Borstkanker en huidkanker

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

Geitje

Borstkanker en huidkanker

Bericht door Geitje » zo 24 aug 2014, 22:00

Het valt me op dat huidkanker na borstkanker nog wel eens voorkomt. Bestaat er een verband?

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4793
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Borstkanker en huidkanker

Bericht door Dees » ma 25 aug 2014, 10:31

Beste Geitje,
Er bestaan verschillende vormen van huidkanker. De belangrijkste zijn: melanoom, basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Melanoom is de gevaarlijkste. Er wordt wel een verband vermoed, zeker als een genafwijking de oorzaak is van de borstkanker danwel de melanoom. Hoe dat precies zit, weten we niet. De kans op een melanoom blijft vrij klein (en de kans op andere vormen van huidkanker wordt met de leeftijd groter).

Als je zowel een melanoom en borstkanker hebt gekregen, is het altijd verstandig om daarover te spreken met je oncoloog en bij voorkeur met een klinisch geneticus. Deze laatste kan onderzoeken of je drager bent van een genafwijking.

Je wilt misschien ook weten wat je nu moet en of je iets kunt doen om huidkanker/melanoom te voorkomen.

Ik ben daarin heel pragmatisch. Verbranden in de zon of onder de zonnebank is altijd voor iedereen onverstandig. Verstandig omgaan met zonnen, langzaam opbouwen en op tijd uit de zon gaan is voor iedereen altijd wijs. Tegelijkertijd is zonlicht heel belangrijk voor de aanmaak van vitamine D en een vitamine D-tekort is ook in verband gebracht met borstkanker. Vitamine D zou ook andere vormen van kanker kunnen voorkomen.

Ook de chemicaliën in zonnebrandcreme zijn in verband gebracht met borstkanker. De Environmental Working Group heeft een lijst opgesteld met merken zonnebrandcreme en wat er bekend is over de stoffen die erin zitten.

Tegelijkertijd wil ik daar ook weer een nuancerende opmerking bij maken, want normaal gesproken gebruik je zonnebrandcreme maar een korte tijd. De schadelijkheid van stoffen heeft alles te maken met de hoeveelheid en hoelang je eraan blootgesteld wordt.

Niet gek van worden, maar gewoon gezond leven en je gezond verstand gebruiken, dat is zo'n beetje het beste dat je kunt doen.....

Kun je hier iets mee?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Geitje oningelogd

Re: Borstkanker en huidkanker

Bericht door Geitje oningelogd » ma 25 aug 2014, 18:21

Ja, dank je Dees, ook voor de zonnebrandlink!

Gesloten

Terug naar “Augustus 2014”