Info zorgverzekering als je net weet dat je borstkanker hebt

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

Gebruikersavatar
Team
Berichten: 302
Lid geworden op: zo 06 mei 2012, 10:31

Info zorgverzekering als je net weet dat je borstkanker hebt

Bericht door Team » di 18 dec 2012, 16:26

Als je onlangs gediagnosticeerd bent met borstkanker, stel je wellicht andere eisen aan je zorgverzekering. We hebben geprobeerd op een rijtje te zetten wat voor jou relevant zou kunnen zijn. We kunnen helaas geen garantie geven dat alles dan soepel verloopt. We geven je informatie maar dat ontslaat je niet van je eigen verantwoordelijkheid om dingen goed uit te zoeken.

Eigen risico
Als je 18 jaar of ouder bent, heb je een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Dit betekent dat je zelf een eerste deel betaalt van de zorg die je krijgt. Voor 2013 is dat bedrag vastgesteld op 350 euro.

Niet alle zorg valt onder het verplichte eigen risico. Je betaalt geen eigen risico voor:
- de huisarts
- verloskundige zorg en kraamzorg
- nationale bevolkingsonderzoeken, zoals het borstkankeronderzoek
- de griepprik (als u behoort tot 1 van de risicogroepen)
- zorg die je aanvullende verzekering vergoedt

Het eigen risico geldt wel voor medicijnen, onderzoeken, consulten en operaties in het ziekenhuis, fysiotherapie, verbandmiddelen, borstprotheses, armkousen etc.

Het is vaak mogelijk om die 350 euro gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.

Mammaprint
De Mammaprint is een test die gedaan wordt op tumorweefsel. Die test kan extra informatie geven of je een hoog risico of een laag risico hebt op het krijgen van uitzaaiingen. Die extra informatie kan belangrijk zijn om te bepalen of chemotherapie aan te raden is of juist niet. Niet alle artsen stellen deze test voor, maar je kunt er altijd om vragen. Hier vind je bij welke zorgververzekering de Mammaprint vergoed wordt.

Pruik
Als je chemo krijgt, verlies je vaak je haar. Pruiken worden vanuit de Basisverzekering vergoed tot een maximum bedrag van € 393. Voor het bedrag dat daarboven komt, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Hier vind je welke zorgverzekeringen extra vergoeding bieden.
Je ziet ook dat bij welke zorgverzekeringen andere hoofdbedekking of een hoofddeksel vergoed wordt. Dat wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Fysiotherapie of lymfedrainage
Als je last hebt van lymfoedeem of van restschade na operatie of bestraling (je ribben doen pijn, je kunt je arm niet voldoende optillen etc), dan kun je in aanmerking komen voor een chronische indicatie. Fysiotherapie of oedeemtherapie op chronische indicatie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Helaas is het wel zo dat in het begin van die chronische indicatie de eerste 20 sessies voor eigen rekening zijn. Hier kun je je voor verzekeren, zodat de eerste 20 sessies vanuit de aanvullende verzekering vergoed worden. Hier vind je informatie welke aanvullende verzekeringen fysiotherapie vergoeden en hoeveel sessies. Als je chronische indicatie blijft bestaan en je hebt eenmaal de eerste 20 sessies gehad, dan wordt het volgende jaar fysiotherapie of oedeemtherapie vanuit de basisverzekering vergoed.

Herstel en Balans
Het revalidatieprogramma Herstel & Balans voor mensen met kanker omvat componenten van lichaamstraining en educatie. Dit is gericht op minder klachten na kankerbehandeling en een betere kwaliteit van leven. Herstel & Balans vind je op meer dan 60 locaties. Hier vind je welke aanvullende verzekering een vergoeding geeft voor deelname aan Herstel en Balans.

Borstprothese
Als je een borstprothese of deelprothese nodig hebt, wordt die vanuit de basisverzekering vergoed mits je daarvoor een machtiging hebt. In principe heb je elke 2 jaar recht op een nieuwe prothese. Dat kan ook eerder als de prothese niet meer passend is (omdat je aangekomen bent of afgevallen bent, omdat je bijvoorbeeld zwanger bent, omdat je gespaarde borst gekrompen is). Op dit overzicht kun je vinden waar extra's vergoed worden. Dat kan gaan om plakstrips, een zwemprothese, maar ook om prothesebadpakken of protheselingerie. Als je hiervoor verzekerd bent, worden deze extra's betaald vanuit de aanvullende verzekering, dus daarvoor hoef je niet eerst je eigen risico van 350 euro op te maken.

Hier vind je welke protheseverkopers officieel erkend zijn.

Lidmaatschap patiëntenvereniging
Misschien overweeg je om lid te worden van de Borstkankervereniging. Hier vind je welke aanvullende verzekeringen (een deel) van de contributie vergoeden.

Psychologische hulp
De basisverzekering biedt in 2013 een vergoeding voor de eerste 5 consulten bij een eerstelijns psycholoog. Hierbij geldt een eigen bijdrage van 20 euro per behandeling. Dat houdt in dat je per behandeling zelf minimaal 20 euro moet betalen.

Voor behandelingen in de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg geldt dat deze vergoed worden uit de basisverzekering. Behandeling bij één van de Therapeutische centra van de IPSO-instellingen, de gespecialiseerde centra voor Psychosociale oncologie, valt onder tweedelijns geestelijke gezondheidszorg.

Borstreconstructie in België
Een borstreconstructie en ook een amputatie met borstreconstructie valt bij erfelijk belasten of mensen die borstkanker hebben gehad onder de basisverzekering. Met name als het gaat om een borstreconstructie met eigen weefsel wijken patiënten regelmatig uit naar België.

We weten dat bijvoorbeeld het UZ Gent Plastische Heelkunde zeer goed aangeschreven staat als het gaat om borstreconstructies met eigen weefsel. We weten dat UZ Gent in elk geval is gecontracteerd door Achmea, CZ en UVIT (en alle verzekeringen die in hetzelfde concern zitten).

We weten ook dat professor Hamdi in Brussel zeer goed aangeschreven staat. Als je door hem geopereerd wilt worden, is dat wat lastiger. Professor Hamdi opereert in het Edith Cavell en in het UZ Brussel. De prijs van een borstreconstructie met eigen weefsel ligt boven het Nederlandse tarief. Dat betekent dat je bij veel zorgverzekeringen een deel zelf zult moeten betalen. Dat kun je wel ondervangen door je te verzekeren bij één van deze zorgverzekeringen, waar óf 100% van de kosten vergoed wordt of maximaal 2x 100% van het Nederlands tarief. Let wel, als je onverhoopt complicaties krijgt, kan het zijn dat je geconfronteerd wordt met extra kosten. Houd daar rekening mee.

Afbeelding

Bron: Independer

Vergoedingen alternatieve geneeswijzen en medicijnen
Alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Een overzicht van vergoeding van alternatieve geneeswijzen vanuit de aanvullende verzekering vind je hier. Een overzicht van vergoeding van alternatieve geneesmiddelen vind je hier*********************************************************************************
Tips
De verstrekte informatie komt o.a van Independer. Die hoeft niet persé te kloppen, dus check die voordat je overstapt.

Als je hebt besloten waar je je wilt verzekeren, kun je kijken of je je bij een collectief aan kunt sluiten. Om maar een voorbeeld te noemen, als je lid wordt van de ANBO (Algemene Nederlandse Bond van Ouderen- lidmaatschap kost € 37,30), http://www.anbo.nl, dan krijg je bij veel zorgverzekeringen korting op de basisverzekering, de aanvullende verzekering of op beide: http://www.anbo.nl/voordeel-korting/zor ... uw-korting. Zo zijn er veel meer organisaties via welke je korting kunt krijgen (maar het vraagt wat zoekwerk).

Als je je vóór 31 december aanmeldt bij je nieuwe zorgverzekeraar, regelt die de opzegging van je oude zorgverzekering.

Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. Voor de aanvullende verzekering kán er sprake zijn van medische selectie. Check dat voordat je je verzekering opzegt.

Terug naar “December 2012”