Functiemogelijkhedenlijst (FML)

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

Functiemogelijkhedenlijst (FML)

Berichtdoor Knikkers » wo 09 mei 2012, 21:00

Omdat ik bijna een jaar in de ziektewet zit, moet ik volgende week bij de bedrijfsarts een FML invullen. Maar ik heb amper gewerkt tot nu toe, omdat ik nog aan het revalideren ben. Ik weet dan ook echt niet hoe belastbaar ik op dit moment ben. Wat moet ik in godsnaam gaan antwoorden op al die vragen? Ik heb gewoon echt geen idee. Dat ik minder stressbestendig ben dan vroeger, is me wel duidelijk. Ik schiet namelijk al in de stress bij het zien van zo'n uitgebreide en nogal persoonlijke vragenlijst. Wat zouden de gevolgen kunnen zijn van het tè positief of tè negatief beantwoorden van die FML-lijst?  Iemand tips?
Knikkers
 Re: Functiemogelijkhedenlijst (FML)

Berichtdoor Team » wo 09 mei 2012, 22:01

In het kader van de Wet Poortwachter moet er een eerstejaarsevaluatie gemaakt worden. Dat is een formaliteit. Soms gebruiken bedrijfsartsen daarvoor de Functionele Mogelijkheden Lijst. Hier staat er bijvoorbeeld één: http://www.artritis-psoriatica.nl/fml.pdf Probeer die zelf eens in te vullen en dan niet zoals je eigenlijk WILT dat ie is. Ook niet hoe de situatie was voordat je ziek werd, maar zoals ie IN ALLER EERLIJKHEID is (en dan eerder op je slechte dagen dan op je goede dagen). Vraag iemand die jou goed kent om het ook eens door te lezen. Bij gebrek aan informatie over hoe je het doet in je werk, zal de bedrijfsarts gaan kijken naar wat jij thuis doet. Verzamel voorbeelden die passen bij de dingen die gevraagd worden in de FML. Kun jij een half uur een boek lezen? Heb je moeite met je concentreren, en zoja, waar blijkt dat dan uit? Ben je prikkelbaar?

Heb je zelf een idee wanneer je met uren opbouwen zou kunnen beginnen? En hoe stel je je dat voor? Tip van een psychologe: zorg dat je zélf een plan hebt. Dus geef bijvoorbeeld aan dat het nú nog te zwaar is, maar dat je over ... weken graag weer aan de slag wilt, voor bijv. 4 uur. Dus: neem de regie! Een andere tip was: Overleg, als je er aan toe bent, met de werkgever over de inhoud van de taken: belangrijk is GEEN STRESS, dus geen deadlines, geen werk waarop anderen wachten, géén overlegsituaties of vergaderingen (die komen het állerlaatst!) en meestal werk op een lager niveau dan de werknemer gewend is.

Deze link is heel handig: http://www.nfk.nl/mmbase/attachments/77 ... n_Werk.pdf Zou ik écht helemaal doorlezen.

En tzt misschien handig om te weten, er zijn onafhankelijke bedrijfsartsconsulenten gespecialiseerd in reïntegratie na kanker: http://kankerenwerk.nl/werkgever/files/2011/05/bedrijfsartsconsulent_overzicht_2012.pdf

Succes !!!
Avatar gebruiker
Team
 
Berichten: 302
Geregistreerd: zo 06 mei 2012, 10:31


Re: Functiemogelijkhedenlijst (FML)

Berichtdoor Knikkers » wo 09 mei 2012, 23:10

Ok Dees, bedankt voor de snelle en uitgebreide reactie. Ik ga er mee aan de slag!
Knikkers
 


Re: Functiemogelijkhedenlijst (FML)

Berichtdoor Hanne1961 » ma 28 mei 2012, 22:41

Hallo,

Neem iemand die jou goed kent mee naar de afspraak van de bedrijfsarts. De FML wordt ook gebruikt in het traject reïntegratie. De FML moet geregeld bijgesteld worden, dus opnieuw gemaakt. Ben je het niet eens met de FML kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV.
Probeer inderdaad zelf de regie te houden en je niet opjagen. Bij UWV arts kun je zelfs meer tijd krijgen om te reïntegreren in je werk.
Ik ben in oktober 2 jaar ziek en heb tijd gekregen tot febr. 2013. Indien ik het dan nog niet red, kan dit verlengt worden. de werkgever moet dan gewoon doorbetalen.
Veel succes,

Hanne


Laatst gebumpt door Anonymous op ma 28 mei 2012, 22:41
Hanne1961
 Keer terug naar Mei 2012

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast