Graag ervaringen met cold cap

Moderators: Sanne, Team, Superuser, Angela

Anna56

Graag ervaringen met cold cap

Bericht door Anna56 » vr 15 aug 2014, 17:38

Dag allemaal, ik begin maandag met mijn 1e FEC-kuur. Nu ga ik onder de cold cap, en verheugde mij al op het behoud van mijn haar. Nu lees ik echter dat sommige vrouwen een vreemd bijverschijnsel overhouden aan die cap: bij koude (koelkast opendoen, naar buiten in de winter), hebben ze steeds misselijkheidsvlagen. Alsof er een soort koppeling is gelegd in hun brein: kou=chemo=misselijk!
Graag hoor ik wie dit herkent, maar ook reacties van de vrouwen die de cap goed verdroegen en niet kaal werden, zijn welkom! Dank allemaal!
Hartelijke groet van Anna

Anneke

Re: Graag ervaringen met cold cap

Bericht door Anneke » vr 15 aug 2014, 22:17

Hallo Anna,
Ik heb drie jaar geleden tijdens mijn chemo's hoofdhuidkoeling gebruikt en er geen vervelende bijwerkingen van gehad. Het is eventjes wennen aan de kou. Geen noemenswaardig haaruitval gehad, af en toe wat kleine plukjes. Het is mij goed bevallen, al moet je rekening houden met wat extra tijd voor het begin van de chemo en erna. Ik wens jou veel succes, sterkte en beterschap.
Groetjes vwn Anneke

Margriet S

Re: Graag ervaringen met cold cap

Bericht door Margriet S » za 16 aug 2014, 13:47

Hoi,
Ik heb heel goede ervaringen met coldcap. Beperkt haarverlies doordat na 5e kuur (taxotere met herceptin) de cap niet helemaal goed heeft gezeten. Maar ik heb dus geen FEC gehad. Eerste vier kuren waren AC.

Ik heb ook geen "hersenspoeling" ondergaan wat betreft koppeling kou=chemo=misselijk. Maar ik ben überhaupt geen seconde ziek, zwak of misselijk geweest en daarom eigenlijk geen goede vraagbaak in dit geval. Wat ik wel weet is dat er voor dat soort gedachtegangen een goede therapie bestaat (geen geintje). Dat is EMDR en werkt echt. Bijvoorbeeld ook bij paniekaanvallen, spinnenfobie, noem maar op. Als je het gevoel hebt dat het een soortgelijke gedachtekronkel is ... dan zou het maar zo kunnen helpen. Een paar sessies met een koptelefoon op bij een gespecialiseerde psychotherapeut en je zou die associatie tussen chemo - koelkast en misselijkheid kwijt moeten zijn. Hersenen zijn bijzonder, dat is zeker. Dus wie hier last van zou hebben kan dit proberen.

Verder kan ik alleen maar zeggen: die kou viel enorm mee. Alleen opletten dat de cap niet rechtstreeks op blote huid aansluit (dan moeten ze er wat gaasjes tussen doen als beschermlaag). Desnoods een paracetamol-of-twee vooraf, wat afleiding op je gsm, tablet, laptop, boekje of wat dan ook en proberen! Eerste 10 minuten bij het voorkoelen is even wennen aan de kou, daarna prima te doen. En echt hoor, ik ben een enorme koukleum. Ze hebben warme dekens (nooit nodig gehad), kopje warme thee ... prima te doen.

Succes en ik hoop dat het minstens zo goed werkt als bij mij. Als je dik/veel en/of krullend haar hebt: vooral goed natmaken zodat je haarbos zo plat mogelijk is. Dat levert wel iets meer kou op je hoofd, maar zie het als "voor het goede doel". De tijd tijdens en (voor/na) de kuur kou op je hoofd, of per definitie kaal worden en veel langer bezig zijn tot je weer tevreden bent over je haren ...

Anna56

Re: Graag ervaringen met cold cap

Bericht door Anna56 » za 16 aug 2014, 14:33

Hoi Anneke en Margriet,
Dank voor jullie reacties! En de EMDR-tip, leuk. Ik heb er al wat meer vertrouwen in.
Hartelijke groet van Anna

Gesloten

Terug naar “Augustus 2014”