Li-Fraumeni Syndroom

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4835
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Li-Fraumeni Syndroom

Bericht door Dees » do 02 aug 2012, 08:45

Het Li-Fraumeni syndroom (LFS) en het Li-Fraumeni-like syndroom (LFL) zijn zeldzame erfelijke kankersyndromen. Ze worden veroorzaakt door een verandering in een stukje van het erfelijk materiaal (TP53-gen). Dit stukje heeft een taak bij het in toom houden van de groei van lichaamscellen. Bij het Li-Fraumeni syndroom lukt dit niet goed. Hierdoor kunnen kwaadaardige tumoren (kanker) ontstaan.

Bij LFS komt vooral kanker van de botten, borsten, hersenen, bijnierschors en bloed voor. Ook ontstaan vaak tumoren in de weke delen van het lichaam, zoals de spieren, pezen en vet. Dit zijn de typische LFS tumoren. Maar bij het Li-Fraumeni syndroom kan elke soort kanker ontstaan. Daarnaast wordt LFS gekenmerkt door de relatief jonge leeftijd waarop tumoren ontstaan en de kans op het krijgen van meerdere verschillende tumoren gedurende het leven.

Bij ongeveer 15 op de 100 mensen (15%) met LFS ontstaat een vorm van kanker voor het 20e jaar.

Bij 50-jarige vrouwen met LFS is de kans op kanker 80 op de 100 (80%). Bij 50-jarige mannen is de kans kleiner: 40 op de 100 (40%). De oorzaak van dit verschil komt vooral door borstkanker.

Welke soorten tumoren ontstaan en op welk moment, verschilt van persoon tot persoon.
Bron: http://www.erfelijkheid.nl/node/265
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Terug naar “Erfelijkheid”