zwanger na hormoongevoelige tumor

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

sannekemvv

zwanger na hormoongevoelige tumor

Bericht door sannekemvv » di 30 okt 2012, 23:11

Is het uberhaupt mogelijk om zwanger te willen worden na hormoongevoelige tumor?
Zo ja wanneer na de diagnose kan dit?

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4693
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: zwanger na hormoongevoelige tumor

Bericht door Dees » wo 31 okt 2012, 19:38

Beste Sanneke, wat een zorg he of je nog wel kinderen kunt krijgen. Gelukkig kun je ook na hormoongevoelige borstkanker in principe nog wél kinderen krijgen. Alle onderzoeken tot nu toe laten zien dat de zwangerschap op zich het risico op terugkeer van de borstkanker niet vergroot.

De vraag wanneer je met de hormoontherapie kunt stoppen om een kind te krijgen, hangt af van je leeftijd (en hoeveel tijd je dus nog hebt om zwanger te raken), van je prognose en wat je arts daarover zegt én hoe jij en je partner in het leven staan. Uiteindelijk kan niemand het 'worst-case-scenario' helemaal uitsluiten. Praat met elkaar. Stel nou dat jij inderdaad uitzaaiingen krijgt en niet meer beter kunt worden, wat betekent dat voor jouw partner en voor jullie kind? Het is natuurlijk iets waar je niet over na wilt denken, maar het speelt wél een rol. In het geval jouw partner onverhoopt alleen voor de zorg van jullie kind komt te staan, is dat een regelrechte ramp of gaat hij dat met hulp van familie en vrienden wel redden? Als hij het wel gaat redden, dan is er op termijn geen reden om een zwangerschap uit te sluiten.

Van de site van de Borstkankervereniging:
De risico's van zwanger worden

Als je zwanger wilt worden wil je weten of dit de kans op terugkeer van de kanker vergroot. Alhoewel hier nog maar weinig systematisch onderzoek naar is gedaan is de conclusie van die onderzoeken wel steeds dezelfde: zwangerschap heeft géén aantoonbaar effect op de kans dat je uitzaaiingen krijgt. Ook op de totale overlevingsduur is geen effect aangetoond. Er zijn zelfs enige aanwijzingen dat zwangerschap een gunstig effect heeft. Deze conclusies gelden vooral voor vrouwen bij wie de kanker in een vroegtijdig stadium is ontdekt en behandeld.

Hormonen
Veel vragen en twijfels over zwangerschap na borstkanker hangen samen met hormonen. Bekend is dat bij hormoongevoelige tumoren de groei van de tumor beïnvloed wordt door de hormonen oestrogeen en progesteron. Bij een zwangerschap stijgen de hormoonspiegels sterk. Veel vrouwen denken dat dit de kans op een recidief of uitzaaiing vergroot, omdat de hormonen de groei van eventuele minuscule tumorcellen in het lichaam stimuleren. In theorie bestaat deze kans inderdaad. Maar zeker bij borstkanker die in een vroeg stadium is ontdekt en behandeld is geen negatief effect van zwangerschap op de kans op uitzaaiingen gevonden. Onderzoeksgegevens met betrekking tot kanker die in latere stadia zijn ontdekt en behandeld ontbreken nog. Daarover zijn dus weinig uitspraken te doen. Bespreek de risico’s altijd met je arts.

De risico's voor het kind
Chemotherapie vergroot de kans op genetische afwijkingen bij je kind niet. De kans daarop is even groot als bij kinderen waarbij de moeder geen chemotherapie heeft gehad. Ook neemt de kans op zwangerschapscomplicaties niet toe. De kans dat het kind zelf kanker krijgt is evenmin verhoogd, tenzij sprake is van een genetische afwijking, zoals de bekende BRCA-1 en BRCA-2 mutaties.

Wachten met zwanger worden
Veel artsen adviseren na de behandeling twee jaar te wachten met zwanger worden. Dit heeft niet zozeer te maken met de mogelijkheid om zwanger te worden of effecten van de behandeling op de eicellen. Het heeft meer te maken met je eigen gezondheid. Een eventuele snelle terugkeer van de ziekte kan dan gediagnosticeerd worden voordat je zwanger wordt. Uitzaaiingen kunnen immers je beslissing om zwanger te worden in een compleet ander daglicht stellen. Na twee jaar wordt de kans op terugkeer van de ziekte kleiner, alhoewel deze altijd aanwezig blijft.

Het advies om twee jaar te wachten is niet gebaseerd op gedegen onderzoek. Veel andere factoren spelen een rol bij het advies, zoals je wens om meerdere kinderen te krijgen, je individuele prognose en de behandeling die je krijgt. En als je eerst vijf jaar hormoontherapie krijgt gaat je leeftijd mogelijk een rol spelen en is wachten daarom niet verstandig. Het advies is dus erg individueel. Laat je daarom adviseren door een deskundige arts en vraag altijd waarop het advies gebaseerd is.
Bron: Borstkanker.nl

Succes !!
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

sannekemvv

Re: zwanger na hormoongevoelige tumor

Bericht door sannekemvv » wo 31 okt 2012, 20:05

Dank je wel lieve Dees voor deze duidelijke reactie.

Het is natuurlijk heel persoonlijk maar mocht ik uitzaaiingen krijgen ( wat ik echt niet hoop natuurlijk) dan zal mijn man er alleen voor komen te staan met het kind.
Hulp van familie is helemaal uitgesloten.

We zijn nu tevreden met zijn tweetjes, en zijn kinderwens was toch al nooit zo groot. ( de mijne ook niet overigens)

Ik vind het wel fijn om te weten wat de opties zijn en/of risico's.

Groetjes
San

Gesloten

Terug naar “Oktober 2012”