Verdikt baarmoederslijmvlies

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

Lenie

Verdikt baarmoederslijmvlies

Bericht door Lenie » di 16 jul 2013, 09:07

Hoihoi,

Ik gebruik nu 3,5 jaar tamoxifen + lucrin. Ben 31 jaar.

Bij een echo is gebleken dat mijn baarmoederslijmvlies fors verdikt is. Is dit een bekende bijwerking van hormoontherapie? Betekent dit dat er al sprake is van (een aanzet tot) baarmoederkanker?

Ik ben doorgestuurd naar de gynaecoloog, maar ik ben natuurlijk extreem bang dat het weer kanker is.

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4823
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Verdikt baarmoederslijmvlies

Bericht door Dees » di 16 jul 2013, 11:01

Hoi Lenie,
Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt, maar dat is niet nodig.

Antwoord van Cor de Kroon gynaecoloog:
Tamoxifen is een stofje dat de receptor voor het oestrogeen blokkeert, het gaat als het ware op de plek van het oestrogeen zitten. Op sommige plekken worden daarmee de functies van het oestrogeen als het ware plat gelegd: omdat tamoxifen al op de receptor zit kan het oestrogeen er niet meer gaan zitten en doet het oestrogeen zijn werk niet meer. Dat is precies het effect dat tamoxifen heeft op borstkankercellen: oestrogeen zet borstkankercellen aan tot groei en vermenigvuldiging maar als tamoxifen al op de receptor zit kunnen de borstkanker cellen niet meer tot groei en vermenigvuldiging worden aangezet door oestrogenen. En dat is precies wat 'we' willen: het stop zetten van de groei en vermenigvuldiging van de borstkankercellen die misschien nog ergens in je lichaam zijn achtergebleven ondanks alle behandelingen die je al hebt gehad.

Het vervelende van tamoxifen is dat sommige oestrogeen receptoren (een ander type dan het type receptor dat in borstkankercellen zit) het verschil niet merken tussen oestrogeen en tamoxifen: dus of er nou tamoxifen of oestrogeen op de receptor gaat zitten die receptor gaat aan de slag. Dit type oestrogeenreceptoren zitten bijvoorbeeld in de eierstokken (daarom krijgen sommige vrouwen die tamoxifen gebruiken cystes op de eierstokken en werkt het bij sommige vrouwen als opwekker van eisprongen) maar ook in het baarmoederslijmvlies. En dat is waar jij 'last' van hebt: als gevolg van het gebruik van tamoxifen wordt het baarmoederslijmvlies bij jou verdikt. Dat komt bij veel meer vrouwen voor en meestal is het geen enkel probleem. Het is pas een probleem als er door het dikker worden van het slijmvlies onregelmatig vaginaal bloedverlies ontstaat. Dat is vervelend voor jou maar kan ook een aanwijzing zijn dat er onrustige cellen in het baarmoederslijmvlies zitten. Er zijn studies waarin vrouwen die tamoxifen gebruiken tot 4 keer vaker naar de gynaecoloog gaan dat vrouwen die geen tamoxifen gebruiken, puur en alleen omdat ze last hebben van onregelmatig vaginaal bloedverlies. Het is echter goed om je te realiseren dat uit een recente review van alle studies blijkt het voor het risico op het krijgen van baarmoederslijmvlieskanker niet uitmaakt of je tamoxifen hebt gebruikt: relatief risico 1.19 (95% betrouwbaarheidsinterval 0.53 - 2.65) (Iqbal et al, Cancer Treat Rev 2012; 38: 318) (ik weet niet of je bekend bent met relatieve risico's maar het komt erop neer dat in vergelijking met vrouwen die geen tamoxifen gebruiken tussen de 0.53 (dat is dus half zo grote kans) en 2.6 (dat is ruim 2 x zo grote kans) hebben om baarmoederslijmvlieskanker te krijgen. Al met al is dit allemaal geen reden om de tamoxifen te stoppen als je met het gebruik ervan het risico op het terug krijgen van borstkanker verkleint.

Tot slot: wat kun je doen aan de baarmoederslijmvliesverdikkingen. Het is bekend dat het gebruik van een progesteron-IUD (Mirena-spiraal) het ontstaan van onrustige cellen en het ontstaan van baarmoederslijmvlieskanker kan voorkomen. Onlangs is weer aangetoond dat dit ook het geval is bij vrouwen die tamoxifen gebruiken (relatief risico op het krijgen van baarmoederslijmvliesverdikkingen (poliepen) 0.28 (95% betrouwbaarheidsinterval 0.15 - 0.55) en op het krijgen van 'onrustige cellen' (hyperplasie) 0.14 (95% betrouwbaarheidsinterval 0.02 - 0.80) (dat het 95% betrouwbaarheidsinterval in dit geval helemaal aan dezelfde kan van de 1 ligt betekent dat het 'significant' of 'echt' is, dat het onder de 1 ligt betekent dat het risico kleiner is in vergelijking met vrouwen die wel tamoxifen maar geen mirena hebben gebruikt) (Wan et al Climateric 2012;14:622).
...

Er zijn namelijk alternatieven: bijvoorbeeld het Mirena (maar dan wat mij betreft alleen als er al onrustige baarmoederslijmvlies cellen zijn gevonden). Of regelmatig (eens per half jaar?) een mini-curettage om zeker te weten dat jouw verdikte baarmoederslijmvlies geen onrustige cellen bevat. Of hysteroscopisch (met een kijk operatie) je baarmoederslijmvlies verwijderen. Een alternatief zou ook kunnen zijn, als hormoontherapie heel belangrijk is, je eierstokken verwijderen (het verwijderen van je eierstokken zonder je baarmoeder is een heel eenvoudige ingreep met een heel laag risico op complicaties). Dan hoef je geen tamoxifen meer te gebruiken (maar misschien een aromatase remmer maar die heeft geen invloed op het baarmoederslijmvlies).

...

Kun je hier mee uit de voeten? Samenvattend denk ik dat je met je oncoloog moet overleggen hoe belangrijk hormoontherapie voor je is (wat de reductie in het risico in het terugkrijgen van de borstkanker is nu je tamoxifen gebruikt), met je gynaecoloog moet overleggen hoe ernstig de verdikking was (poliepen? hyperplasie?) en dan aan hen beide moet vragen of bijvoorbeeld het Mirena een alternatief is met name als de verdikking inderdaad op hyerplasie of poliepen berustte.
Antwoord op eerdere vraag en weggelaten wat voor jou niet relevant is.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “Juli 2013”