Reconstructie met eigen weefsel in Belgie

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

Noor

Reconstructie met eigen weefsel in Belgie

Bericht door Noor » di 26 mar 2013, 19:07

Op het forum heb ik her en der al wat gelezen over het ondergaan van een borstreconstructie in België. Mijn vraag is: hoe gaat dit praktisch in z'n werk? Kun je gewoon een afspraak maken in Brussel of Gent, of heb je hiervoor een verwijzing van je behandelend arts in Nederland en/of een machtiging van je zorgverzekeraar nodig? Waar is te vinden met welke ziekenhuizen mijn zorgverzekeraar (VGZ) een contract heeft afgesloten?

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4834
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Reconstructie met eigen weefsel in Belgie

Bericht door Dees » di 26 mar 2013, 19:56

Hoi Noor, je kunt zowel in Brussel als in Gent gewoon een afspraak maken. Het consult moet je waarschijnlijk contant betalen, maar dat kun je declareren bij je zorgverzekering, zie hier. Voor de operatie moet je toestemming aanvragen en dan is het een stuk gemakkelijker als je zorgverzekering een contract heeft met dat ziekenhuis. Je kunt VGZ daarover bellen. Hier vind je meer informatie.

Voor reconstructie met eigen weefsel moet je een jaar na de laatste bestraling zijn en je mag niet roken.

Als je volgend jaar geopereerd wilt worden en je wilt persé in Brussel geopereerd worden, dan kun je overwegen om aan het eind van het jaar te switchen naar een andere zorgverzekering (we hopen dat er dan weer zorgverzekeringen zijn met een aantrekkelijk pakket).

Kun je hiermee vooruit?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Noor

Re: Reconstructie met eigen weefsel in Belgie

Bericht door Noor » vr 29 mar 2013, 12:13

Ontzettend bedankt, Dees! Ik ga na pasen meteen eens bellen.

Jij bent erg enthousiast over dr. Hamdi toch? Hopelijk ben ik voor een S-GAP of TUG operatie bij hem aan het juiste adres :-). Erg jammer dat VGZ geen contract met het UZ Brussel heeft. Betekent dit dat ze het uberhaupt niet vergoeden, of dat het lastiger wordt om het vergoed te krijgen? Anders toch maar eens in Gent kijken....

Groet! Noor

Gebruikersavatar
Sanne
Beheerder
Berichten: 308
Lid geworden op: zo 06 mei 2012, 10:32

Re: Reconstructie met eigen weefsel in Belgie

Bericht door Sanne » vr 29 mar 2013, 18:26

Dag Noor,

Ik heb echt héle mooie resultaten gezien van Hamdi, waaronder Dees en hij kan inderdaad erg mooie borsten maken.
Ook in een niet gecontracteerd ziekenhuis is België, zoals het UZ Brussel, kun je worden behandeld.
Dan is er geen directe relatie tussen het ziekenhuis en de zorgverzekeraar.
Er kan dan wel een machtiging aan jou worden afgegeven om de behandeling te ondergaan.
De verzekeraar geeft dan een indicatie van de maximale vergoeding die daar tegenover staat.
Je kunt dus ook naar het UZ Brussel maar dan moet je wél het volgende weten:

Ziekenhuiszorg (opname) in het buitenland moet vooraf gemachtigd worden om zo de totale capaciteit aan zorg en de financiële kosten daarvan in Nederland te kunnen beheersen. Ondanks het vrij verkeer van personen, goederen en diensten in de EU is daarom intramurale ziekenhuiszorg (= zorg waarvoor je meer dan 24 uur opgenomen wordt) uitgezonderd van dit vrije verkeer.
Ook is vastgesteld dat bij vergoedingen van die zorg, het in Nederland bestaande maximum tarief daarvoor mag worden verstrekt.
Deze maximale vergoeding kan lager zijn dan de rekening die het Belgische ziekenhuis stuur! (hierover valt met de behandelaar wel te onderhandelen heb ik begrepen)

Een verzekeraar mag in zijn polisvoorwaarden opnemen dat gemachtigde zorg in het buitenland tegen een bepaald percentage van het maximum tarief wordt vergoed.
Soms vergoedt een verzekeraar bijvoorbeeld maar 75% van het maximaal tarief. Kijk dat na in je polisvoorwaarden!

In Nederland wordt gewerkt met DBC’s, Diagnose Behandel Combinaties vertaald in een DOT (ik zal je niet vermoeien) en het maximum Nederlands tarief is een gemiddelde van een groot aantal van deze verrichtingen die door het ziekenhuis worden gedaan. De ene patiënt is een dag opgenomen, een ander vijf dagen, de één heeft complicaties, de ander niet. Daarvoor zijn geen verschillende tarieven, maar dus één prijs.
Als er in het buitenland complicaties optreden, worden de kosten daarvan dus niet apart vergoed.
Een Belgisch ziekenhuis heeft natuurlijk niet dezelfde massa aan behandelingen en komt niet altijd weg met dit tarief.
In België is de manier van declareren ook anders, maar dat doet voor de vergoeding van zorg dus niet terzake; het Nederlandse systeem is leidend.
Dat kan ervoor zorgen dat je flinke financiële risico’s loopt als er nabloedingen, infecties of andere complicaties optreden…
De kosten daarvan kunnen niet apart in rekening worden gebracht!

Ook in Nederland is een reconstructie onderverdeeld in verschillende onderdelen, afhankelijk van het individuele behandelvoorstel.
Meestal heeft een reconstructie drie onderdelen: een (al dan niet dubbelzijdige) micro-chirurgische vrije lap reconstructie (DIEP, S-GAP TRAM, ...) gevolgd door lipofilling en afgerond met een tepelreconstructie (of terugplaatsing).
Voor al deze onderdelen bestaan er ook in Nederland aparte DBC's met een daaraan gekoppeld maximum Nederlands tarief.
Dat tarief geldt dus voor díe betreffende behandeling, inclusief eventuele complicaties.
Complicaties zijn daarmee een risico voor het overschrijden van dit maximum tarief, en daarin komen verzekeraars niet tegemoet (kúnnen ze ook niet t.l.v. de basisverzekering, want zij zijn hierin uitvoerder van de wet die door ministerie en CVZ en NZa worden vastgesteld).
Er is één zorgverzekeraar (PNO-zorg) die via de aanvullende verzekering tot tweemaal het maximum Nederlands tarief vergoedt dit jaar.
Daarmee zijn eventuele risico's (deels?) afgedekt.

De Zorgproductcode voor een microchirurgische vrije lap reconstructie is 990004012 met declaratiecode 15D167 en het maximaal Nederlands tarief bedraagt in 2012 (kan per verzekeraar iets verschillen vanwege het feit dat het tarief een gemiddelde is van alle door hen onderhandelde tarieven) €11067

Je kunt aan de Belgische behandelaar aangeven dat dit (ongeveer) het bedrag is wat je van je verzekeraar vergoed zult krijgen en mogelijk kan dan zijn offerte daarbij in de buurt blijven... Ook is het zinnig om te bespreken dat dit ook bij complicaties de vergoeding zal zijn en of hij een een "fixed price" af wil spreken...

Behandeling door Hamdi kan dus wél maar daar zit dan wel een aardig administratief traject van machtigingen, brieven, onderhandelen en geduld aan vast...
VGZ, onderdeel van UVIT, is niet de meest vervelende zorgverzekeraar, maar dit traject is niet eenvoudig.
Dan ben je gewaarschuwd... Succes!
Groet, Sanne
Verpleegkundige en Bestuurskundige. Werkzaam als strategisch adviseur bij een zorgverzekeraar en expert op innovaties in de zorg. Kennis van zorgaanspraken in de zorgverzekering, vergoedingen en (on)mogelijkheden en daarbij kritische ervaringsdeskundige met borstkanker in 2007, 2011 en 2012.

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4834
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Reconstructie met eigen weefsel in Belgie

Bericht door Dees » vr 29 mar 2013, 18:34

Hoi Noor, ik ben absoluut een fan van Hamdi. Ik vind hem één van de beste plastisch chirurgen voor borstreconstructies met eigen weefsel. Hij heeft véél ervaring. Dat is ontzettend belangrijk. Dat is nóg belangrijker als je een reconstructie wilt met eigen weefsel dat van een andere plek komt dan de buik. In Nederland zijn er inmiddels wel plastisch chirurgen die aardige ervaring hebben in de Diepflap, dat is echt anders als het gaat om Sgapflap en TUG. Als je me een persoonlijk berichtje stuurt met je emailadres (moet je wel even voluit schrijven met at en punt), dan kan ik je informatie en foto's sturen.

We hebben op een rijtje gezet hoe het moet als je een borstreconstructie overweegt in België. Het blijft altijd lastig met verzekeraars, dus we kunnen helaas geen garantie geven dat alles dan ook soepel verloopt. We geven je informatie maar dat ontslaat je niet van je eigen verantwoordelijkheid om dingen goed uit te zoeken.

Een borstreconstructie en ook een amputatie met borstreconstructie valt bij erfelijk belasten of mensen die borstkanker hebben gehad onder de basisverzekering.
Als je zorgverzekeraar een contract heeft met een Belgisch ziekenhuis, vraag je eerst een machtiging aan en als je die gekregen hebt, worden (in principe) alle kosten vergoed, die in Nederland ook vergoed zouden worden. Dat betekent dat er soms nog kleine bedragen zelf betaald moeten worden voor wasgel, de koelkast of medicijnen.

We weten dat bijvoorbeeld het UZ Gent Plastische Heelkunde zeer goed aangeschreven staat als het gaat om borstreconstructies met eigen weefsel. We weten dat UZ Gent in elk geval is gecontracteerd door VGZ.

We weten ook dat professor Hamdi in Brussel zeer goed aangeschreven staat. Als je door hem geopereerd wilt worden, is dat wat lastiger. Professor Hamdi opereert in het Edith Cavell en in het UZ Brussel. Als je een restitutiepolis hebt, heb je als het ware een budget en dat kun je aanwenden om een deel van de operatie in UZ Brussel of Edith Cavell te betalen. Als je een in naturapolis hebt, kan het zijn dat je slechts 50%of 75% van het Nederlandse tarief vergoed krijgt. Of de hele operatie ermee betaald kan worden, hangt af van de offerte en het bedrag dat je toegezegd krijgt van je zorgverzekeraar. Operatie in het Edith Cavell was voorheen altijd goedkoper dan in het UZ Gent en in het UZ Brussel. Je moet er wel rekening mee houden dat er complicaties kunnen ontstaan en dat kan betekenen dat je budget niet toereikend is. Dat moet je je wel realiseren.

Switchen van zorgverzekering kan aan het einde van het jaar vóór 1 januari van het nieuwe jaar. Er zijn voor dit jaar een paar zorgverzekeraars die een aanvullende verzekering aanbieden waarmee je bovenop de vergoeding uit de basisverzekering nog een extra budget krijgt voor geplande operaties in het buitenland. We weten niet of dat weer het geval zal zijn in 2014.

Voor de volldigheid:
Het is belangrijk om te weten dat er een streng MRSA-beleid geldt in Nederland. MRSA is een bacterie die resistent is voor vele soorten antibiotica. Als je in een buitenlands ziekenhuis gelegen hebt, mag je niet zomaar een Nederlands ziekenhuis in. Daarom moet je, als je in België geopereerd bent, vragen aan je huisarts om een MRSA-kweek te doen. Met wattenstokjes worden er uitstrijken gemaakt van de neus en de keel. Soms wordt er nog een extra kweek afgenomen bijvoorbeeld van een wond, van urine of van de anus. De uitslag van de kweken duurt ongeveer 3 dagen. Als je geen MRSA-bacterie bij je hebt, mag je daarna wel Nederlandse ziekenhuizen in.

Kun je hiermee vooruit?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “Maart 2013”