1e jaarscontrole

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

1e jaarscontrole

Berichtdoor Anske » zo 18 okt 2015, 14:55

In oktober 2014 heb ik in een operatie borstamputatie gehad van beide borsten dmv eigen buikvet. Na een hersteloperatie in maart kan ik zeggen dat de operatie is geslaagd.
In 1994 heb ik al eerder borstkanker gehad. Ik heb toen na een borstsparende operatie nog 35x bestralingen gehad. Ik heb nu geen vervolgbehandelingen gehad.
Binnenkort moet ik op controle bij de oncologisch chirurg. Mammografie wordt niet meer gedaan. Maar wat wordt wel aan controle gedaan?
Anske
 Re: 1e jaarscontrole

Berichtdoor Dees » zo 18 okt 2015, 19:26

Hoi Anske,
Voor wat betreft de borstkanker hebben controles, medisch gezien, geen zin, sowieso niet, en al helemaal niet als de borstkanker 21 jaar geleden is.

De grootste bedreiging na borstkanker is het risico dat de borstkankercellen uitzaaien en zich verspreiden naar plekken ergens anders in het lichaam (botten, longen, lever, hersenen). Als dat gebeurt, kan iemand nog wel behandeld worden, soms zelfs jarenlang, maar kan niet meer beter worden en zal uiteindelijk aan de gevolgen van borstkanker overlijden. Het beleid is dat er niet gezocht wordt naar die uitzaaiingen. Dat heeft ook geen zin. Het is niet zo dat je er 'zo vroeg mogelijk' bij moet zijn.

Omdat je een dubbele amputatie hebt gehad, wordt er geen MRI meer gedaan.

Ikzelf vind het altijd belangrijk dat je zelf ook een doel hebt als je een controle-afspraak hebt. Dan moet aan bod komen hoe het met jou gaat en, indien nodig, moet je hulp aangeboden worden voor problemen waar je mee te kampen hebt.

Als je zelf geen doel hebt bij controle-afspraken, kun je net zo goed niet gaan. Het kost je elk jaar je eigen risico als je naar controles gaat zonder doel. Dat is zonde. Je kunt ook met je arts afspreken dat je niet naar standaard controles gaat, maar dat je een afspraak maakt als je een zorg of probleem hebt. Ik ken ziekenhuizen waar je dan ook snel terecht kunt. In plaats van met de arts kun je ook met de mammacareverpleegkundige of verpleegkundig specialist afspreken. In praktische zin hebben zij vaak meer kennis en oplossingen voor problemen. Er zijn ook huisartsen die je heel goed kunnen helpen. Het ligt er maar aan wat voor relatie je met die huisarts hebt en wat je zelf prettig vindt.

Je hebt dit jaar je eigen risico al opgemaakt. Als je nog iets wilt bespreken, dan is het verstandig om dat in 2015 te doen. Dan kun je meteen afscheid nemen van je oncoloog. Tijd om verder te gaan met je leven én het jaarlijkse eigen risico in je zak te houden.

Kun je hier iets mee?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com
Avatar gebruiker
Dees
Beheerder
 
Berichten: 4511
Geregistreerd: di 15 mei 2012, 08:27


Re: 1e jaarscontrole

Berichtdoor Anske » ma 19 okt 2015, 15:14

Hall Dees,
Ik ben Misschien niet helemaal duidelijk geweest.
Ik 1991 heb ik borstkanker gehad. Ik hen toen een borstsparende operatie gehad met 35x bestraling. Ik ben hierna altijd op controle gebleven, met een jaarlijkse mammografie.
Vorig jaar (dus in 2014) bij de mammografie werd wederom borstkanker vastgesteld, gelukkig in een heel vroeg stadium. De tumor is tien weggehaald. Omdat ik in 1991 bestraling heb gehad kon nu alleen amputatie en heb ik gekozen goor dubbelzijdige amputatie d.m.v. diep methode (in een operatie).
Ik mag binnenkort op de jaarlijkse controle en vroeg me af offaker een MRI wordt gedaan.
Ik ga ook niet omdat ik zo graag op controle ga, maar ik heb jaarlijks toch mijn eigen risico gebruikt.
Grietjes Anske
Anske
 


Re: 1e jaarscontrole

Berichtdoor Dees » ma 19 okt 2015, 20:37

Hoi Anske, nee dat je in 2014 weer borstkanker had gehad, was me niet duidelijk. Ik dacht dat je toen alleen een dubbele amputatie had gehad. Als je geen borstweefsel meer hebt, dan voegt een MRI niks toe. Dat gaan ze vast niet doen, tenzij je klachten hebt. Eigenlijk verandert er niks aan wat ik hierboven geschreven heb, behalve dat je misschien nog met meer vragen zit of dingen waarbij je hulp nodig hebt. Dan is dat een goede reden om naar een controle te gaan. Je kunt dat het beste op een briefje zetten wat je precies van je arts nodig hebt.

In de richtlijn Mammacarcinoom is een heel hoofdstuk gewijd aan Nazorg en nacontrole, zie hier. Ook is er een hoofdstuk aan de Nazorgfase zie hier.

De werkgroep adviseert voor elke patiënt een individueel nazorgplan te maken, dat ter beschikking komt van de patiënt, de huisarts en andere betrokken partijen.

De werkgroep is van mening, dat samen met de huisartsen en mammateams gekeken moet worden of en wanneer de nazorg het beste door de huisarts of door de casemanager in het ziekenhuis gecoördineerd kan worden. Indien besloten wordt de huisarts hierin een grotere rol te laten spelen, zijn een snelle, complete informatieoverdracht en deskundigheidsbevordering bij de huisarts inclusief de professionele ondersteuners essentieel. Gedeeltelijke overname van oncologische nazorg door de huisarts betekent een lastenverzwaring en maakt uitbreiding van de capaciteit van de eerste lijn noodzakelijk.

In iedere fase van en na de behandeling moet het voor de patiënt, de huisarts en alle behandelaars duidelijk zijn wie de hoofdbehandelaar is, wie de nazorg coördineert, en wie het aanspreekpunt is.


Het Individuele nazorgplan vind je hier

Kun je hier iets mee?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com
Avatar gebruiker
Dees
Beheerder
 
Berichten: 4511
Geregistreerd: di 15 mei 2012, 08:27


Re: 1e jaarscontrolex

Berichtdoor Anske » di 20 okt 2015, 16:22

Ja, bedankt. Ik zal de informatie rustig doorlezen.
Anske
 Keer terug naar Oktober 2015

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast