Borstkanker wel of niet bestralen

Moderators: Angela, Sanne, Team, Superuser

Appeltaart

Borstkanker wel of niet bestralen

Bericht door Appeltaart » vr 27 mar 2015, 12:47

Hallo beste mensen,
In september kreeg ik de diagnose: lobulair carsinoom invasief, tumor 10 cm, doorgroeiend in de huid, okselklier lichtte op. Ik ben behandeld met 3x FEC en 3X Docetaxel. Op 18 maart is mijn linkerborst geamputeerd en zijn mijn okselklieren verwijderd.

De uitslag: Geen uitzaaiing aangetroffen in de oksel. De operatiesnijwanden waren schoon. Resttumor in de verwijderde borst was 4cm. positief voor Oestrogenen en Progesteron. Negatief voor eiwit.
De medisch specialiste dringt erg aan op bestraling, zij benadrukt daarbij het feit dat de tumor in de huid doorgroeide. Ook krijg ik 7 jaar ondersteunende hormoontherapie. Nu heb ik van de chemo neuropathie overgehouden en houd tevens heel veel vocht vast. Ik wil weten wat het mij oplevert als ik mij laat bestralen. Gewoon duidelijk in harde cijfers.

Met vriendelijke groet

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4815
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Borstkanker wel of niet bestralen

Bericht door Dees » vr 27 mar 2015, 21:17

Hoi Appeltaart, ik kan je gegevens wel invullen in Adjuvant Online, maar daar is de grootste grootte van de tumor, die ik kan invullen groter dan 5 cm. Dat de tumor in de huid doorgroeide (wat ook een ongunstig teken is) kan ik in dat programma niet kwijt. Ik denk dat je met een tumor van 10 centimeter ook zelf wel snapt dat je prognose niet denderend is. Hoe slechter je prognose, hoe meer je te winnen hebt met chemo en hormoontherapie. Ook voor bestraling ben je een echte hoogrisico patiënt. De laatste chemo is nog maar kort geleden en neuropathie kan nog voor een deel of helemaal verdwijnen.

De harde cijfers zul je aan je artsen moeten vragen, denk ik, omdat je verhaal te complex is om bij Adjuvant Online in te vullen.

Ik snap je tegenzin, maar als ik in jouw schoenen stond, ging ik het aan. De nadelen van bestraling wegen vermoedelijk ook voor jou op tegen de risico's. Hormoontherapie kun je altijd starten. Misschien verdraag je het heel goed en dan zou ik het niet kunnen begrijpen als je die verbetering van kansen laat liggen. Als het erg tegenvalt, kun je altijd kijken of je iets kunt doen aan de bijwerkingen, aan de medicatie en stoppen is in alle redelijkheid ook altijd een optie.

Proef ik uit je bericht dat je er doorheen zit? Dat je geen zin meer hebt in dit traject? Kunnen we iets doen om je op te peppen?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “Maart 2015”