vruchtbaarheid na chemo

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

mene

vruchtbaarheid na chemo

Bericht door mene » wo 13 jul 2016, 21:56

Hallo Dees,

Ik zal kort een voorgeschiedenis schetsen;
2014 triple neg borstkanker, geen uitzaaiingen. Ik ben belast met een brca1 genafwijking (ontdekt na diagnose) Ik was toen 29 jaar oud. Ik heb 6 chemo's gehad (tac).
Tijdens de chemo's kwam ik in de overgang. Ik heb daarvoor 15 jaar anticonceptie geslikt (en ben daar dus meteen mee gestopt na de diagnose)

Mijn laatste chemo kreeg ik in mei 2015 en vrij snel daarna ( 2 mnd) begon ik alweer te menstrueren. Deze menstruaties waren heel regelmatig vanaf het begin. Tot januari van dit jaar leek alles goed te verlopen. Daarna begon mijn menstruatie erg onregelmatig te worden en bleef soms ook echt uit. Om die reden heb ik gevraagd of mijn hormoonwaardes nagekeken kunnen worden. Dit is gebeurd en vandaag hoorde ik van mijn arts dat mijn eierstokken geen activiteit lijken te vertonen (dit is gebaseerd op de uitkomsten van de FSH waarde en Oestrogeen in het bloed)...Hier ben ik behoorlijk van geschrokken want ik dacht al die tijd dat alles in orde was. (misschien wat naïef)

Nu heeft ze voorgesteld mij door te sturen naar de gynaecoloog om verder te bekijken of ik onvruchtbaar ben of niet. Overigens worden over een paar weken de waardes nogmaals geprikt om te bekijken of er schommelingen in zitten.

Mijn vraag is nu, wat is wijsheid? Kan ik mij niet beter laten doorverwijzen naar een gynaecoloog die wat beter is gespecialiseerd op het gebied van oncologie en brca? Of maakt dat niet zoveel uit?
Kan dit toch nog tijdelijk zijn of niet? (ik heb namelijk geen enkele overgangsklachten, die waren ook snel weer verdwenen na de laatste chemo)
Wat zijn de mogelijkheden als blijkt dat ik onvruchtbaar ben? Zijn die er überhaupt?
Is er een richtlijn?

Alvast heel erg bedankt!

Terug naar “Juli 2016”