Vader gendrager dus dochter automatisch gendrager?

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

Vader gendrager dus dochter automatisch gendrager?

Berichtdoor Linsey » wo 23 mei 2012, 16:26

Ik heb een vraag. Laatst hoorde ik dat als je vader gendrager is van het BRCA1- of BRCA2-gen dat alle dochters dan automatisch ook gendrager zijn.....

Ik vind dat raar, want het BRCA1-gen zit op het 17e chromosoom en het BRCA2-gen op het 13e chromosoom. Dat betekent toch gewoon dat je een kans hebt dat je het óf wel óf niet krijgt van je vader?
Linsey
 Re: Vader gendrager dus dochter automatisch gendrager?

Berichtdoor Dees » do 24 mei 2012, 15:36

Hoi Linsey,
Het klopt niet dat de dochters van een vader met defect BRCA-gen per definitie ook draagster zijn van het defecte BRCA-gen.

Hier kun je lezen hoe het werkt met erfelijkheid.

Alle cellen in je lichaam hebben 46 chromosomen, of eigenlijk 23 chromosomenparen, behalve de eicellen en zaadcellen. Die hebben maar 23 chromosomen. Om nieuw leven te laten ontstaan smelten de 23 chromosomen van de eicel samen met de 23 chromosomen van de zaadcel. Van daar uit worden alle andere cellen gevormd en die hebben allemaal weer 46 chromosomen (behalve natuurlijk weer de eicellen en zaadcellen).

De 22 niet-geslachtsgebonden chromosomenparen zien er zo uit, het 23e chromosomenpaar zijn de geslachtsgebonden chromosomen (oftewel Y of X).
Afbeelding

Je ziet dat elk chromosoom is opgebouwd uit twee strengen DNA. Dat DNA is onderverdeeld in stukjes en die stukjes noem je genen. Met de bevruchting worden 23 chromosomen van de moeder (dus de helft van elk chromosomenpaar) samengevoegd met 23 chromosomen van vader.

Gendragers hebben een gemuteerd BRCA-gen. Dat betekent dat voor de BRCA1-mutaties er een stukje mist in één van de twee DNA-strengen van het 17e chromosoom en voor alle BRCA2-mutaties een stukje van één van de twee DNA-strengen van het 13e chromosoom. Welk stukje er mist, hangt af van het soort mutatie dat je hebt. Alle gevonden gemuteerde BRCA1- en BRCA2-genen hebben een aparte naam, afhankelijk van het precieze stukje dat mist.

Hier vind je een overzicht van de meest voorkomende Nederlandse BRCA1-mutaties (de lijst is wel uit 2002).

Hier vind je een overzicht van de meest voorkomende Nederlandse BRCA2-mutaties (de lijst is wel uit 2002).

Wereldwijd bestaat er ook een Database.

Van je vader en van je moeder krijg je de 'linker' of de 'rechter' helft van elk chromosoom. Als je vader (of moeder) dus gendrager is en je hebt pech, dan erf je de kant van het 13e of 17e chromosoom waarop het defecte gen zit. Je kunt ook de andere helft, zonder defect, erven.

Je hebt dus kans dat je het wél of dat je het niet krijgt. Daarom wordt er gesproken van 50% kans als je vader of moeder gendrager is. Dat is niet anders als je vader gendrager is dan als je moeder gendrager is.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com
Avatar gebruiker
Dees
Beheerder
 
Berichten: 4512
Geregistreerd: di 15 mei 2012, 08:27


Re: Vader gendrager dus dochter automatisch gendrager?

Berichtdoor Michiel » vr 25 mei 2012, 08:55

De korte versie?
Een mutatie op het BRCA-gen is niet geslachtschromosoom (x of y) gebonden.
Er is dus altijd 50% kans op het overdragen van die mutatie.
Michiel
 Keer terug naar Mei 2012

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

cron