Sgapflap of diepflap

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

Sandrina-

Sgapflap of diepflap

Bericht door Sandrina- » wo 29 aug 2012, 17:01

Lieve Dees, je hebt me ook zo geweldig goed geholpen met de vraag die ik over mijn vriendin Emmy stelde (over het al dan niet stoppen met Herceptin), dat ik nu voor mezelf graag iets wil vragen.
Vandaag ben ik (mét Emmy) bij de plastisch chirurg in Nijmegen geweest voor een intake-gesprek voor mijn borstreconstructie.
Deze Belgse arts vertelde me dat een reconsructie bij mij alleen mogelijk was met vet uit mijn billen, maar dat de operaties in België plaats moeten vinden, omdat deze in Nederland niet verricht worden.
Ik ben (extra uitgebreid) verzekerd via Menzis Zorgverzekering en hij zei dat Menzis niet zo coulant is om deze operaties te betalen en dat ik dus kan rekenen op een afwijzing.
Daar schrok ik erg van.
De plastisch chirurg in mijn eigen ziekenhuis in Arnhem had me gezegd dat er van mijn buikvet een reconstructie zou kunnen worden verricht maar daar blijk ik toch veel te weinig buikvet voor te hebben.
Heb jij hier (of misschien iemand anders hier) ervaring mee?
Kan ik zelf iets doen om de zorgverzekeraar "over te halen" mij toch de operaties te vergoeden?
Zelf heb ik er absoluut geen geld voor.
Ik heb in 2007 borstkanker gekregen, net als jij, en ik had een buitengewoon slechte prognose maar Godzijdank leef ik nog en gaat het prima, en ik wilde jou even zeggen dat ik heel blij ben dat het met jou ook zo goed gaat en dat ik deze site geweldig vind: complimenten en respect!
liefs van Sandrina

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4835
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Sgapflap of diepflap

Bericht door Dees » wo 29 aug 2012, 17:53

Hoi Sandrina, dank je wel voor alle complimenten.

Er is niks dat je kunt doen om je verzekering 'over te halen'. Jouw zorgverzekering heeft voorwaarden en gaat zich daar aan houden. Dat is dus bij voorbaat een verloren zaak. Maar....... per 1 januari kun je je bij een andere zorgverzekering verzekeren. Voor de basisverzekering moeten ze je accepteren en tot nu toe hanteerden veel zorgverzekeringen geen medische selectie voor de aanvullende verzekering, dus kun je, zelfs met je kankergeschiedenis, switchen. Het is even afwachten hoe alle voorwaarden eruit gaan zien, maar in de komende maanden gaat dat wel duidelijk worden.

Ondertussen zou je je wel kunnen oriënteren. Een diepflap is al een heel erg specialistische ingreep en dat is de sgapflap helemaal. Het is geen kunstje dat je moet kennen en dat je het dan altijd kunt. Het gaat om ervaring, véél ervaring. Het kan best zijn dat de plastisch chirurg, die jij bezocht heeft, gelijk heeft dat een reconstructie niet kan met buikvet, maar ik weet ook dat plastisch chirurgen het niet altijd met elkaar eens zijn. In mijn ogen is professor Hamdi écht een europese grootheid op het gebied van reconstructies met eigen weefsel. Hamdi werkt tegenwoordig in het UZ Brussel. Hij werkt ook in het Edith Cavell, ook in Brussel. Je kunt altijd een afspraak bij hem maken en zijn mening horen. Als je een verwijsbrief hebt van je huisarts of arts uit Rijnstate, krijg je dat consult gewoon vergoed.

Ondertussen zal ik proberen een lijstje te maken van de zorgverzekeringen waar goede ervaringen mee zijn in Brussel.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4835
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Sgapflap of diepflap

Bericht door Dees » wo 29 aug 2012, 19:43

Mijn operatie was in het UZ Gent, waar Hamdi toen nog werkte. Ik was verzekerd bij CZ en alles werd vergoed.

Je zou ook een afspraak kunnen maken bij één van de artsen in het UZ Gent. Daar hebben ze ook veel ervaring. Als je dan zorgt dat je komend jaar een verzekering hebt bij CZ, kun je daar geopereerd worden en dekt CZ de kosten.

Ik ken iemand die verzekerd is bij DSW en heeft daar het meest aanvullende pakket. Zij is daar al heel lang verzekerd. Op de site van DSW las ik dat ze mensen accepteren zonder medische selectie. Het is natuurlijk de vraag of ze dat per 1 januari 2013 nog steeds doen. Even goed in de gaten houden.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Sandrina

Re: Sgapflap of diepflap

Bericht door Sandrina » do 30 aug 2012, 19:03

Dankjewel weer Dees!
De plastisch chirurg waar ik was heet dr. Fabré en volgens hem is hij de enige in Nederland die deze operatie verricht.
Maar in Nederland kan hij deze operaties niet uitvoeren omdat de ziekenhuizen geen toestemming geven omdat de operatie te lang duurt om voor hun rendabel te zijn (dankzij oud-minister Klink, aldus dr. Fabré).
Zijn broer heeft een privékliniek in België waar zij samen de operaties doen (zo'n operatie duurt circa 9 uur zei hij en dat dan nog wel met 2 plastisch chirurgen tegelijkertijd).
Mijn vriendin Emmy kent hem en heeft ook de resultaten van verschillende andere lotgenootjes gezien en volgens haar zag alles er prachtig uit.
Vreemd genoeg zei dr. Fabré dat Menzis én CZ de nu juist de 2 zorgverzekeraars zijn die het moeilijkst doen over de vergoeding.
In tegenstelling dus met wat jij zegt.
Mag ik vragen wanneer jij geopereerd bent??
Misschien is er de afgelopen tijd verandering opgetreden in het al dan niet vergoeden door CZ ??
De tip om in december over te stappen naar een andere zorgverzekeraar ga ik zeker opvolgen: reuze bedankt!
liefs van Sandra

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4835
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Sgapflap of diepflap

Bericht door Dees » do 30 aug 2012, 19:51

Hoi Sandrina,
In januari 2010 heb ik een diepflap gehad, in september 2010 een sgapflap en in januari 2011 correctie van de andere bil, tepels, littekencorrectie ets. Dat was in het UZ Gent. Omdat CZ een contract had met het UZ Gent, moest ik een machtiging aanvragen. Die werd goedgekeurd en daarna is alles vergoed. Op dit moment is het UZ Gent nog steeds één van de Belgische ziekenhuizen waar CZ een contract mee heeft. Ik kan uit ervaring zeggen dat het bij CZ niet altijd van een leien dakje gaat qua machtiging. Die verhalen ken ik ook over VGZ. Misschien is zo'n kleine verzekering als DSW dan wel veel beter. Moeilijk te zeggen...

Ik kan niet beoordelen of Fabré net zo goed is in de SGAPflap als professor Hamdi. Voor zover ik weet is Fabré leerling geweest van professor Hamdi. Ik kan mij niet voorstellen dat Fabré net zoveel SGAPflap reconstructies op zijn naam heeft staan als professor Hamdi, die toch aan de basis van deze techniek heeft gestaan. Je snapt het, ik geloof in professor Hamdi, dus kan daar moeilijk neutraal naar kijken. Weet je, oriënteer je goed en stel veel vragen. Je kunt altijd voor een consult naar professor Hamdi gaan en dan ga je af op de informatie en op je gevoel. Het is een ingreep die je maar één keer kunt doen en dan kun je maar het beste het gevoel hebben bij de allerbeste plastisch chirurg te zijn.

Met betrekking tot de verzekering: Je hebt bij vrijwel alle zorgverzekeringen twee varianten, een In Natura-verzekering en een Restitutieverzekering.
Voor de basisverzekering hoeft de keuze tussen een naturapolis of restitutiepolis niets uit te maken, omdat de vergoedingen vanuit de basisverzekering voor iedereen gelijk zijn. Het verschil zit echter in hoe de zorg wordt aangeboden en wie de zorg verleent. Wie zelf wil bepalen door wie hij behandeld wordt, kiest voor de restitutiepolis. Minister Schippers wil de naturapolis beperken.

Wat is een naturapolis?
Een naturapolis betekent zorg in natura. Anders gezegd, de zorgverzekeraar heeft zorg ingekocht bij bepaalde partijen en bij hen moet u de zorg ook afnemen. Doet u dat niet, dan wordt de zorg niet vergoed of voor slechts een deel. Zorgaanbieders en zorgverzekeraar maken afspraken over de te verlenen zorg. Die zorg moet natuurlijk wel aan bepaalde minimumeisen voldoen, maar het is in het belang van de verzekeraar dat dit zo goedkoop mogelijk gebeurt. Bekende voorbeelden zijn dat als u voor een bril naar de winkelketen gaat waarmee afspraken zijn gemaakt, u de bril volledig vergoed krijgt, maar als u naar een ander gaat de vergoeding beperkt is. De aangeboden bril zal een goed zien mogelijk maken, maar niet de top in het segment zijn. Dit is maar een voorbeeld, want zo zijn vele andere te geven. Dat betekent ook dat:
Een naturapolis goedkoper kan zijn;
Omdat het een natura product is, u zelf geen rekeningen hoeft voor te schieten.

Wat is een restitutie polis?
Bij een restitutie polis kiest u zelf de zorgaanbieder. U bepaalt door wie u behandeld wilt worden en krijgt van de zorgverzekeraar ook die vrijheid. Dat betekent dat u de rekeningen voorschiet en indient bij de verzekeringsmaatschappij. De verzekeraar stort vervolgens de vergoeding waarop u recht hebt op uw rekening. Het is afhankelijk van de voorwaarden in de polis of alles vergoed wordt. Voor de grotere vrijheid betaalt u een prijs. De restitutiepolis is duurder dan de naturapolis. Maar dat neemt voor grote groepen mensen niet weg dat ze hun vrijheid willen behouden en die prijs graag betalen. Overigens zit aan de vrijheid een grens wanneer het om spoedeisende hulp gaat. Dan nog kunt u in eerste instantie naar een ziekenhuis worden gebracht dat niet uw eerste keuze geweest zou zijn, maar door de spoed op dat moment toch de beste keuze was. Daarna kunt u altijd nog om overplaatsing vragen.
Bron: InfoNu.nl Financieel

Bij een In Natura-verzekering vergoedt jouw zorgverzekering de kosten van behandeling in een ziekenhuis waar ze een contract mee afgesloten hebben. Als je dan toch behandeld wilt worden in een ander ziekenhuis, vergoeden ze vaak maar 75% van het in Nederland geldende tarief.

Bij een restitutieverzekering krijg je een budget en kunt daarmee de zorg inkopen waar jij dat wilt.
Sanne schreef:Nu even een reactie ten aanzien van aanspraken in de basisverzekering, keuzemogelijkheden en behandeling in het buitenland.

Een reconstructie valt onder de aanspraak medisch specialistische zorg (plastische chirurgie) in de basisverzekering maar is een behandeling die valt onder de uitzonderingen die door het CVZ worden geëvalueerd in het kader van de stand van de wetenschap en de doelmatigheid (effectiviteit) daarvan.

Plastische chirurgie valt maar voor een heel klein deel onder de basisverzekering.
Bij borstkanker en (preventieve) mamma-amputatie is er, in het kader van verzekeringsaanspraken, sprake van "verminking". Er is alleen een aanspraak op vergoeding van medisch-specialistische zorg (plastische chirurgie) indien de behandeling volgens de huidige wetenschap en praktijk effectief is en de verzekerde, door omstandigheden, daarop redelijkerwijs is aangewezen. Dit is in eerste instantie ter beoordeling aan de huisarts of specialist.Een verzekerde heeft dus alleen recht op plastisch-chirurgische ingrepen als deze medisch noodzakelijk zijn.

Door het CVZ is bepaald dat iemand recht heeft op het operatief plaatsen of vervangen van een prothese na een (gedeeltelijke) borstamputatie en als er sprake is van verminking in geval van ernstige misvorming die direct in het oog springen. Met het begrip verminking wordt onder meer gedoeld op verworven aandoeningen zoals amputatie van ledematen of geamputeerde mammae.

(bron: CVZ )

Een in Nederland werkzame plastisch chirurg kan met een gestandaardiseerd protocol van de VAGZ (Vereniging Adviserend Geneeskundigen bij Zorgverzekeraars) via een portaal bij Zorgverzekeraars Nederland een machtiging verkrijgen (X13 en X4).

Bij een behandeling in het buitenland moet de verzekerde zélf bij de verzekeraar een machtiging aanvragen.
Meestal heeft een reconstructie drie onderdelen: een (dubbelzijdige) DIEP-flap (een micro-chirurgische vrije lap reconstructie) of SGAP-flap, gevolgd door lipofilling en afgerond met een tepelreconstructie (of terugplaatsing). In principe moet voor elk onderdeel apart een machtiging worden aangevraagd. Pas na de DIEP of SGAP wordt beoordeeld of er lipofilling noodzakelijk is, alhoewel sommige verzekeraars op basis van het totale behandelvoorstel ook wel in één keer voor alle onderdelen een machtiging afgeven. Maar formeel moet dat dus gefaseerd.

Voor al deze onderdelen bestaan er ook in Nederland aparte DBC's (Diagnose Behandel Combinaties) met een daaraan gekoppeld maximum Nederlands tarief. Dat tarief geldt voor díe betreffende behandeling, ínclusief eventuele complicaties.

Complicaties zijn dus een risico voor het overschrijden van dit maximum tarief, en daarin komen verzekeraars niet tegemoet (kúnnen ze ook niet t.l.v. de basisverzekering, want zij zijn hierin uitvoerder van de wet die door ministerie en CVZ en NZa worden vastgesteld). Dat is dus een groot (eigen) risico als gekozen wordt voor een behandeling in het buitenland.

Met ingang van 2012 zijn er ook nog DOT’s ingevoerd (een vereenvoudiging van de DBC-structuur) maar daarmee zijn tarieven soms nóg lager komen te liggen dan met de DBC’s uit 2011. Voor buitenlandse machtigingen worden de “oude” DBC’s nog wel als referentie gebruikt, maar minder flexibele verzekeraars zijn strikt in de leer en “ontmoedigen” behandeling in het buitenland met het volgen van deze (te) lage tarieven. Deze verandering in de basisverzekering maakt behandeling in het buitenland dus in ieder geval ook al niet gemakkelijker.

Kortgezegd: Er bestaat dus een aanspraak op deze behandeling ten laste van de basiverzekering, zowel in Nederland als in het buitenland, maar daarbij geldt een maximum Nederlands tarief. De machtiging die nodig is zou eigenlijk in één geheel moeten worden afgegeven, maar moet gefaseerd geschieden. Die fasering maakt het risicovol om ook iedere keer die machtiging te verkrijgen, omdat aanvragen meestal eerst langs de eerste administratieve afhandeling gaan. Daar is geen inzage in medische informatie en daardoor wordt de aanvraag vaak niet in combinatie met de eerdere machtiging behandeld. De vervolgbehandeling met lipofilling is op zichzelf geen aanspraak in de basisverzekering, maar wél als onderdeel van het geheel: daar gaat het vaak mis. Dat kan een hoop frustratie, verdriet en ergernis geven, maar vooral stress in een situatie waar je dat niet kunt gebruiken… Bereidt een dergelijk traject dus uiterst secuur voor!

Mijn persoonlijke mening? Ik geef je groot gelijk om in jouw situatie, die door RT wordt gecompliceerd, te kiezen voor de allerbeste chirurg. Als ikzelf ooit het lef heb om de stap te wagen zou ik ook kiezen voor jouw specialist. Ik ben verzekerd bij Agis, en daar zouden ze die keuze ondersteunen (*.*). En bij mijn concullega waarschijnlijk ook.
Succes !!!
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “Augustus 2012”