steeds maar koud hebben

Moderators: Angela, Sanne, Team, Superuser

elfi

steeds maar koud hebben

Bericht door elfi » di 12 feb 2013, 17:20

Hallo,

Ben nu ruim 6 maanden verder na al mijn behandelingen en heb het de hele dag koud [behalve als ik een opvlieger heb].
Zowel als ik binnen ben maar ook buiten [ook als ik me dik aan kleed].
Voor mijn behandelingen had daar geen last van.

Wie herkent dit en wat doe je eraan?


gr elfi

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4811
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: steeds maar koud hebben

Bericht door Dees » di 12 feb 2013, 17:42

Hoi Elfi, he wat vervelend. Ik herken de koude rillingen wel, maar vooral als een 'thermostaat' die kapot is, dus heel koud, opvliegers, warm, zweterig en daardoor weer heel koud. En een ontzettend lage ochtendtemperatuur. Ik slaap met een electrisch warmtekussen, zodat ik op elk moment even kan opwarmen. Ik draag nu met deze kou ook sokken in bed.

Is er naar de werking van je schildklier gekeken? Het steeds koud hebben kán liggen aan een te traag werkende schildklier. Ik ken meerdere mensen die dat overhielden aan de borstkankerbehandelingen.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

elfi

Re: steeds maar koud hebben

Bericht door elfi » di 12 feb 2013, 17:56

Hoi Dees

Er is in het najaar nog bloed geprikt en ook op schildklier die was toen goed volgens huisarts.
Maar ik kan inderdaad misschien weer hier op laten prikken.

Kan het ook misschien komen omdat ik nog steeds zo moe ben [ook nu ik een tamoxifen pauze heb] slaap nog steeds maar denk 3-4 uur per nacht!

Gr Elfi

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4811
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: steeds maar koud hebben

Bericht door Dees » di 12 feb 2013, 18:11

Elfi, zo slecht slapen, dat kan natuurlijk niet. Ik weet niet of je het daar koud van krijgt, maar wel dat je er allerlei problemen door krijgt. Heb je erover gesproken met je huisarts?

Je weet het, ik heb geen wondermiddel als het om slaapproblemen gaat, maar alles is de moeite waard om te proberen.

Staat er hier iets tussen waar je iets aan hebt?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Vrouwenpoli

Re: steeds maar koud hebben

Bericht door Vrouwenpoli » di 12 feb 2013, 18:27

Koud hebben tussen opvliegers door lijkt te maken te hebben met een ontregelde thermostaat. Stress - adrenaline - en gebrek aan oestradiol kunnen de thermostaat ontregelen in de zin dat je het heel snel warm hebt. Koud hebben kan te maken hebben een niet goed werkende schildklier. Alleen maar een TSH bepaling om te zien of de schildklier voldoende werkt is niet altijd genoeg. Dit is de standaard test die huisartsen doen, maar die haalt niet elke oorzaak van slecht werkende schildklier eruit. Het mooist zou een vergelijking zijn met eerdere waarden van je schildklier. Zijn die bekend? Anders vragen om uitgebreidere test: naast TSH ook fT4 (vrij schildklierhormoon) en eventueel de verhouding T4/T3 (het inactieve versus het actieve schildklierhormoon) in de urine. Je kunt ook de proef op de som nemen en een orthomoleculair middel gaan slikken als Thyronyl van Bonusan. Hierin zit L-thyroxine = het eiwit wat nodig is om schildklierhormoon te maken, jodium (om aan de l-thyroxine te koppelen om schildklierhormoon te maken), selenium en zink (om het T4 te kunnen omzetten in het werkzame T3). Slik een maand lang 3 dd 1 tablet. Als je schildklier wat traag werkt krijg je hem hiermee weer heel goed op gang. Je kunt ook zorgen voor extra jodium in de voeding. Dit vindt je vooral in zeedieren als vis, schaaldieren en het meest nog in zeewier. In zeezout (het niet-geraffineerde) zit weinig tot geen jodium.
Het kan ook zo zijn dat je perifere doorbloeding slecht is. Ook daarvoor zijn orthomoleculaire middelen te gebruiken, een goed werkzaam middel is Magnesium Bisglycinaat 2 dd 1 tablet van 175-200 mg, merken zijn AOV of Bonusan.
Van slecht slapen kun je het ook erg koud krijgen, uiteraard. Maar daar kreeg je al tips voor?
Je kunt je temperatuurscentrum ook trainen. Dat kan heel goed door enkele dagen per maand naar de sauna te gaan, bijvoorbeeld 3 keer in een week en dan 3 weken niet. Daarnaast kun je dan koud douchen. Klinkt barbaars, maar het helpt goed, zowel tegen de koude als tegen de opvliegers. Het kan tijdens het normale warme douchen, je draait de kraan 30 seconden lang op <20 graden. Je moet ervan gaan rillen. Het grootste effect heb je met koud douchen van je decolleté. Je mag gelukkig wel warm nadouchen! :grin:

Voor een op maat gesneden advies kun je uiteraard een gespecialiseerde arts bezoeken.

Barbara Havenith, gynaecoloog bij Vrouwenpoli Boxmeer: http://www.vrouwenpoliboxmeer.nl

elfi

Re: steeds maar koud hebben

Bericht door elfi » di 12 feb 2013, 18:56

Hoi Dees en Barbara,

Bedankt voor jullie adviezen.

Voor slapen heb ik denk bijna alles al geprobeerd [slaap al meer dan jaar zo slecht] en ook meerdere keren bij huisarts aangekaart, eind februari heb ik weer een afspraak staan bij de oncoloog om de stop maand van de tamoxifen te evalueren [oa kijken of het slapen beter gaat maar merk daar nog geen verbetering van].
Op verschillende slaap medicatie die ik heb gebruikt slaap ik ook niet, hooguit een uurtje langer en dan de volgende dag een duf hoofd.

Ga dan ook vragen om een uitgebreid bloedonderzoek oa van de schildklier [om met de thyronyl van bonusan te beginnen lijkt het me verstandig om eerst het bloed te laten nakijken].

Gr Elfi

Ariane

Re: steeds maar koud hebben

Bericht door Ariane » wo 13 feb 2013, 12:23

Hoi Elfi,ik herken het heel goed.
Slapen doe ik inmiddels gelukkig redelijk, maar dat eeuwige koud hebben.
Opvliegers heb ik nooit gehad, ook niet toen ik op natuurlijke wijze in de overgang zat, maar ik loop de hele dag te rillen.
Zelfs onder de douche ril ik :roll:
Vorige week heb ik nog een bloedonderzoek gehad en daar kwam geen oorzaak uit en ik hoop dat er bij jou wel een oorzaak gevonden wordt.

Sterkte, het is allesbehalve leuk.....

Gesloten

Terug naar “Februari 2013”