Duur controles in relatie tot risico mammografie

Moderators: Sanne, Team, Superuser, Angela

monique76

Duur controles in relatie tot risico mammografie

Bericht door monique76 » wo 27 aug 2014, 11:36

Ik ben inmiddels bijna 10 jaar na de diagnose borstkanker (ten tijde van diagnose 28 jaar). "Borstsparend" geopereerd, tumor 2,5 cm, 36 bestralingen (met boost), 5x FEC en 3 jaar Zoladex en Tamoxifen gehad.
Wordt nog jaarlijks gecontroleerd d.m.v. mammografie en klinisch onderzoek.

Volgens mij zegt de richtlijn: jaarlijkse controle d.m.v. mammografie en klinisch onderzoek tot 60 jaar. Maar: mammografie brengt ook risico's met zich mee. Zeker bij veelvuldig onderzoek.
Waar ligt die grens? Hoe lang is mammografie zinvol en wanneer wordt het risico groter dan de voordelen?

Weet iemand hier iets meer over te vertellen?

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4781
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Duur controles in relatie tot risico mammografie

Bericht door Dees » wo 27 aug 2014, 13:08

Hoi Monique76,

Joehoe, 10 jaar, wat een mijlpaal !!!

Over het nut van onderzoek terwijl je geen symptomen hebt en niet tot een hoog risicogroep behoort, wordt meer en meer geschreven. Het verhoogt het risico op overdiagnostiek (dus dat er kanker wordt gevonden, terwijl die kanker vanzelf weg zou zijn gegaan of nooit dodelijk was geworden). Het verhoogt ook het risico op overbehandeling (dus dat je behandelingen ondergaat die je niet nodig hebt voor je welzijn of overleving).

Op een gegeven moment moet je, volgens mij, ook weer gewoon kunnen leven, zonder steeds controles. Mijn stelling is dat ik niet meedoe waan wat voor onderzoek dan ook als ik geen symptomen heb.

Mbt mammografie is er een wereldwijde controverse in hoeverre het vroeg ontdekken van borstkanker ook daadwerkelijk levens redt.

Je kunt er heel goed voor kiezen om géén mammografie te doen als je geen klachten hebt. Dat is medisch compleet verantwoord. Het is waar dat de straling van mammografie kanker zou kunnen veroorzaken. Dat wil ik wel meteen in perspectief plaatsen, want dat effect is echt heel klein, maar het is waar, die wordt groter als je jaarlijks een mammografie doet.

Een samenvatting van de controverse rondom borstkankerscreening heb ik hier beschreven. De laatste duit in dat zakje is een grote Canadese studie waarbij screeningsmammografie vergeleken werd met zelfonderzoek. Het was een studie van 25 jaar en deze laat géén overlevingswinst zien. Op basis daarvan heeft de Swiss Medical Board besloten om te adviseren om voortaan géén borstkankerscreening meer aan te bieden als bevolkingsonderzoek.

Afbeelding

Zoals je merkt heeft het onderwerp mijn belangstelling. Ik ben zelf geen voorstander van het doen van borstkankeronderzoek als er geen klachten zijn. Er zitten te veel nadelen aan en te weinig voordelen. Ook de kosten, minimaal 60 miljoen per jaar, vind ik een argument. Mijns inziens kan dat geld beter besteed worden.

Ik vind dit plaatje mbt de symptomen van borstkanker wel handig:
Afbeelding

Als je symptomen hebt, ga dan zeker wél naar de huisarts voor nader onderzoek.

Mag ik vragen wat voor klinisch onderzoek je verder krijgt? Daarvan kan ik me, eerlijk gezegd, al helemaal geen nut voorstellen.

Kun je hier iets mee?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

monique76

Re: Duur controles in relatie tot risico mammografie

Bericht door monique76 » wo 27 aug 2014, 13:49

Ja, klinkt goed he?! :mrgreen:
Hoewel ik echt de precieze datums niet meer zou weten hahahahaha...

De discussie over overdiagnostiek en overbehandeling ken ik. Ben ik het ook wel mee eens. Maar in hoeverre de parallel te trekken is met mijn eigen situatie - vrij jonge leeftijd borstkanker - vind ik een lastige vervolgstap. Anderzijds: 60-28 is toch minstens 32 jaar een mammografie :shock: . En hoe klein de straling ook is, ik vind dat toch een behoorlijk aantal! En dat is alleen nog maar de mammografie....

Tot vorig jaar ging ik altijd naar mijn chirurg, maar die is met pensioen. Dus nu ga ik naar de specialistisch verpleegkundige, die ook nog een keer voelt. Zelf vind ik dat lastig. Veel bestralingsschade, nu net bijna drie jaar borstvoeding gegeven, ik ken mijn "eigen" borst(en) niet meer zo goed... Verder geen onderzoek.

Mijn jaarlijkse controle komt er weer aan. Nu heb ik nu ook wel klachten, dus dit jaar laat ik hem doorgaan, maar ik wil kritisch kijken naar het vervolg....

Gesloten

Terug naar “Augustus 2014”