Wendy van Zelst, klinisch geneticus

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

klinisch geneticus

Wendy van Zelst, klinisch geneticus

Bericht door klinisch geneticus » vr 08 jun 2012, 18:44

Hallo lezer,
Mijn naam is Wendy van Zelst. Ik ben klinisch geneticus oftewel een arts gespecialiseerd in erfelijke aandoeningen. In tegenstelling tot wat vele mensen (ook collega artsen) denken, sta ik niet in een laboratorium. Nee, een klinisch geneticus ziet mensen op het spreekuur, neemt een persoonlijke en familie anamnese af, verricht een lichamelijk onderzoek indien nodig, stelt een (mogelijke) diagnose en geeft voorlichting over de mogelijkheden, maar zeker ook onmogelijkheden/beperkingen van erfelijkheidsonderzoek om deze diagnose vast te stellen. Aansluitend worden er adviezen gegeven over controles en/of behandeling, maar ook adviezen voor familieleden, indien nodig. Het hele traject wordt ook wel counseling genoemd.

Gedurende mijn opleiding heb ik me met name gespecialiseerd op het gebied van erfelijke kanker. Voordat ik mijn opleiding tot klinisch geneticus volgde ben ik gepromoveerd op een specifieke vorm van kinderleukemie. Ik heb in diverse Academische Centra gewerkt (Rotterdam en Maastricht) en ben nu werkzaam in Nijmegen.

De kans dat kanker erfelijk is, is niet zo groot (ongeveer 5%). Het is echter wel heel belangrijk om een erfelijke aanleg voor kanker te herkennen, omdat er dan vaak mogelijkheden zijn voor preventie. De richtlijnen om erfelijke kanker te herkennen zijn vaak niet zo overzichtelijk, dus hierin zal ik zeker kunnen ondersteunen. Vaak zal ik mensen gerust kunnen stellen, omdat erfelijke kanker nou eenmaal niet zoveel voorkomt.
Ook bij vragen over overerving, risico's, controles bij verhoogde risico's, etc kan ik mijn steentje bijdragen. Ik doe dat graag!

Wendy van Zelst
klinisch geneticus (erfelijkheidsarts)

Terug naar “Wie is wie?”