is een griepprik nuttig tijdens chemo?

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

alieba
Berichten: 56
Lid geworden op: di 22 sep 2015, 20:56

is een griepprik nuttig tijdens chemo?

Bericht door alieba » ma 05 okt 2015, 09:03

Dag Dees.
Vrijdag heb ik mijn tweede FEC kuur gekregen en men gaf mij een formulier mee over de griepprik. Wat zijn de huidige adviezen en richtlijnen over wel of niet een prik halen en wanneer tijdens de therapie? Ik heb er wat tegenstrijdige berichten over gevonden, vooral over het moment van prikken. Ik ben na kuur 1 behoorlijk verkouden geweest en wil eigenlijk zo fit mogelijk de tweede helft van de kuren door (nog 1x FEC en 3x docetaxel te gaan tot Kerstmis).

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4835
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: is een griepprik nuttig tijdens chemo?

Bericht door Dees » ma 05 okt 2015, 09:27

Hoi Alieba, het advies van het RIVM voor de griepprik is voor:
mensen met weinig weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling; bijvoorbeeld mensen die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, mensen die met hiv zijn geïnfecteerd, mensen waarbij de milt is verwijderd (asplenie), mensen met een auto-immuunziekte, mensen met leukemie (bloedkanker) en mensen die chemotherapie of bestraling ondergaan;
Bron: RIVM Griepprik

Het advies is om de griepprik te halen tussen half oktober en half november. Als jij momenteel chemotherapie of bestraling krijgt, dan is het wel verstandig om erom te vragen. De griepprik kan beter niet gezet worden op de dag van de kuur of de dag ervoor, maar ongeveer een week voor de volgende kuur.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

alieba
Berichten: 56
Lid geworden op: di 22 sep 2015, 20:56

Re: is een griepprik nuttig tijdens chemo?

Bericht door alieba » di 06 okt 2015, 08:47

Dank je Dees. Duidelijk antwoord. Volgens mij waren ze van plan een dag of twee voor de kuur te prikken, dus ik ga het bespreken.

Gesloten

Terug naar “Oktober 2015”