Hoe werkt Adjuvant Online?

Moderators: Angela, Sanne, Team, Superuser

Madia

Hoe werkt Adjuvant Online?

Bericht door Madia » vr 29 mar 2013, 10:35

Hallo,
Ik zie overal staan Adjuvant Online. Wat is dat dan precies en hoe werkt dat?
Dank

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4805
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Hoe werkt Adjuvant Online?

Bericht door Dees » vr 29 mar 2013, 10:41

Hallo Madia,
Adjuvant Online is een online programma dat wereldwijd door oncologen wordt gebruikt om de prognose van bv borstkanker te berekenen en om te bepalen hoeveel toegevoegde waarde hormoontherapie en/of chemotherapie hebben.

De gegevens die je nodig hebt zijn: leeftijd, of je gezond was ten tijde van de diagnose, de tumorgrootte, aantal positieve okselklieren, de graad van de kanker, of die hormoongevoelig was of niet en welke chemotherapie men van plan is te geven. De exacte cijfers veranderen als één van deze kenmerken verandert.

Je kunt de berekening maken voor Mortality (kans dat je doodgaat) en Relapse (kans dat kanker terugkomt, dat kan ter plekke zijn, in je andere borst maar ook als uitzaaiingen in de rest van je lichaam).

Als je die gegevens invult voor Mortality, rolt er zo'n plaatje uit:
Afbeelding


Wat betekent dat nou?

In het jaar X krijgen 100 vrouwen van (in dit geval) 59 jaar borstkanker. Ze hebben allemaal een graad 3 tumor van tussen de 2,1 en 3 centimeter en schone okselklieren. Ze hebben allemaal een hormoongevoelige tumor.

Situatie zonder aanvullende therapie

Als die vrouwen alléén geopereerd en bestraald worden, zijn er na 10 jaar van die 100 vrouwen 23 overleden aan (borst)kanker:
Afbeelding

7 van hen zijn overleden aan een andere oorzaak dan kanker:
Afbeelding

Van die 100 zijn er nog 70 in leven zijn:
Afbeelding

Wat is de invloed van aanvullende therapie?

Nu kunnen we er gelukkig wel wat aan doen dat er geen 23 vrouwen overlijden aan borstkanker.
We kunnen hormoontherapie geven. We kunnen chemotherapie geven. We kunnen ook allebei geven.

Voor de 70 vrouwen die óók zonder aanvullende therapie nog in leven zouden zijn na 10 jaar heeft dat natuurlijk geen zin. Die hebben wel de nadelen van hormoontherapie maar niet de voordelen. Het heeft ook geen zin voor de 7 vrouwen die overlijden aan iets anders dan kanker.

Hormoontherapie alléén

Als 100 vrouwen alleen hormoontherapie slikken, maakt dat voor 7 van hen na 10 jaar het verschil tussen wel of niet overleden zijn aan (borst)kanker. Dat betekent dat er mét alleen hormoontherapie nog steeds 16 vrouwen overleden zijn aan (borst)kanker, maar dat zijn er 7 minder dan als ze allemaal geen hormoontherapie en ook geen chemotherapie hadden gehad.
Afbeelding

Chemotherapie alléén

Als 100 vrouwen chemotherapie krijgen, maakt dat voor 3 van hen na 10 jaar het verschil tussen wel of niet overleden zijn aan (borst)kanker. Dat betekent dat er mét chemotherapie alleen nog steeds 20 vrouwen overleden zijn aan (borst)kanker, maar dat zijn er 3 minder dan als ze allemaal geen hormoontherapie hadden geslikt.
Afbeelding

Combinatie hormoontherapie en chemotherapie

Als 100 vrouwen chemotherapie én hormoontherapie krijgen, maakt dat voor 9 van hen na 10 jaar het verschil tussen wel of niet overleden zijn aan (borst)kanker. Dat betekent dat er mét chemotherapie én hormoontherapie nog steeds 14 vrouwen overleden zijn aan (borst)kanker, maar dat zijn er 9 minder dan als ze allemaal geen hormoontherapie hadden geslikt én chemotherapie hadden gekregen. 7 van hen 'danken hun leven' aan hormoontherapie en 2 van hen 'danken hun leven' aan chemotherapie.
Afbeelding

Beperkingen van Adjuvant Online

Om het nog lastiger te maken, moet je weten dat het programma Adjuvant Online een aantal beperkingen kent.
- De actuele versie van Adjuvant Online stamt uit 2006. Er wordt gewerkt aan de update. De therapieën zijn de afgelopen jaren wel verbeterd, dus te verwachten is dat de cijfers voor alle patiënten eigenlijk gunstiger zijn dan er nu uitkomt.
- De resultaten zijn gebaseerd op het verleden (en dan ook nog van voor 2006). Je mag er vanuit gaan dat er de komende jaren nog veel therapieën ontwikkeld zullen worden, waardoor over 10 jaar de cijfers nog gunstiger zullen zijn.
- Adjuvant Online maakt (nog) geen onderscheid tussen Her2Neu-positieve tumoren en het gebruik van Herceptin.
- Over het algemeen wordt gezegd dat Adjuvant Online heel betrouwbaar is, behalve voor hele jonge mensen, daar zijn de cijfers uit Adjuvant Online eigenlijk een beetje te rooskleurig (omdat ze ondervertegenwoordigd zijn in de database)
- Het systeem gebruikt afkappunten voor de grootte, het aantal positieve klieren. Dat is natuurlijk een kunstmatig afkappunt. De tumor geeft niet ineens meer risico doordat ie 1 millimeter groter is.

Wat moet je daar nou mee?

Het vervelende van dit verhaal is dat je niet op voorhand weet welk poppetje jij bent.

Ben je over 10 jaar overleden aan iets anders dan kanker? Ben je over 10 jaar óók zonder aanvullende therapie nog gewoon in leven? Of maakt hormoontherapie of chemotherapie het verschil tussen wel of niet doodgaan aan (borst)borstkanker?

Met deze informatie kun je een goede afweging maken. Het is namelijk niet zo dat aanvullende therapie helemaal zonder risico is. Hormoontherapie en chemotherapie hebben bijwerkingen en nadelen en kunnen óók je risico vergroten om aan iets anders te overlijden (andere kanker, hartproblemen, trombose). Of het de moeite waard is om te doen, hangt van je situatie af en hoe je daar zelf in staat.
Afbeelding

Het advies vóór hormoontherapie en/of chemotherapie wordt in het algemeen voorgesteld als de kans dat de kanker terugkomt (Relapse) meer is dan 25% en als kans op overlijden meer is dan 15% zodat de kans de kanker terugkomt met 10% afneemt en de kans op overlijden met tenminste 4-5% afneemt.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Jeanette

Re: Hoe werkt Adjuvant Online?

Bericht door Jeanette » vr 29 mar 2013, 14:13

Hè hè eindelijk is het me écht duidelijk! :oops: Het is al een paar keer aan me uitgelegd, toen dácht ik dat ik het snapte, maar zodra ik het probeerde uit te leggen aan mijn man liep ik vast.

Gesloten

Terug naar “Maart 2013”