Info zorgverzekering als je prothesedraagster bent

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

Gebruikersavatar
Team
Berichten: 302
Lid geworden op: zo 06 mei 2012, 10:31

Info zorgverzekering als je prothesedraagster bent

Bericht door Team » di 18 dec 2012, 17:31

Als je een borstprothese draagt, kan een aanvullende zorgverzekering voordelen hebben. We hebben geprobeerd wat informatie op een rijtje te zetten. We geven je informatie maar dat ontslaat je niet van je eigen verantwoordelijkheid om dingen goed uit te zoeken.

Eigen risico

Als je 18 jaar of ouder bent, heb je een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Dit betekent dat je zelf een eerste deel betaalt van de zorg die je krijgt. Voor 2013 is dat bedrag vastgesteld op 350 euro.

Niet alle zorg valt onder het verplichte eigen risico. Je betaalt geen eigen risico voor:
- de huisarts
- verloskundige zorg en kraamzorg
- nationale bevolkingsonderzoeken, zoals het borstkankeronderzoek
- de griepprik (als u behoort tot 1 van de risicogroepen)
- zorg die je aanvullende verzekering vergoedt

Het eigen risico geldt wel voor medicijnen, onderzoeken, consulten en operaties in het ziekenhuis, fysiotherapie, verbandmiddelen, borstprotheses, armkousen etc.

Het is vaak mogelijk om die 350 euro gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.

Borstprothese
Als je een borstprothese of deelprothese nodig hebt, wordt die vanuit de basisverzekering vergoed mits je daarvoor een machtiging hebt. In principe heb je elke 2 jaar recht op een nieuwe prothese. Dat kan ook eerder als de prothese niet meer passend is (omdat je aangekomen bent of afgevallen bent, omdat je bijvoorbeeld zwanger bent, omdat je gespaarde borst gekrompen is).

Op dit overzicht kun je vinden waar extra's vergoed worden. Dat kan gaan om plakstrips, een zwemprothese, maar ook om prothesebadpakken of protheselingerie. Als je hiervoor verzekerd bent, worden deze extra's betaald vanuit de aanvullende verzekering, dus daarvoor hoef je niet eerst je eigen risico van 350 euro op te maken.

Hier vind je welke protheseverkopers officieel erkend zijn.


Tips
Als je hebt besloten waar je je wilt verzekeren, kun je kijken of je je bij een collectief aan kunt sluiten. Om maar een voorbeeld te noemen, als je lid wordt van de ANBO (Algemene Nederlandse Bond van Ouderen- lidmaatschap kost € 37,30), http://www.anbo.nl, dan krijg je bij veel zorgverzekeringen korting op de basisverzekering, de aanvullende verzekering of op beide: http://www.anbo.nl/voordeel-korting/zor ... uw-korting Zo zijn er veel meer organisaties via welke je korting kunt krijgen (maar het vraagt wat zoekwerk).

Als je je vóór 31 december aanmeldt bij je nieuwe zorgverzekeraar, regelt die de opzegging van je oude zorgverzekering.

Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. Voor de aanvullende verzekering kán er sprake zijn van medische selectie. Check dat voordat je je verzekering opzegt.

Terug naar “December 2012”