82 jarige moeder en hormoonmedicatie

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

82 jarige moeder en hormoonmedicatie

Berichtdoor Sunny » wo 13 maart 2013, 22:48

Wat is wijsheid? Mijn 82 jarige moeder kreeg in 2010 borstkanker (mastitis carcinoma in beginstadium). Met een tumor van 3 cm en besmette okselklieren kwam ze in aanmerking voor chemo die ze uiteraard niet kreeg vanwege haar leeftijd. Ze heeft een borstamputatie gekregen, haar okselklieren zijn verwijderd en ze is bestraald. Ze heeft 2 jaar Tamoxifen geslikt met veel last van bijwerkingen, vervolgens overgestapt naar Anastrozole met eveneens veel klachten. Nu slikt ze sinds kort Exemestane en sindsdien slaapt ze erg slecht. Gezien haar hoge leeftijd en de vele bijwerkingen vraag ik me af of of het niet wijzer is om te stoppen zodat haar kwaliteit van leven wat beter wordt. Mochten er uitzaaiingen komen, kan ze toch alsnog de medicatie hervatten? Haar behandelend arts en de huisarts vinden dat ze moet doorgaan met de hormoonmedicatie. Haar moeder (mijn oma) heeft ook op hoge leeftijd bk gekregen, hormoonmedicatie geslikt en zij is na een aantal jaren daarmee gestopt. De borstkanker kwam toen terug en dat is nu de reden dat mijn moeder doorgaat. Ze wil niet het voorbeeld van haar eigen moeder volgen. Tja, dat begrijp ik dan ook weer wel. Ondanks haar 82 jaar is mijn moeder nog ondernemend en levenslustig. Door de bijwerkingen zoals bijvoorbeeld vermoeidheid heeft ze flink de pest aan deze pillen, ze slikt ze 6 dagen per week en op zondag gooit ze de pil als protest demonstratief in de prullenbak. De vraag of ze moet stoppen met de hormoonmedicatie kan niemand voor haar beantwoorden, ze kan alleen maar zelf de afweging maken. Maar ik zou graag willen weten wat jullie visie hierop is.
Sunny
 Re: 82 jarige moeder en hormoonmedicatie

Berichtdoor Dees » wo 13 maart 2013, 23:04

Hoi Sunny, wat een ontzettend moeilijk dilemma. Ik snap jouw gedachte dat ze misschien beter kan stoppen om zoveel mogelijk kwaliteit van leven over te houden. Ik snap ook haar behandelend arts en huisarts die willen dat ze doorgaat. Ik snap ook dat je moeder door wil gaan én er tegelijkertijd enorm van baalt.

Voor zolang het mogelijk is, zou ik de oplossing eerder zoeken in het bestrijden van de bijwerkingen dan het stoppen met de hormoontherapie.

Kan ze bijvoorbeeld met slaapmedicatie wel beter slapen? Ze hoeft niet elke dag een slaappil te nemen, maar als ze dat 2 a 3 keer per week doet, voelt ze zich misschien al een deel van de tijd een heel stuk beter. Als ze last heeft van haar gewrichten, zou een pijnstiller kunnen helpen. De huisarts kan absoluut zeker helpen om te zien op welke manier hij de bijwerkingen voor je moeder zoveel mogelijk kan verminderen. Dat is misschien even zoeken hoor, maar als daardoor haar kwaliteit van leven verbetert, is dat misschien de moeite waard.

Ik weet dat Barbara Havenith van Vrouwenpoli Boxmeer veel weet van overgangsklachten en misschien kan helpen.

Kun je hier iets mee? Sterkte, voor jou en je moeder !!
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com
Avatar gebruiker
Dees
Beheerder
 
Berichten: 4519
Geregistreerd: di 15 mei 2012, 08:27


Re: 82 jarige moeder en hormoonmedicatie

Berichtdoor Kittekat » do 14 maart 2013, 07:45

Hallo Sunny,
Dit is bijna het verhaal van mijn schoonmoeder. Ik heb veel met haar gedokterd om de goede hulp te krijgen.
Bij haar heeft de geriater veel aan haar welzijn bij gedragen.
Enne een geriater is een arst voor oude mensen, niet alleen voor demente mensen, maar mijn ervaring is juist ook voor " fitte" ouderen.

Sterkte, Kittekat.
Kittekat
 


Re: 82 jarige moeder en hormoonmedicatie

Berichtdoor Miek » do 14 maart 2013, 09:51

beste Sunny,
dat is zeker een moeilijk dilemma. Ik ben het eens met Dees om de bijwerkingen zo goed mogelijk aan te pakken en te proberen door te gaan met de hormoontherapie, zeker omdat je moeder verder nog zo fit is.
In aanvulling op Dees, voor het geval Boxmeer een beetje ver is, er zijn ook overgangsconsulenten. Er zijn twee organisaties: Care for Women en Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulenten

Dat zijn specialisten zijn gespecialiseerd in overgangsklachten, ook bij behandeling van borstkanker. In het hele land zijn praktijken te vinden.

Veel succes en sterkte!
Miek van den Boogaard,
Care for Women specialiste
Bergen op Zoom

Bericht aangepast door Team: Werven is niet toegestaan, daarom is er een tweede organisatie bij vermeld.
Miek
 


Re: 82 jarige moeder en hormoonmedicatie

Berichtdoor Sunny » za 16 maart 2013, 19:08

Dees, Kittekat en Miek, bedankt voor jullie reacties. Ik was wel een beetje verbaasd dat iedereen altijd direct voorstander is van doorgaan met de medicatie. Ik weet dat hormoonmedicatie veel bijwerkingen kan hebben, ik slik zelf Anastrozole, maar ik ben nog maar 55, ik accepteer de bijwerkingen en kan ze ook redelijk goed bestrijden. Mijn moeder is 82 en ik vraag me vaak af: wat doet deze medicatie met een 82 jaar oud lichaam? Ik heb bijv. ten gevolge van de medicatie gewrichtsklachten, daarom sport ik vijf keer per week, dat vermindert de stijfheid. Mijn moeder heeft ook gewrichtsklachten maar niet meer de energie om, zo als ik doe, intensief te bewegen. Opvliegers passen bij mijn leeftijd, maar mijn moeder dacht dit allang achter zich te hebben gelaten.
Ze is gezien haar leeftijd volgens de artsen redelijk fit, maar ze heeft wel copd, een schildklierziekte, slikt bloedverdunners, ze heeft sinds kort een lactose en e-nummer intolerantie (ze moet opnieuw leren koken) en een oedeemarm en hand. Dit vraagt allemaal heel veel aandacht en zorg. De bijwerkingen van de Exemestane komen daar nog eens bovenop, daarom vind ik het ook zo verleidelijk om daarmee te stoppen. Simpele oplossing met direct resultaat maar wellicht riskant. Dan zouden we heel eenvoudig een paar problemen kunnen wegstrepen want af en toe 'verdrinken' we in haar gezondheidsproblemen. Maar ik begrijp nu ook dat niemand kan en zal adviseren om te stoppen. Ik zal met haar overleggen over een bezoek aan een geriatrisch arts en/of een overgangsconsulente. Bedankt voor jullie tips.
Sunny
 


Re: 82 jarige moeder en hormoonmedicatie

Berichtdoor Dees » za 16 maart 2013, 19:59

Hoi Sunny, ik moet zeggen dat ik ontzettend met je moeder te doen heb. Ik ben zelf wel gestopt na 2,5 jaar, ondanks mijn slechte prognose. Nu was mijn tumor maar licht hormoongevoelig, maar toch. Over dat duivelse dilemma, doorgaan met hormoontherapie of toch stoppen, heb ik deze blog geschreven.

Die mastitis carcinomatosa was eigenlijk waarom ik dacht dat ze maar het beste door kon gaan. Dat is gewoon echt een rotvorm van borstkanker (niet dat er leuke vormen van borstkanker zijn, hoor, maar mastitis carcinomatosa is wel echt een gemene).

Met de bijkomende problemen die je beschrijft, zou ik stoppen eventueel ook wel snappen hoor. Kwaliteit van leven is ook veel waard. Je kunt gewoon geen blik in de toekomst werpen en weten wat haar te wachten staat, hoe ze de laatste jaren van haar leven door zal brengen en waaraan ze uiteindelijk zal komen te overlijden.

Misschien dat een geriater ook wel kan helpen om eens een goede afweging te maken.....

Veel sterkte.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com
Avatar gebruiker
Dees
Beheerder
 
Berichten: 4519
Geregistreerd: di 15 mei 2012, 08:27


Re: 82 jarige moeder en hormoonmedicatie

Berichtdoor Kittekat » zo 17 maart 2013, 11:26

Hallo Sunny,

Mijn schoonmoeder had een schoenendoos vol medicijnen, toen we dit met haar behandelend chirurg bespraken,heeft hij haar doorgestuurd naar de geriater. In haar ziekenhuis was dat een een multidisiplinair team. Een pharmaloog? Heeft zorgvuldig alle medicijnen, zowel de voorgeschrevene als de zelfgekochtte zorgvuldig in kaart gebracht. Ze is onderzocht en in overleg met haar behandelende artsen kon er meteen eea geschrapt worden en ze kreeg vervangende middelen en 2 maal per dag 10 mg Tamoxifen.
Haar kwaliteit van leven verbeterde, veel minder huilbuien en opvliegers. En zelfs lopen ging weer beter.

Heel veel sterkte, Kittekat
Kittekat
 


Re: 82 jarige moeder en hormoonmedicatie

Berichtdoor Sanne » zo 17 maart 2013, 15:04

Hallo Sunny,

Ik zou altijd proberen om met een medicus (geriater) de diverse klachten serieus te nemen.
De multimorbiditeit op hogere leeftijd (de schildklierproblemen, COPD en bloedverdunners) zorgt soms voor een stapeling van klachten.
Het kan zijn dat klachten niet minder worden bij het stoppen van de hormoontherapie en zijn de verwachtingen daarvan te hooggespannen?

Maar kwaliteit van leven staat op deze leeftijd misschien toch meer voorop dan tijd van leven.
Een vrouw van 82 heeft gemiddeld nog een levensverwachting van 8,5 jaar. Dat is zónder de eventuele terugkeer van de borstkanker.
Het is aan jouw moeder hoe ze een deel van die jaren wil doorbrengen. Ze kan ook proberen om te stoppen en te kijken hoe het dan gaat.
Het is niet zeker dat de hormoontherapie voor je moeder van levensbelang is, ongeacht het verhaal van haar moeder.
Dan gebruikt ze de hormoontherapie al jaren voor niets.
Maar MC is geen schoothondje. Dus ik durf daarvoor ook mijn hand niet in het vuur te steken...

Toch zijn er keuzes te maken. Laat je daarbij ondersteunen!
Groet, Sanne
Verpleegkundige en Bestuurskundige. Werkzaam als strategisch adviseur bij een zorgverzekeraar en expert op innovaties in de zorg. Kennis van zorgaanspraken in de zorgverzekering, vergoedingen en (on)mogelijkheden en daarbij kritische ervaringsdeskundige met borstkanker in 2007, 2011 en 2012.
Avatar gebruiker
Sanne
Beheerder
 
Berichten: 308
Geregistreerd: zo 06 mei 2012, 10:32


Re: 82 jarige moeder en hormoonmedicatie

Berichtdoor Sunny » ma 18 maart 2013, 18:56

Dames, dank voor al het meedenken. Jullie hebben me overtuigd om een geriatrisch arts te raadplegen.
Al een paar jaar proberen we zelf alle probleempjes het hoofd te bieden en modderen we maar wat aan. Dat wordt me nu ineens pas goed duidelijk. Professionele ondersteuning is heel welkom. Bedankt.
Sunny
 


Re: 82 jarige moeder en hormoonmedicatie

Berichtdoor Dees » ma 18 maart 2013, 23:23

Ik wens hoop zo dat een geriater kan helpen en dat het beter zal gaan met je moeder !!!

Veel succes !
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com
Avatar gebruiker
Dees
Beheerder
 
Berichten: 4519
Geregistreerd: di 15 mei 2012, 08:27Keer terug naar Maart 2013

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten