Emotioneel evenwicht en immuniteit

Moderators: Angela, Sanne, Team, Superuser

Arabelle

Emotioneel evenwicht en immuniteit

Bericht door Arabelle » wo 22 okt 2014, 08:41

Hey,

Ik kreeg dus gisteren van mijn oncologe te horen dat mijn aanvankelijke prognose bij de diagnose, post operatie een pak minder gunstig is. Omdat uit het pathologisch verslag bleek dat ik geen volledige respons had op de chemo ( ongeveer 80%) en omdat er in mijn borst nog kanker zat ( in de oksel zagen ze dat er tumor gezeten hàd, maar die was overal dood) vermoedt mijn oncologe dus nog micrometastasen elders. Vandaar bestraling en hormoontherapie.

Ze vertelde me ook dat het eigen immuunsysteem micrometastasen ook kan bevechten, gezonde levensstijl speelt hierin natuurlijk een sleutelrol. Nu dat dééd ik al ook voor de kanker, ik was/ ben sportief, at gezond, rookte niet, dronk zelden, woog, zoals elke vrouw vijf kilo te veel, maar was zéker niet obees ( ik ben 1,76 cm groot en woog 77 kg) en dat heeft ook niet geholpen om geen kanker te krijgen, dus tja, ik ben een beetje sceptisch geworden, maar ik voel me goed bij mijn levensstijl en zeker het sporten helpt om de piekermomenten te beperken, dus ik hou die gezonde levensstijl maar gewoon aan vermoed ik.

Maar mijn oncologe had het ook over emotioneel gezond en daar wringt een serieuze schoen: ik ben namelijk boos, razend kwaad, echt woest, en dat zo ongeveer al een zevental jaar. De oorzaken:
- mijn mama die op de belachelijk jonge leeftijd van 55 overleed aan borstkanker ( ik was toen 32)
- de man van mijn leven die onvruchtbaar bleek te zijn waardoor kinderen ineens helemaal niet vanzelfsprekend waren
- kinderen krijgen lukte , ik kreeg via ICSI een pracht van een jongenstweeling, die volgende week vijf jaar wordt maar...
- drie weken na mijn bevalling kwam aan het licht dat één van mijn twee zoontjes een levensbedreigende nierafwijking had. Er volgde vier jaar van onzekerheid, stress, medische shit, praktische problemen, nu ja te veel om op te noemen met natuurlijk de nodige daaruit voortvloeiende relatiestrubbelingen
- mijn zoontje werd vorig jaar augustus getransplanteerd, hij doet het nu prima ( al blijft de stress bij mij wel supergroot natuurlijk) en dan
- kreeg ik in mei de diagnose borstkanker.

Ik ben ondanks alles blijven doorgaan, werken, huishouden, vrienden kennissen, ik bleef "gewoon" doordoen. Maar ik zit dus wel met een enorme kwaadheid over de onrechtvaardigheid van dit alles. Ik zou er graag iets aan doen, aan die kwaadheid, psychologen probeerde ik, maar dat loopt telkens spaak. Ik heb niet het gevoel dat ik depressief ben, ik ben gewoon kwaad, dus ik denk niet dat pillen gaan helpen.

Mijn oncologe zei me nu gisteren dat ik me echt moet laten helpen om ook een emotioneel evenwicht te bereiken, in het belang van een goed werkende immuniteit. Ik wil dat best doen, maar hoe? Hoe kan ik in hemelsnaam alles "plaatsen" of "leren accepteren" ik maakte op nog geen zeven jaar mee wat de gemiddelde mens soms zelfs niet op een heel leven meemaakt? Wélke psycholoog of therapeut kan hier zinnige tips voor geven om de dingen te "plaatsen" ?

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4816
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Emotioneel evenwicht en immuniteit

Bericht door Dees » wo 22 okt 2014, 09:15

Hoi Arabelle,
Wat heb je veel meegemaakt en veel verdriet gehad. Ik zit me ONTZETTEND kwaad te maken over wat jouw oncologe gezegd heeft. Er is géén enkel wetenschappelijk bewijs dat emotioneel stabiel zijn invloed heeft op je overlevingskansen. Lees vooral ook dit artikel.

Er is momenteel veel belangstelling voor het immuunsysteem in relatie tot kanker. Op de ESMO, groot Europees kankercongres, werd gezegd dat bij triple negatieve en HER2Neu positieve borstkanker de eigen lymfocyten (witte bloedcellen die helpen bij het immuunsysteem) een rol zouden kunnen spelen, maar bij hormoongevoelige borstkanker is daar nog geen aanwijzing voor. Dat is een heel ander systeem dan waarvoor mensen glazen sinaasappelsap drinken. Je hebt er zelf niet zoveel invloed op.

Over gezonde leefstijl valt niet meer te zeggen dan:
Rook niet
Drink niet teveel
Eet gezond en gevarieerd
Word niet te zwaar
Beweeg voldoende
Dat geldt niet alleen voor mensen die kanker hebben gehad maar voor alle mensen.

Je verdient betere steun dan het aanpraten van schuldgevoelens. Ze zijn niet terecht en je hebt er ook niks aan.

Natuurlijk kan een therapeut helpen om alles uit het verleden een plekje te geven, maar dat ligt maar helemaal aan jou en aan de therapeut. Soms werkt het gewoon niet. Ik heb geen magische formule voor een gelukkig leven. Ik probeer zelf vooral te doen wat ik leuk vind. Ik herken de boosheid wel en die gebruik ik om me in te zetten voor borstkankerpatiënten :grin: .

Heb je hier nog iets aan om vaker op de rem te gaan staan en tijd voor jezelf te nemen?

Take care en laat je niks aanpraten !!!
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Arabelle

Re: Emotioneel evenwicht en immuniteit

Bericht door Arabelle » wo 22 okt 2014, 10:53

Oh Dees,

Wat heb je me weer ontzettend geholpen!

Ik werd eigenlijk ook weer nog een stukje bozer van het "advies" van m'n oncologe, maar kon er de vinger niet precies opleggen.

Het artikel over kanker en geluk vind ik fantastisch! Nu ja, ik weet zelf ook wel dat bepaalde dingen "overwinnen" geen garantie geeft op een gelukkiger mens zijn, ik heb de afgelopen jaren genoeg "overwonnen" om te concluderen dat het niet persé gelukkiger maakt.

Ik ben van nature een vechter, vechten en doorgaan is mijn overlevingsmodus, maar vechten gaat bij mij heus niet altijd gepaard met positivisme, mijn drijfveer om te vechten is meestal kwaadheid, weigeren om mij ergens bij neer te leggen, weigeren om een 'slachtoffer' te zijn. Goed om te lezen dat het ook geen verschil uitmaakt.

De lepeltheorie is enorm aangrijpend, al hoop ik stiekem wel dat het in mijn dagelijkse bezigheden niet zover moet komen. Ik ga er voorlopig nog van uit dat mijn energieniveau zich toch grotendeels zal herstellen. Ik ben al genoeg lepels kwijt door m'n moeder te verliezen, nooit een onbezorgde mama te kunnen zijn, geen derde kindje te krijgen (wat ik zooooooooo graag had gewild), m'n carrière te zien kelderen, .... Mocht het ooit zover komen dat ik nog aan lepels moet inboeten bij 'gewone' dagelijkse activiteiten is die lepeltheorie alleszins een grote hulp. En indd. het helpt wel om even op de rem te staan.

Ik ben blij dat je de boosheid herkent, en ik deed ook al één en ander om het onderzoek naar borstkanker te steunen ;-) ( ik liet me in augustus sponseren tijdens een hardloopwedstrijd. Ik liep 5 km, na 12 weken taxol, en zamelde 2100€ in. Daar ben ik eigenlijk nog steeds best trots op) ik zou me ook heel graag inzetten voor patiënten in het algemeen. Een soort van begeleiding voor mensen die naar hun specialist moeten om op het juiste moment de juiste vragen te stellen. Ik heb intussen heel wat ervaring, eerst met mijn zoontje en nu ook voor mezelf. Helaas heb ik geen medische opleiding en bestaat er in België geen opleiding tot een soort medisch coach ofzo. Jammer.

Alleszins, jij doet het fantastisch met je inzet voor andere borstkankerpatiënten. Je hebt me écht niet alleen een steuntje in de rug gegeven, maar ook relevante info. Bedankt daarvoor!

Anna56

Re: Emotioneel evenwicht en immuniteit

Bericht door Anna56 » wo 22 okt 2014, 16:07

Dag lieve vriendinnen,
Mag ik een kleine bijdrage leveren aan de uitwisseling over emoties? Als je boos bent en die kwaadheid kwijt zou willen, dan helpt het misschien om te zoeken naar de overtuigingen die onder die woede liggen. Welke gedachten zijn de bron van je boosheid? Een paar mogelijkheden van gedachten of overtuigingen die woede aansturen zijn : Anderen hebben veel meer geluk dan ik. Of: ik heb recht op een redelijke portie geluk, mazzel, gezondheid, welstand. Of: geluk moet rechtvaardig verdeeld zijn onder de mensen. Of: een mens kan maar een bepaalde hoeveelheid pech hebben. Als je duidelijk hebt welke overtuiging jouw woede 'leven' inblaast, dan kun je die overtuiging minder sterk maken door hem uit te dagen. Is het echt zo dat anderen meer geluk hebben dan ik? Hmmm, nee, ik ken mensen die nog veel meer pech hebben, sterker nog, er zijn talloze stervelingen die een ellendig bestaan lijden. Dan 'ik heb recht op...' Helaas, die sneuvelt al snel. Je kan het wel denken, maar niemand heeft recht op iets, recht bestaat niet, als het om gezondheid gaat spelen we allemaal mee in een loterij. Pech of mazzel...
Het goede nieuws is, dat je zelf invloed kunt hebben op hoe je je voelt. Daag je gedachten uit!
Kijk op de website van Byron Katie voor inspiratie! www.thework.com
Succes!
Anna

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4816
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Emotioneel evenwicht en immuniteit

Bericht door Dees » wo 22 okt 2014, 21:17

Hoi Arabelle, het klinkt bést alsof je vooral aan het overleven bent en minder aan het leven. Ik heb dat ook gedaan en na 2,5 jaar doorstuiven op adrenaline, zat ik er echt doorheen. Ik hoop dat jij éérder op de rem gaat staan en weer leert léven dan ik heb gedaan. Ik hoop van harte dat je minder eigenwijs bent.

Dank, Anna, voor de link. Ik ben heel intuïtief. Ik vind het helemaal niet erg om boos te zijn. Boos is een enorm sterke kracht. Ik neem mijn emoties zoals ze komen en ik accepteer dat. Dat is voor mij de gemakkelijkste manier om ermee om te gaan en zo heb ik er zo min mogelijk last van. Ach, ieder zoekt zo een eigen weg....

Take care !!
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “Oktober 2014”