Restwaarde medicijn/tumormarkers

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

Restwaarde medicijn/tumormarkers

Berichtdoor Hannah » wo 10 jan 2018, 20:12

Beste Dees, even een vraag over tumormarkers. Ik zit nu op 57 (CA 15.3) het gaat vooralsnog plm 5 punten per 3 maanden omhoog.
In hoeverre is er dan reden om te stoppen met mn medicijn(Exemestaan) of in hoeverre is het belangrijk om de ‘’restwaarde’’ van Exemestaan op te gebruiken? Tot welke tumormarkerwaarde kan je dan gaan voordat je tot een nieuw medicijn overgaat? Of hangt dat van je klachten af?

Goeds, Hannah
Hannah
 
Berichten: 81
Geregistreerd: ma 06 okt 2014, 21:16Re: Restwaarde medicijn/tumormarkers

Berichtdoor Dees » do 11 jan 2018, 13:38

Oh, Hannah, ook zo'n ingewikkelde vraag. Ik weet het niet. Soms lijkt het nuttig naar een andere vorm van hormoontherapie te gaan. Soms wordt er een drugholiday ingesteld, een pauze waarin je even niks gebruikt, omdat tumoren opnieuw gevoelig voor bepaalde medicatie kunnen worden. Mij lijkt dat hoe je je voelt de beste graadmeter is of er iets moet veranderen....

Ik ben heel benieuwd wat je oncoloog gaat doen. Hou ons op de hoogte !!
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com
Avatar gebruiker
Dees
Beheerder
 
Berichten: 4512
Geregistreerd: di 15 mei 2012, 08:27


Re: Restwaarde medicijn/tumormarkers

Berichtdoor Hannah » do 11 jan 2018, 16:18

Goeds, Hannah

Ah, aardig van je Dees, één van de dingen die jou voor mij betrouwbaar maakt is dat je af en toe óók zegt dat je het niet weet. En dan zitten we op nu op t zelfde punt. En inderdaad hoor, er zijn weinig zekerheden behalve dat t middel liefst niet erger moet worden dan de kwaal. En dat t ene middel aanzienlijk duurder is dan t andere. En dat je klachten misschien de eerste graadmeters zijn en daarna pas de scans enz. Enfin, ik zit volop in t traject wat dat betreft en ga met deze vragen ook naar de oncoloog over 2 weken. Ik hou je op de hoogte maar ik hou rekening met onduidelijkheid en vage antwoorden omdat, zoals je ook al zegt, er kennelijk niet veel over bekend is en ook omdat kanker nu eenmaal niet precies te voorspellen is. Ik zit nu in mn 23ste jaar van overleven en daar houden de protocollen ook geen rekening mee, de gemiddelden hebben andere kenmerken en andere gevolgen, ook voor mediciatie. Ook daar ligt een vraag die ik ga stellen: wat als je buiten het gemiddelde valt en zó lang overleeft. Wordt het dan niet belangrijk dat je alsnog anders(?) omgaat met medicatie om het middel niet erger te maken dan de kwaal. Je hoort nog, ook over de APD kwestie. Nogmaals dank voor t meedenken.

Goeds! Hannah


.
Hannah
 
Berichten: 81
Geregistreerd: ma 06 okt 2014, 21:16


Re: Restwaarde medicijn/tumormarkers

Berichtdoor Dees » vr 12 jan 2018, 15:47

Hannah, ik heb even iemand mee laten kijken. Ze vraagt hoe lang je al exemestaan gebruikt en hoelang je tumormarker al stijgt. Ze zegt dat als je geen leveruitzaaiingen hebt en je exemestaan al langer gebruikt ze een drugholiday zou doen. Een tijdje stoppen en dan opnieuw starten.

Kun je daar iets mee?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com
Avatar gebruiker
Dees
Beheerder
 
Berichten: 4512
Geregistreerd: di 15 mei 2012, 08:27


Re: Restwaarde medicijn/tumormarkers

Berichtdoor Hannah » za 13 jan 2018, 15:45

Ha Dees, bedankt weer voor t meedenken . Het gebruik van Exemestaan is gestart in plm mei 2015.

De stijging van de Exemestaan is een jaar geleden begonnen. In januari 2017 was de CA 15.3 drie en dertig(33) in april 44, in september 56, en nu was de laatste prikdag 19 december en de uitslag daarvan was 59. Dus niet zoveel verschil met de vorige keer. De volgende prikdag staat op 7 februari as.

Ik weet niet of leveruitzaaiingen heb. Geen klachten in die richting, of het moet zijn dat ik de laatste tijden niet zoveel trek in eten heb. Ik bespreek dat ook met de oncoloog, over 14 dagen. Er wordt ook een longfoto gemaakt.

De ‘drug holiday’’ is een begrip dat ik al een keer noemde bij mn specialist. Dat was na een stukje dat ik in de krant las, het was net actueel, en nog in onderzoek. Ik vond dat verhaal voorstelbaar maar de specialist kapte dat toen af ik denk ook dat hij het te vroeg vond. Hij is er erg op gericht om de restwaarde van de Exemestaan te benutten.

Maar goed, ik ga het wel weer noemen maar vraag nog wat meer informatie:

-Hoe lang duurt zo’n drug holiday?
-En dan begin ik daarna gewoon(…) weer opnieuw met de Exemestaan?
-Moet er dan een alternatief genomen worden, tijdens die drug holiday? zo ja welk?
-Hoe de ‘holiday’ te monitoren, te begeleiden?
-Welke grens mbt de tumormarker aantallen?
-Hoe algemeen is het nemen van een drug holiday?
-Waar kan ik aan refereren, welk onderzoek of artikel kan ik de oncoloog aanbevelen?
-Is er een specialist hier te lande, die ik zou kunnen raadplegen hierover; één die hier liefst ervaring mee heeft en helemaal mooi zou zijn...met een Exemestaan holiday en het effect ervan?

Veel goeds, en nogmaals mijn hartelijke dank voor de steun,

Hannah

.
Hannah
 
Berichten: 81
Geregistreerd: ma 06 okt 2014, 21:16Keer terug naar Januari 2018

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast