amputatie + borstreconstructie eigen buikvet in 1x

Moderators: Team, Sanne, Angela, Superuser

Jetje

amputatie + borstreconstructie eigen buikvet in 1x

Bericht door Jetje » di 15 jul 2014, 11:48

Beste forumleden,
Ik heb een uitgebreid diffuus, vaag begrensd, grillig patroon van een agressief voorstadium van kanker (extended DCIS graad 3), in de bioptie zijn slechts voorstadia gevonden, kans van 10 à 15% op aanwezigheid van kanker. Mijn borst moet geamputeerd worden (dat was vorige week op 10 juli gepland, maar ik wil eerst een week op vakantie). Dit werd mij 25 en 30 juni meegedeeld, na het bevolkingsonderzoek. Schildwachterslymfeklier is eruit gehaald en bleek schoon.

Maandag 14 juli had ik een gesprek met een plastisch chirurg, die zelf geen DIEP-flap operaties meer uitvoert, alleen expanders en protheses plaatst. Hij vertelde iets nieuws: naast een amputatie en wakker worden met een platte borst en een amputatie met een extender, zou ik ook nog in één keer na de amputatie (die bijvoorbeeld om 8 uur ’s ochtends zou beginnen) een borstreconstructie met eigen buikvet kunnen krijgen. Hiervoor zou de reeds geplande amputatie op 7 augustus iets uitgesteld moeten worden ivm vrije OK ruimte op de Plastische Chirurgie afdeling (ipv op de oncologische chirurgie afdeling Heelkunde). De regie op de operatie verschuift dan: niet meer de oncologische chirurgen zijn in charge, maar de plastische chirurgen. Dit kan alleen als:

• Het medisch verantwoord is om de amputatie weer iets uit te stellen (naar eind augustus of begin september)
• Als een eventuele chemokuur (na constatering van kankercellen in het weggenomen borstweefsel) plaats kan vinden na die zware operatie van zes uur waarvan de herstelperiode 6 tot 8 weken duurt
• Als de Duplex-test uitwijst dat ik gezonde slagaders in mijn buik heb die verplaatst en gebruikt kunnen worden voor de doorbloeding, dus tijdens mijn operatie aan de een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ooit lang geleden, moet die ader nooit doorgesneden zijn geweest.
• Als het lage bikinilijn litteken van die operatie van 30 jaar geleden de DIEP-flap operatie niet in de weg staat
• Als de benodigde specialistische chirurgen terug zijn van hun vakantie en beschikbaar diezelfde dag.

Het voordeel voor mij zou zijn: één grote operatie in plaats van afzonderlijke, geen tussentijds opvullen van een expander of geen platte borst in de tussentijd en meteen een ‘eigen’ borst (cup C).
Ik heb genoeg buikvet, maar ben voor de rest ‘erg mager’ en het is de vraag of mijn borsthuid na amputatie genoeg bescherming biedt naast de borstspier voor de expander.

Mamacareafdeling stond meteen in de weerstand toen ik vertelde over dit nieuwe voorstel van de plastisch chirurg. Het zou logistiek en kwa planning lastig zijn en ze kon zich niet voorstellen dat zo’n grote heftige operatie meteen na de amputatie in dezelfde narcose gunstig zou zijn voor het verdere proces, misschien zou het de chemokuur onmogelijk maken, dacht ze, iets waar volgens haar een heel kleine kans op was.
Ik ben 51, sport veel, heb nooit gerookt, leef en eet gezond en weeg 53 kg.
Wat is jullie advies?
Bij voorbaat dank voor de moeite van het antwoord. Vriendelijke groet!

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4831
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: amputatie + borstreconstructie eigen buikvet in 1x

Bericht door Dees » di 15 jul 2014, 16:30

Hoi Jetje, in allerlei ziekenhuizen wordt een amputatie gecombineerd met een directe reconstructie met eigen weefsel (Diepflap of Dieplap), zelfs soms tweezijdig. Dat is qua narcose geen probleem. Ik heb zelf één diepflap-borst (na een amputatie 2,5 jaar eerder) en een sgapflap-borst met een directe reconstructie. Geen probleem hoor.

Ik vind het een mooi voorstel. Directe reconstructies met eigen weefsel vind ik het allermooist. Als het veilig kan zou het ook mooi zijn om je tepel te behouden. Vraag daar in elk geval naar en laat ze maar uitleggen waarom het niet zou kunnen.

Eind augustus, begin september moet, medisch gezien, geen enkel probleem zijn. De reden die ik kan bedenken dat ziekenhuizen soms een beetje vaart erachter zetten, is omdat ze beoordeeld worden op het percentage dat binnen 5 weken geopereerd is. Dat is overigens absoluut geen reden om je gehaast te voelen. Het gaat namelijk om jou.

Ik vraag mij af of een MRI of bijvoorbeeld een PETscan onderscheid zou kunnen maken tussen DCIS en eventueel invasieve haarden. Als er namelijk een vermoeden is dat er invasieve haarden zijn én er is noodzaak voor chemotherapie, dan is het verstandiger om dáár mee te starten. Dat heet Neo-adjuvante chemotherapie. Hier legt dokter Sonke uit het AVL uit waarom dat de standaard zou moeten zijn. Dat de schildwachtklier schoon is, is natuurlijk wel heel gunstig en verkleint de kans dat chemo nodig is. Is er al iets bekend over de eigenschappen van de DCIS? Hormoongevoelig?

Als de kans op chemo groot is én je kunt ermee starten, heb je voor de planning van de operatie tijd genoeg. Dat is een voordeel. Dan heb je ook geen risico dat de chemo vertraagt als er complicaties bij het wondherstel zouden zijn.

In het UZ Gent (de bakermat voor de Diepflap-operaties) wordt niet een Duplex-onderzoek gebruikt maar een CT van de buik. De plastisch chirurgen daar hebben daarmee een soort landkaart van de geschikte aderen.

In principe zou een eerdere buikoperatie geen contraindicatie moeten zijn. Ik ken een aantal vrouwen die na een keizersnede een diepflap kregen. No problem.

Er is op dit moment (te) weinig inzicht in welke ziekenhuizen en welke plastisch chirurgen veel ervaring hebben en weinig complicaties hebben bij de Diepflap operatie. We werken mee aan een artikel daarover. We weten dat de expertise en het aantal complicaties per ziekenhuizen verschilt. Bij gebrek aan transparantie kun je het in elk geval vragen. Hoeveel diepflaps heeft hij al gedaan? Hoevaak is dat gedeeltelijk of helemaal mislukt? Hoeveel diepflaps doet hij per maand? Google zijn naam. Kijk op http://www.zorgkaartnederland.nl. Kijk wat lotgenoten over hem zeggen.

Kun je hier iets mee?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “Juli 2014”