Wat na hormoontherapie

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

Akris
Berichten: 30
Lid geworden op: zo 31 jul 2016, 08:22

Wat na hormoontherapie

Bericht door Akris » vr 06 apr 2018, 10:49

Vijf jaar hormoontherapie heb ik. Een kennis moet het acht jaar. En soms lees ik wel eens tien jaar. Waarom niet iedereen tien jaar? En wat na het stoppen? Daarmee stopt de bescherming en hebben kcellen weer vrije loop. Is het daarom niet verstandiger de medicatie te blijven nemen?

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4835
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Wat na hormoontherapie

Bericht door Dees » vr 06 apr 2018, 15:59

Hoi Akris,
Hormoontherapie werkt alsvolgt: Als er nog borstkankercellen zijn, blokkeert tamoxifen de receptor waardoor er geen prikkel meer de cel in kan gaan om zich te delen. Aromataseremmers zorgen ervoor dat er geen testosteron meer omgezet wordt door het enzym aromatase in oestrogeen. Omdat er dan geen/minder oestrogeen is, kan die kankercel die eventueel aanwezig is geen prikkel meer de cel in geven.

Het is dus niet zo dát er borstkankercellen zijn. Het zou kunnen dat er nog één ergens zit. De mééste mensen hebben alleen lást van hormoontherapie, omdat er sowieso geen borstkankercel meer zit.

Het is dus niet zo dat de bescherming stopt en de kankercellen alle ruimte krijgen. In principe zijn er geen borstkankercellen meer.

5 jaar, 7 jaar, 10 jaar hormoontherapie, er bestaat geen enkele zekerheid wat voor wie het beste is. Het is dus altijd een afweging van de nadelen (risico op trombose, botontkalking, hart- en vaatziekten, mindere kwaliteit van leven) ten opzichte van het voordeel (uitzaaiingen vertragen of om zeep helpen). Het is zeker niet zo dat 10 jaar standaard aan iedereen geadviseerd wordt. Wat de voordelen en nadelen in jouw geval zijn moet je met je oncoloog bespreken. Als jij je onzeker voelt bij stoppen, kun je misschien nog best even doorgaan. Misschien kan je oncoloog je juist overtuigen dat er altijd een onzekerheid blijft maar dat kwaliteit van leven ook wat waard is.

Het is heel raar en spannend om te stoppen. Zekerheden krijg je nooit.

Ik kan alleen maar iets zeggen dat over leven gaat en over wat echt belangrijk is en dat het leven barstensvol risico's zit, waar je verder ook niet zoveel mee kunt....

Afbeelding

Take care !! Maak er wat moois van !
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Akris
Berichten: 30
Lid geworden op: zo 31 jul 2016, 08:22

Re: Wat na hormoontherapie

Bericht door Akris » vr 06 apr 2018, 16:30

Bedankt voor je lieve antwoord Dees.

Gesloten

Terug naar “April 2018”