Borstkanker

Moderators: Angela, Sanne, Team, Superuser

Eric

Borstkanker

Bericht door Eric » wo 13 feb 2013, 14:39

Beste,

Vanochtend heeft mijn vrouw via de Huisarts vernomen dat het kleine knobbeltje in haar borst toch kwaadaardig is. De huisarts heeft niet alle gegevens van het onderzoek. Die krijgen wij bij een reeds geplande afspraak in het ziekenhuis nog te horen. De emotionele gevolgen die deze melding gehad heeft zijn uiteraard enorm. Mijn vrouw gaat uit van het ergste. Ik wil haar ondersteunen maar om in deze allen maar positief te blijven is niet echt voldoende. Het zou fijn zijn om na te gaan met wat feitelijke informatie dat amputatie van de borsten of dat dit specifieke knobbeltje terminaal is niet een direct gevolg hoeft te zijn. Het knobbeltje is erg klein en volgens de huisarts zijn we er bijzonder snel bij. Ik zou graag wat meer informatie over de verschillende vormen en type knobbeltjes vinden zodat ik feitelijk mijn vrouw wat beter kan ondersteunen. Wellicht heeft u de juiste websites of andere behulpzame informatie?

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

M.vr.gr.

Eric

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4816
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Borstkanker

Bericht door Dees » wo 13 feb 2013, 17:09

Ah, Eric, wat een schrik, zeker als je niet meteen alle informatie krijgt. Er is bepaald geen reden om te wanhopen en bepaald geen reden om aan te nemen dat je vrouw door dat knobbeltje ongeneeslijk geworden is.

Borstkanker is alleen ongeneeslijk als het zich verspreid heeft naar andere delen van het lichaam, zoals longen, lever, botten, hersenen. Dat dat direct bij diagnose al zo is, is echt heel zeldzaam.

Deze informatie is nu relevant.

De eerste vraag is, zit je in het goede ziekenhuis? In ziekenhuizen waar véél borstkankerpatiënten behandeld worden is er doorgaans meer expertise. De Monitor Borstkankerzorg kan daarbij helpen. Hoeveel patiënten worden er in dit ziekenhuis per jaar behandeld? Er zijn nog een aantal andere zaken waar je je oordeel op kunt baseren. Ook informatie op Zorgkaart Nederland vind je reviews van ziekenhuizen en specialisten.

Of er borstsparend geopereerd wordt of dat er een borstamputatie plaatsvindt, hangt van een aantal zaken af. Hier vind je informatie over beide ingrepen en een keuzehulp. Ik kan me voorstellen dat het eerste gevoel is dat de borst behouden moet blijven. Nu wordt een borstsparende ingreep altijd gecombineerd met bestraling. Bestraling kan ook bijwerkingen en restschade geven. Het is goed om je dat te realiseren, alvorens een keuze te maken.

Als het een borstamputatie wordt, bestaat er meestal de mogelijkheid om direct een borst te reconstrueren. Hier vind je nadere informatie.

Bij borstkanker wordt soms gekozen om preventieve chemo te geven. Dat is chemo met als doel losse kankercellen in het lichaam te vernietigen zodat ze zich niet elders in het lichaam kunnen gaan nestelen. Er wordt gekozen voor preventieve chemo als de risico's dat de borstkanker zal gaan uitzaaien zwaarder wegen dan de risico's die chemo met zich meebrengt. Als het zéker is dat er chemo nodig is, dan is het verstandig om met chemo te starten, zodat je ruim de tijd hebt om na te denken over de operatie.

In onderstaande tabel kun je zien wanneer preventieve chemo overwogen wordt.

Afbeelding

Bron: Oncoline Richtlijn Mammacarcinoom 2012

Voor welke chemo gekozen kan worden, zie je in deze tabel. Ook deze komt uit de Richtlijn Mammacarcinoom 2012 (N0 betekent schone okselklieren en N+ dat er uitzaaiingen in de okselklieren gevonden zijn (let wel, dat zijn andere uitzaaiingen dan hierboven genoemd worden), ER+ en/of PR+ betekent hormoongevoelig en ER- en PR- betekent hormoonongevoelig, Her2Neu-positief betekent dat er op de tumor bepaalde eiwitten zitten, Her2Neu-receptoren en Her2Neu-negatief betekent dat deze receptoren er niet op zitten).

Grosso modo (bij een gemiddelde tumor) kun je zeggen dat van de 10 vrouwen die chemo krijgt nav borstkanker voor één vrouw dat het verschil betekent tussen wel of niet overleven, één vrouw krijgt ondanks chemo uitzaaiingen en de overige 8 vrouwen krijgen chemo terwijl ze nooit uitzaaiingen zouden hebben gekregen. Helaas weten we niet precies wie de ene vrouw is voor wie chemo het verschil maakt tussen het wel of niet krijgen van uitzaaiingen.

Er bestaat een test die kijkt naar de genetische eigenschappen van de tumor. Die test heet Mammaprint. Die test geeft een extra oordeel over de tumor, namelijk of ie hoog risico of laag risico heeft om uit te zaaien. Die informatie kan erg goed van pas komen om juist wél of juist niet voor chemo te kiezen. Het is dus van belang dat er weefsel beschikbaar is waar die test op uitgevoerd kan worden. Het verzamelen van dat weefsel kan vóór operatie plaatsvinden. Dat moet dan wel direct gebeuren. Als er eerst geopereerd wordt, is het zaak dat er voldoende weefsel van de tumor verzameld wordt en geschikt gemaakt wordt voor deze test. Deze test wordt door nagenoeg alle aanvullende zorgverzekeringen vergoed (behalve Menzis en een paar kleine zorgverzekeraars).

Ik kan er nog veel meer over vertellen, maar ben bang dat ik je hiermee al overlaad.

Om je goed in te lezen is het Borstkankerboek écht een aanrader.

Ook op de site van de Borstkankervereniging is veel informatie te vinden.

Er is eigenlijk informatie te vinden en ook zoveel waar je niets of niet direct wat aan hebt. Dat was eigenlijk de aanleiding om deze site te starten. Stel gewoon de vraag die je VANDAAG hebt en dan stel je morgen gewoon weer een andere vraag.

Take care !!
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Eric

Re: Borstkanker

Bericht door Eric » do 14 feb 2013, 10:51

Beste Dees,

Enorm bedankt voor de informatie. Gisteren was even de eerste klap en vanaf vandaag gaan we informatie inwinnen. Morgen weten we inderdaad over welke kwaadaardige melanoom we spreken en wat men van plan is.

Wij zijn informatie aan het inwinnen voor een second opinion. Welk ziekenhuis is hier het meest bekwaam in. Tevens schoot mij gisteren te binnen dat ik een paar jaar geleden vernomen heb dat er ook ter bestrijding van kankercellen nano bestraling wordt toegespast. Ik weet niet of en waar dit in Nederland plaats heeft en al helemaal niet of dit wel van toepassing is op de situatie van mijn vrouw.

Mocht u daar nog inzicht in kunnen geven dan wordt dat zeer op prijs gesteld.

Nog maals dan.

M.vr.gr.

Eric

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4816
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Borstkanker

Bericht door Dees » do 14 feb 2013, 11:48

thijmen583 schreef:Enorm bedankt voor de informatie. Gisteren was even de eerste klap en vanaf vandaag gaan we informatie inwinnen. Morgen weten we inderdaad over welke kwaadaardige melanoom we spreken en wat men van plan is.
Maar Eric, het was toch borstkanker (= mammacarcinoom) ? En geen melanoom (= huidkanker)?

Ik ga uit van borstkanker. Als je vrouw niet heel jong is, dan kan ze ook prima terecht in grote regionale ziekenhuizen. Daarvoor is niet persé expertise van het AVL nodig. Een second opinion zal in dat geval niet zoveel opleveren.

Bij borstkanker wil je lokaal het probleem aanpakken (door operatie, bestraling en eventueel nieuwere technieken) en je wilt het risico op uitzaaien naar elders in het lichaam aanpakken. Dat doe je door mogelijke losse cellen aan te pakken. Dat doe je door chemo. Dat doe je door bv Herceptin (het geneesmiddel dat Her2Neu-receptoren blokkeert)- altijd in combinatie met chemo. Dat doe je ook door hormoontherapie (dat hormoonreceptoren blokkeert of dat de aanmaak v oestrogeen vermindert).

Vraag in elk geval of er een Mammaprint gedaan kan worden, bij voorkeur op een biopt (als je tenminste aanvullend verzekerd bent, behalve bij Menzis, of als je daar geld voor over hebt).

Take care !!
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “Februari 2013”