Mammografie

Moderators: Angela, Sanne, Team, Superuser

Jael
Berichten: 2
Lid geworden op: di 26 sep 2017, 21:05

Mammografie

Bericht door Jael » di 26 sep 2017, 21:16

Een vriendin van mij heeft het advies gekregen om 1x per jaar een mammografie te laten maken ivm erfelijke of familiaire borstkanker, maar geen brca of andere bekende mutatie. Hoe schadelijk is het om ieder jaar een mammografie te laten maken? Is een mri schadelijker ivm straling? In het ziekenhuis hebben ze haar het advies gegeven om 1x per jaar een mammografie te laten maken, terwijl haar huisarts haar wijst op de gevaren van straling. Nu twijfelt ze over het gevaar van de straling.

Online
Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4808
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Mammografie

Bericht door Dees » wo 27 sep 2017, 08:54

Beste Jael, jaarlijks mammografie doen bij vrouwen met een láág risico op borstkanker zou meer nadelen dan voordelen kunnen hebben. Omdat dat eigenlijk geen meerwaarde heeft, gaat het piepkleine risico van de straling van mammografie wellicht tellen.

Nu heeft je vriendin geen laag risico op borstkanker, maar verhoogd vanwege de erfelijke of familiaire aanleg. Weet je op welke genmutaties ze is onderzocht? Er wordt meer en meer op andere genmutaties gezocht.

Voor vrouwen met een hoog risico op borstkanker is het advies om vanaf 25 jaar elk jaar borstonderzoek te laten doen door een specialist en een MRI te laten maken en vanaf 30 jaar (BRCA2) daar een mammografie bij te maken en vanaf 40 jaar bij BRCA1 (omdat gebleken is dat de mammografie tot 40 jaar bij MRI geen toegevoegde waarde heeft). Vanaf 60 jaar kan iemand dan weer deelnemen aan het bevolkingsonderzoek.

Regelmatig zelfonderzoek is eventueel aan te raden.

Afhankelijk van haar leeftijd zou ik dus een plan maken. Als de huisarts niet goed begrijpt wat het advies van de klinisch geneticus is, kan hij het beste navraag doen bij die klinisch geneticus.

Kun je hier iets mee?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Jael
Berichten: 2
Lid geworden op: di 26 sep 2017, 21:05

Re: Mammografie

Bericht door Jael » vr 29 sep 2017, 11:48

Dank je wel Dees! Mijn vriendin was blij met de informatie.

Gesloten

Terug naar “September 2017”