Soort chemo afhankelijk van welk ziekenhuis?

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

Soort chemo afhankelijk van welk ziekenhuis?

Berichtdoor Greet » zo 06 mei 2012, 21:57

Wat ik zo vreemd vind is dat de soort chemotherapie die je krijgt, lijkt af te hangen van het ziekenhuis waar je behandeld wordt. Mijn vriendin is in maart geopereerd in Amsterdam en kreeg als advies 3 x FEC plus 9 x Taxotere. Omdat ze in Arnhem woont, ging ze voor behandeling naar een ander ziekenhuis dichter in de buurt en nu krijgt ze ineens 6 x TAC. Als reden geven ze dat ze in hun ziekenhuis nu eenmaal TAC geven. Als mijn vriendin erop staat, dan mag ze wel die FEC plus Taxotere, maar dan zou de kans dat er iets mis gaat groter zijn, omdat ze dat niet gewend zijn in Arnhem. Laat ik nu altijd gedacht hebben dat niet het ziekenhuis maar de patiënt het verschil maakt! Gaat dat altijd zo?
Greet
 Re: Soort chemo afhankelijk van welk ziekenhuis?

Berichtdoor Sanne » zo 06 mei 2012, 22:53

De behandeling met chemotherapie is niet zomaar at random en is gebaseerd op de borstkankerstandaard en de waardes uit adjuvant online.
Afhankelijk van de fysieke conditie wordt chemo gegeven uit de derde generatie:

Adjuvante chemotherapie bij N +/ hoogrisico N0 patiënten met een tumor zonder HER2 overexpressie kan bestaan uit de volgende derde generatie schema‟s:
• 6 kuren TAC
• 3 kuren FE100C gevolgd door 3 kuren docetaxel driewekelijks
• 4 kuren AC gevolgd door 12 kuren paclitaxel wekelijks
• 4 kuren AC gevolgd door 4 kuren docetaxel driewekelijks

Adjuvante chemotherapie bij patiënten met een tumor met HER2 overexpressie kan bestaan uit:
4 kuren AC chemotherapie gevolgd door 4 kuren driewekelijks docetaxel of 12 wekelijkse giften paclitaxel beide in combinatie met trastuzumab. Na beëindigen van de chemotherapie wordt de trastuzumab behandeling voortgezet tot een totale behandelingsduur van 1 jaar.


Het kan zijn dat een ziekenhuis meer ervaring heeft met het ene dan met het andere schema, maar in studies zijn resultaten zodanig gelijk dat er medisch inhoudelijk geen voorkeur bestaat. Wellicht speelt logistiek een rol, maar de behandelingen zijn hoe dan ook gebaseerd op de standaard en er is geen expliciete voorkeur voor één van de vier behandelingen bij her2neu-. Op dit moment is de behandeling dus wat willekeurig en het lijkt ook niet zoveel uit te maken welk middel wordt ingezet. Maar de verwachting is wel dat tumoren verschillen en ook anders reageren op therapie. Het zou mooi zijn als we dáár meer info over zouden kunnen verzamelen.

Een recent inzicht is om steeds vaker chemotherapie neo-adjuvant (voorafgaand aan chirurgie) gegeven zodat kan worden bezien of de tumor echt wordt aangepakt. Na twee of drie kuren wordt dan met een MRI bekeken of er effect te zien is. Zo niet, dan wordt het schema en de chemo aangepast. Uit onderzoek is gebleken dat als met chemo een pathologische volledige response worden verkregen (de tumor is na chemo wég) dit zich ook vertaalt in ziektevrije overleving.

In de borstkankerstandaard is daarover nog meer informatie te vinden, mocht je dat willen. Ik plaats hieronder de link.
Oncoline Richtlijn Mammacarcinoom 2012: http://www.oncoline.nl/richtlijn/item/p ... ijn_id=828
Groet, Sanne
Verpleegkundige en Bestuurskundige. Werkzaam als strategisch adviseur bij een zorgverzekeraar en expert op innovaties in de zorg. Kennis van zorgaanspraken in de zorgverzekering, vergoedingen en (on)mogelijkheden en daarbij kritische ervaringsdeskundige met borstkanker in 2007, 2011 en 2012.
Avatar gebruiker
Sanne
Beheerder
 
Berichten: 308
Geregistreerd: zo 06 mei 2012, 10:32


Re: Soort chemo afhankelijk van welk ziekenhuis?

Berichtdoor Team » ma 28 mei 2012, 22:47

Onderstaande tabel komt uit de Richtlijn Mammacarcinoom 2012:

Docetaxel is de stofnaam waarvan Taxotere de merknaam is. Paclitaxel is de stofnaam waarvan Taxol de merknaam is. Als er een T in een schema staat, wordt er bij borstkanker eigenlijk altijd één van de twee bedoeld. Ze komen allebei uit een klasse die Taxanen wordt genoemd.

Afbeelding

Bron: Oncoline Richtlijn Mammacarcinoom 2012: http://www.oncoline.nl/richtlijn/item/p ... ijn_id=828


Laatst gebumpt door Anonymous op ma 28 mei 2012, 22:47
Avatar gebruiker
Team
 
Berichten: 302
Geregistreerd: zo 06 mei 2012, 10:31Keer terug naar Mei 2012

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast