Het monster van mama.

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

Ariane

Het monster van mama.

Bericht door Ariane » vr 20 jul 2012, 18:08

Titel: Het monster van mama. De borst van mama is ziek, zegt papa. Kan een borst ook ziek zijn?
Auteur: M. Mutsaers.
ISBN: onbekend.
Uitgever: Thoeris.


Beschrijving.
Ook moeders krijgen borstkanker. Dit boek gaat over Mara, een vrolijk, bijdehand meisje van tien jaar. Op een dag vertelt haar moeder dat ze ziek is, erg ziek. Al snel wordt alles anders thuis. Daar moet Mara erg aan wennen. Een boek over een alledaags gezin, geconfronteerd met een ernstige ziekte. Maar Mara zorgt ervoor dat het leven doorgaat!

Marleen Mutsaers is bibliothecaresse en moeder van twee zoons. Het monster van mama is haar debuut, geschreven om het thema 'zieke ouders' voor kinderen bespreekbaar te maken.


Recensie(s).
Door de ogen van de laconieke, bijdehante 10-jarige Mara wordt geregistreerd hoe alles in het gezin anders wordt als haar moeder borstkanker blijkt te hebben en chemokuren moet ondergaan. Toch gaat het leven op school gewoon door: Mara blijft moeite doen om aansluiting te vinden bij een populair klasgenootje (zelfs als dat problemen oplevert met haar echte vriendin) en er is de klassenmusical. De auteur, die zelf borstkanker had, schreef het boek in nauwe samenwerking met de Borstkanker Vereniging Nederland om kinderen meer inzicht te geven in de medische aspecten en de psychologische inpact op de patiente en haar omgeving. Dit vlot geschreven verhaal is uitstekende 'info-fictie' voor kinderen van 9-12 jaar, in duidelijke taal met niet te lange zinnen. Daarom is het jammer dat de interpunctie in zinnen waarin door de personen gesproken wordt, soms te wensen overlaat. Mooie lay-out, duidelijke bladspiegel.

Virgi Smits-Beuken

Terug naar “(Borst)kanker in het gezin”