingskans hebben, kan ook te maken hebben met een vorm van vertekening, namelijk die vrouwen met een betere prognose zullen eerder geneigd zijn om toch wel voor die zwangerschap te gaan.

Na borstkanker heb je altijd een risico dat de borstkanker uitzaait. De belangrijkste en moeilijkste vraag die jij en je partner zich moeten stellen is deze: Stel nou in het ongelukkige geval dat de borstkanker uitzaait en je hieraan zult overlijden, wat betekent dat dan voor jou, je man, jullie kindje én een toekomstig kindje? Ik weet ook wel dat dat een situatie is waar je niet over na wilt denken en die kans is echt klein en natuurlijk is het een regelrechte ramp, maar als dat nou wel gebeurt, is je man dan in staat voor jullie kinderen te zorgen? Kan hij genoeg hulp krijgen uit de omgeving? Zijn er belangrijke volwassenen die in kunnen springen? Moeilijk en lastig he?

De andere kant is ook waar, je kunt niet je hele leven 'on hold' zetten omdat je borstkanker kreeg. Er zijn altijd risico's in het leven en zekerheid krijg je nooit. Leven moet ook vooral over leven gaan.
Van de site van de Borstkankervereniging:
De risico's van zwanger worden
Als je zwanger wilt worden wil je weten of dit de kans op terugkeer van de kanker vergroot. Alhoewel hier nog maar weinig systematisch onderzoek naar is gedaan is de conclusie van die onderzoeken wel steeds dezelfde: zwangerschap heeft géén aantoonbaar effect op de kans dat je uitzaaiingen krijgt. Ook op de totale overlevingsduur is geen effect aangetoond. Er zijn zelfs enige aanwijzingen dat zwangerschap een gunstig effect heeft. Deze conclusies gelden vooral voor vrouwen bij wie de kanker in een vroegtijdig stadium is ontdekt en behandeld.

Hormonen
Veel vragen en twijfels over zwangerschap na borstkanker hangen samen met hormonen. Bekend is dat bij hormoongevoelige tumoren de groei van de tumor beïnvloed wordt door de hormonen oestrogeen en progesteron. Bij een zwangerschap stijgen de hormoonspiegels sterk. Veel vrouwen denken dat dit de kans op een recidief of uitzaaiing vergroot, omdat de hormonen de groei van eventuele minuscule tumorcellen in het lichaam stimuleren. In theorie bestaat deze kans inderdaad. Maar zeker bij borstkanker die in een vroeg stadium is ontdekt en behandeld is geen negatief effect van zwangerschap op de kans op uitzaaiingen gevonden. Onderzoeksgegevens met betrekking tot kanker die in latere stadia zijn ontdekt en behandeld ontbreken nog. Daarover zijn dus weinig uitspraken te doen. Bespreek de risico’s altijd met je arts.
Wachten met zwanger worden
Veel artsen adviseren na de behandeling twee jaar te wachten met zwanger worden. Dit heeft niet zozeer te maken met de mogelijkheid om zwanger te worden of effecten van de behandeling op de eicellen. Het heeft meer te maken met je eigen gezondheid. Een eventuele snelle terugkeer van de ziekte kan dan gediagnosticeerd worden voordat je zwanger wordt. Uitzaaiingen kunnen immers je beslissing om zwanger te worden in een compleet ander daglicht stellen. Na twee jaar wordt de kans op terugkeer van de ziekte kleiner, alhoewel deze altijd aanwezig blijft.
Bron: Borstkanker.nl

Bij premenopausale vrouwen is in principe tamoxifen hét advies en dan vaak gecombineerd met Zoladex of Lucrin om de eierstokken plat te leggen. Een aromataseremmer bij vrouwen met werkende eierstokken mag echt niet. Het vergroot de aanmaak van oestrogeen. Als er al aan jonge vrouwen een aromataseremmer wordt gegeven is dat in combinatie met een vorm van eierstokonderdrukking.

Als je een zwangerschap overweegt, zou je tijdelijk kunnen stoppen met tamoxifen, zwanger kunnen raken en na de bevalling weer verder kunnen gaan met tamoxifen. Garanties krijg je helaas niet. Nooit.

Kun je hier iets mee?
Ik durf het niet precies te zeggen hoe lang het duurt voordat je je menstruatie weer hebt. Ze gaan toch uit van een maand of zes. Gezien je leeftijd zou ik niet te lang wachten als je menstruatie niet op gang komt om naar een gynaecoloog te gaan.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “September 2018”