controleschema

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

elfi

controleschema

Bericht door elfi » do 21 mar 2013, 19:23

Zijn er ook schema's voor de controles?

Oncoloog
Radiotherapeut
Chirurg
Mammografie
en evt. echo

Groet Elfi

dobber

Re: controleschema

Bericht door dobber » do 21 mar 2013, 21:01

Dag Elfi,

De expertise laat ik graag aan het team over, maar bij mij hebben ze wel een soort schema van controle. 2012: 27 april diagnose, 11 juni start chemo, 24 september klaar, 16 oktober amputatie en 21 december klaar met bestralingen.
2013: Ondertussen naar radioloog, oncoloog en chirurg geweest (jan, feb en maart) en controles zijn er om de 3/4 maanden vooralsnog. Juni weer oncoloog met bloedonderzoek, juli/augustus chirurg en daarna de mammo of wat dan ook, juli weer naar radioloog, etc. Is dit wat je bedoeld?

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4834
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: controleschema

Bericht door Dees » do 21 mar 2013, 21:54

Hoi Elfi,
Zelf vind ik belangrijk dat je ZELF als patiënt een doelstelling hebt waarom je gaat en waarom je dan naar een bepaalde arts gaat. Wat kom jij daar halen? Waarbij moet de arts jou helpen? Op welk gebied verwacht je een advies?

M.b.t. de kanker is het voldoende als er éénmaal per jaar wordt gekeken of er misschien een lokaal recidief is (dat de kanker terugkomt in de borst of oksel waar je de eerste keer ook kanker had) of dat er een nieuwe tumor zit in je andere borst. Voor de rest, er wordt pas gezocht naar uitzaaiingen als er een reden is om dat te doen. Je leeft niet langer als uitzaaiingen in een vroeg stadium gevonden worden.

De rest van de controles kun je heel prima overslaan als ze jou niet helpen. Krijg je er stress van, ga dan gewoon niet meer. Maar.... heb je specifieke klachten, kijk dan wie je kan helpen.

Een reden voor jou als patiënt om een consult aan te vragen kan zijn dat je wilt praten over je wens om eventueel een reconstructie te ondergaan, dat je bijwerkingen ervaart van de hormoontherapie, dat je restklachten ervaart van de chemotherapie, operatie of bestraling of dat je het psychisch moeilijk hebt. Daarbij hoop je dat de arts je tips kan geven of je kan doorverwijzen naar een gespecialiseerde hulpverlener. Voor zaken die met de hormoontherapie of met de chemotherapie te maken hebben, kun je het beste terecht bij de oncoloog. Voor zaken die te maken hebben met de bestraling kun je het beste terecht bij de radiotherapeut. Voor zaken die te maken hebben met de operatie, reconstructie en beperking van je schouder kun je het beste terecht bij de chirurg.

In de richtlijn die alle artsen, betrokken bij borstkanker, gebruiken staat het volgende:

DOEL
Nazorg is een essentieel onderdeel van de individuele patiëntenzorg tijdens en na behandeling voor kanker. Het behelst drie elementen.

•Het detecteren van nieuwe manifestaties van het behandelde mammacarcinoom of nieuwe daarmee geassocieerde maligniteiten.
•Voorlichting, begeleiding, ingaan op klachten en symptomen, signaleren van directe of late effecten van ziekte en behandeling en aandacht voor sociale gevolgen.
•Evaluatie van het medisch handelen en de gevolgen daarvan. Het initiatief voor een contact met dit doel kan zowel uitgaan van de arts als van de patiënt.
GEWENSTE ONDERZOEKEN

Afbeelding

Afbeelding

GEWENSTE ARTSEN EN NAZORGPLAN

Afbeelding

Bron: Richtlijn Mammacarcinoom

Het format voor een Individueel Nazorgplan kun je hier vinden.

Kun je hier iets mee?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

elfi

Re: controleschema

Bericht door elfi » do 28 mar 2013, 15:31

nog bedankt voor je reactie.

gr elfi

Gesloten

Terug naar “Maart 2013”