Anticonceptie

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

Tika

Anticonceptie

Bericht door Tika » di 26 feb 2019, 20:15

Is er beleid en zo ja wat is het beleid voor het voorschrijven van anticonceptie bij een dochter van een moeder met bk op 35 jarige leeftijd die ook brca2 drager is? Dochter wil graag de pil gebruiken. Huisarts ziet geen belemmering.

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4834
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Anticonceptie

Bericht door Dees » di 26 feb 2019, 21:03

Hoi Tika, er is inderdaad geen belemmering.
Voor diegenen die géén borstkanker hebben gehad:
Of de anticonceptiepil het risico op borstkanker verhoogt voor BRCA-genmutatiedraagsters, daarover bestaan studies met tegengestelde conclusies. Er zijn aanwijzingen dat een langer gebruik vóór de eerste zwangerschap geassocieerd wordt met een hoger risico op borstkanker.

Gezien bovengenoemde gegevens en het lage risico voor jongeren om borstkanker te krijgen, is er onvoldoende reden om jonge vrouwen het gebruik van de anticonceptiepil te ontraden [Cibula 2010]. Na de leeftijd van 25 jaar neemt de kans op borstkanker bij mutatiedraagsters vrij snel toe en daarmee stijgt het absolute risico sterker. Dit is een onderwerp dat met je gynaecoloog besproken moet worden. Wat zijn de voor- en nadelen en waar voel je je het beste bij.

Voor de algemene groep vrouwen die niet in de overgang zijn, zijn er geen aanwijzingen dat de Mirena de kans op borstkanker verhoogt ten opzichte van een koperhoudend spiraal. Er kan geen uitspraak worden gedaan over de veiligheid van de Mirena voor BRCA mutatiedraagsters.

Zo staat het in de richtlijn.

Kortom, vrouwen boven de 25 zou ik écht adviseren om een deskundige gynaecoloog te raadplegen. Of je wel of niet nog je borstweefsel hebt, speelt daarbij ook een rol.

Voor zover ik weet, verlaag het anticonceptiepil het risico op eierstokkanker, maar dát wordt in deze richtlijn niet genoemd.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “Februari 2019”