benauwdheid en kortademigheid bij tac kuur

Moderators: Team, Sanne, Angela, Superuser

jj03

benauwdheid en kortademigheid bij tac kuur

Bericht door jj03 » zo 22 dec 2013, 16:41

Hallo,

Heeft iemand kennis over benauwdheidskachten bij een tac kuur? Ik heb nu 4 kuren gehad en vanaf het begin meteen de derde en vierde dag een drukkend gevoel op mijn borst (alsof er een steen op ligt), bij elke kuur is dit erger geworden. De laatste keer was het zo erg dat alleen al even een telefoontje plegen me al uit putte. Ik adem heel snel, heb snelle hartslag en het lijkt alsof mijn borstkas moeite heeft met uitzetten. Mijn oncololoog weet niet goed wat er aan de hand kan zijn. Bij de tweede kuur ben ik naar de EHBO gegaan en toen is er een hartfilmpje en longfoto's gemaakt en is bloed onderzocht. Daar kwam allemaal niets uit. Ik zie erg op tegen de volgende kuur en denk er zelfs aan om te stoppen omdat ik bang ben dat ik er restschade aan over houdt. De klachten verdwijnen wel steeds na een paar dagen.

Anneke78
Berichten: 82
Lid geworden op: vr 21 sep 2012, 22:04

Re: benauwdheid en kortademigheid bij tac kuur

Bericht door Anneke78 » zo 22 dec 2013, 19:56

Kan het ook hyperventilatie zijn? Ik had hetzelfde, bij mij begon het na de eerste chemo. Ik heb het nu nog wel eens als ik erg gespannen of zenuwachtig ergens voor ben of een tijd lang in de stress gezeten heb. Spanning komt er bij mij lichamelijk uit in de vorm van spierpijn en kortademigheid. Ik herken het nu en weet waarom ik er last van heb. Dus dat scheelt al heel erg. Je komt al snel in een vicieuze cirkel terecht: Je bent gespannen en daardoor word je kortademig. Doordat je geen lucht krijg, schiet je in de stress, dat zorgt voor nog minder lucht, enz. Als je weet dat het een reactie van je lichaam op de spanning is, kun je er zelf beter mee omgaan. Hoe rustiger ik blijf, als ik er last van heb, hoe sneller het over is. Dus niet in de stress schieten en denken: Ik krijg geen lucht! Soms helpt het om bij mezelf stil te staan waarom ik zo gespannen ben. Wees niet te streng voor jezelf. Krop het niet op en probeer het te uiten. Soms helpt het juist om afleiding te zoeken.

En ik heb van de fysio geleerd hoe ik op zo'n moment moet ademen: Vanuit je buik ademen. Vaak adem je te oppervlakkig en heel hoog. Leg bijvoorbeeld je handen op je buik en adem daar naar toe. Bij het inademen 6 seconden je adem even vasthouden. Na het uitademen ook even vasthouden en 6 seconden wachten voordat je weer inademt. En dat doe je net zolang totdat de kortademigheid afzakt.

Krijg je ook Dexamethason? Van de Dexa kun je heel hyper worden, wat een hele snelle hartslag als gevolg heeft. Je lichaam komt niet in de rusttoestand en raast maar door. Een snelle hartslag en hartkloppingen is wel iets wat daarbij hoort. Als je dan ook nog eens verkeerd, te snel en te oppervlakkig, gaat ademen, dan is het niet vreemd dat je er last van hebt.

Heel veel sterkte!
In november 2009 op mijn 31e de diagnose borstkanker. Helaas een talent voor het ontwikkelen van lokale recidieven in mijn oksel. Twee maal in een lymfeklier (2011 & 2012) en een ent-metastase in de huid van het oksellitteken (2014)

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4831
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: benauwdheid en kortademigheid bij tac kuur

Bericht door Dees » zo 22 dec 2013, 22:16

Hoi JJ03,
He wat naar....... Goede suggesties van Anneke.

Hoeveel mg dexamethason krijg je? Soms kun je met minder af. Soms kun je beter langzamer afbouwen.

Wordt het beter naarmate de tijd vordert? Ben je twee weken vrij van benauwdheid en kortademigheid?

Take care !!
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Paulien

Re: benauwdheid en kortademigheid bij tac kuur

Bericht door Paulien » do 26 dec 2013, 16:27

Hallo JJ03

Als ik spanning opbouw komt het er bij mij ook uit in kortademigheid.
Ik word dan heel licht in het hoofd en heb het gevoel alsof ik zo kan flauwvallen.
Op dit moment zit er weer veel spanning in mijn lichaam omdat ik volgende week donderdag mijn nieuwe tepels krijg.
Maandagavond had ik een bijna dood ervaring. (Dat dacht ik op dat moment). Ik lag in bed in de armen van mijn man en een hevige huilbui overviel me.
Op een gegeven moment werd het heel erg rustig in mij en had ik nauwelijks een hartslag.
Ik dacht, nu is het leven afgelopen.
Ik wilde nog een paar dingen opschrijven voor het te laat zou zijn. Hierdoor kwam ik weer een beetje bij kennis.
Nog een keer herhaalde zich dit. En we hebben elkaar dingen beloofd.

De volgende dag werd ik helemaal ontspannen wakker. Raar maar waar.
Ik herken de vicieuze cirkel.

Ik weet dat ik goed voor mezelf moet zorgen. De gewoonte om voor het gezin te zorgen sluipt er zo snel weer in.
Dus morgen naar de schoonheidsspecialist en naar de sauna met vriendinnen. Heerlijk.

JJ03 ik weet niet of het nu kan tussen de kuren door en of je ervan houdt maar afleiding doet wonderen. Sterkte.

shirley

Re: benauwdheid en kortademigheid bij tac kuur

Bericht door shirley » vr 27 dec 2013, 02:30

Hoi Hoi

Ook dit is voor mijn zeer herkenbaar ik heb 6 keer TAC gehad en had ook last van kortademigheid richting de 6 kuur was het heel erg kon nog geen eens normaal me honden uitlaten steeds stoppen :evil: om op adem te komen ook de benauwdheid had ik last van maar na de kuur ongeveer een maand was dat gevoel en de kortademigheid helemaal weg bij mijn dus het gaat weer over :smile: . Nog heel veel suc6 met de andere kuren

gr shirley

Gesloten

Terug naar “December 2013”