Uitvaartverzekering

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

Uitvaartverzekering

Berichtdoor Greta » di 30 okt 2012, 17:42

Ik heb vorig jaar behandeld voor borstkanker. Nou wil ik, voor de zekerheid, toch een uitvaartverzekering afsluiten. Kan ik daar eigenlijk voor geweigerd worden?
Greta
 Re: Uitvaartverzekering

Berichtdoor Sandrina » di 30 okt 2012, 21:44

Hallo Greta, ik had al jarenlang een uitvaartverzekering maar die verliep wegens wanbetaling :oops: .
Daarom wilde ik er opnieuw één afsluiten en ging rondbellen, maar werd meteen bij een verzekeraar geweigerd door mijn borstkankerverleden. Wel kreeg ik meteen de naam van een verzekeraar die wél mensen accepteert die kanker hebben (gehad).
Daar betaal je dan ook voor! Extra dus...
Helaas weet ik de naam van de accepterende verzekeraar niet meer, maar het lijkt mij dat je die zo te pakken hebt als je een willekeurige verzekeraar opbelt: je krijgt vanzelf de naam van de (duurdere) verzekeraar die jou wel accepteert.
Trouwens ik ben blij dat jij deze vraag stelt: ik bedenk me namelijk dat ik helemaal vergeten ben toen die verzekering af te sluiten, en dat is wel belangrijk natuurlijk!
liefs van Sandra XXX
Sandrina
 


Re: Uitvaartverzekering

Berichtdoor Sanne » di 30 okt 2012, 21:49

Hallo Greta,

De enige verzekering waarvoor een acceptatieplicht bestaat is de basisverzekering voor zorg. Daarvoor is iedereen in Nederland verplicht verzekerd.
Alle Nederlanders gezamenlijk brengen daarvoor op basis van solidariteit de premie op. Het risico van zorgkosten wordt zo door iedereen gedragen en niet alleen door degenen die daarvan ook daadwerkelijk gebruik maken zoals (chronisch) zieken en gehandicapten.
Een verzekering, dat zegt het woord al, is het vooraf inschatten of kosten van ziek zijn, overlijden, diefstal, ongevallen, arbeidsongeschikheid of brand door jezelf kunnen worden gedragen of dat je je daartegen verzekert. Iedereen die zo’n schadeverzekering afsluit betaalt dan premie en de kans dat je er ooit gebruik van moet maken is gelukkig klein. Daardoor kan – als het bij iemand wel misgaat – met de gezamenlijke premies dat risico worden gedragen.

Voor een uitvaartverzekering geldt dat, op basis van de gemiddelde levensverwachting, mensen gemiddeld tot hun 85e premie kunnen betalen.
En uiteindelijk gaat iedere verzekerde ook dood.
Met de op basis van die cijfers berekende premie kunnen alle uitvaarten ook worden gerealiseerd (natura) of bekostigd (uitkering).
Meestal worden verzekeringen al bij de geboorte afgesloten omdat gezinsleden “meeverzekerd” worden.
Dan wordt er dus het gehele leven (of in ieder geval 25-30 jaar afhankelijk van de soort verzekering) premie afgedragen.

Als je je pas wilt verzekeren als er een ziekte is geconstateerd, en zeker bij kanker, is de kans aanwezig dat die 30 jaar premie niet wordt opgebracht en dat er wel moet worden uitgekeerd. Als iedereen zich pas zou gaan “verzekeren” als gebruik van de verzekering waarschijnlijk is, dan gingen verzekeraars snel failliet.
Een brandend huis kan niet alsnog worden verzekerd. Een verzekering kan dus alleen bestaan als het grootste deel van de verzekerden er geen beroep op doet of lang genoeg premie kan betalen om de kosten te dekken. Zo geldt dat ook bij een uitvaartverzekering.

Daarom wordt er bij een uitvaartverzekering (en ook bij sommige aanvullende zorgverzekeringen, levensverzekeringen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen) gevraagd om een gezondheidsverklaring. Daarbij geldt dus géén acceptatieplicht en mogen verzekeraars het risico inschatten/berekenen op basis van (eerlijke!) gezondheidsinformatie die moet worden verstrekt. Als je daarin dingen zou verzwijgen, bestaat ook het risico dat de verzekeraar niet uitkeert.
Er wordt meestal gevraagd naar lengte en gewicht en meestal ook: Lijdt of leed u aan een ziekte, aandoening of gebrek? Bent u de laatste drie jaar bij een specialist geweest? Gebruikt u geneesmiddelen?
Als daarop bevestigend wordt geantwoord, mogen er nadere (medische) vragen worden gesteld.
Het kan vervolgens zo zijn dat je wordt geaccepteerd tegen een hogere premie, of geen verzekering kunt afsluiten.
Dat is misschien wrang, maar zo zit verzekeren nu eenmaal in elkaar.
Groet, Sanne
Verpleegkundige en Bestuurskundige. Werkzaam als strategisch adviseur bij een zorgverzekeraar en expert op innovaties in de zorg. Kennis van zorgaanspraken in de zorgverzekering, vergoedingen en (on)mogelijkheden en daarbij kritische ervaringsdeskundige met borstkanker in 2007, 2011 en 2012.
Avatar gebruiker
Sanne
Beheerder
 
Berichten: 308
Geregistreerd: zo 06 mei 2012, 10:32


Re: Uitvaartverzekering

Berichtdoor Dees » wo 31 okt 2012, 10:57

Het is heel cru, maar een verzekering kan alleen bestaan als het grootste deel van de verzekerden geen aanspraak doet op uitkering of (zoals bij een uitvaartverzekering, lang genoeg premie kan betalen om de kosten te dekken).

Zo zeggen verzekeraars dat je 'een brandend huis niet kunt verzekeren'. Dat geldt precies zo voor een uitvaartverzekering als je een ernstige ziekte hebt gekregen.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com
Avatar gebruiker
Dees
Beheerder
 
Berichten: 4589
Geregistreerd: di 15 mei 2012, 08:27


Re: Uitvaartverzekering

Berichtdoor Ariane » wo 31 okt 2012, 11:34

Dees schreef:Het is heel cru, maar een verzekering kan alleen bestaan als het grootste deel van de verzekerden geen aanspraak doet op uitkering of (zoals bij een uitvaartverzekering, lang genoeg premie kan betalen om de kosten te dekken).

Zo zeggen verzekeraars dat je 'een brandend huis niet kunt verzekeren'. Dat geldt precies zo voor een uitvaartverzekering als je een ernstige ziekte hebt gekregen.


Helaas is dat zo en ik ben blij dat ik al een jaar of 35 zo'n verzekering heb.
Ariane
 Keer terug naar Oktober 2012

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

cron