Borstkanker. Een persoonlijk verhaal.

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

Ariane

Borstkanker. Een persoonlijk verhaal.

Bericht door Ariane » zo 22 jul 2012, 16:40

Titel: Borstkanker. Een persoonlijk verhaal.
Auteur: Jacob Gelt Dekker & Bob Pinedo.
ISBN: onbekend.
Uitgever: Conserve.


Beschrijving.
Het initiatief voor een Kliniek voor vroeg-diagnostiek van Borstkanker voor de hele bevolking van Curaçao bracht oncoloog prof. dr. Bob Pinedo en filantroop-schrijver Jacob Gelt Dekker samen. Een boekje over de ervaringen van borstkankerpatiënten lag voor de hand. Bob stelde zijn stelde zijn levenslange ervaring, als leidinggevend oncoloog, direct ter beschikking voor de redactie.

Jacob richtte zich vooral op de maatschappelijke en culturele shock die borstkanker bij patiënten teweeg brengt. Uit tientallen interviews ontvouwden zich, uit een verborgen wereld van lijden en verdriet, onvoorstelbare moed en dapperheid van zijn nieuwe helden.
Nooit eerder kon Jacob zelfs het bestaan van zulk een levenslust vermoeden.

Jacob Gelt Dekker (Oterleek, 1948) publiceerde eerder bij uitgeverij Conserve de bundel columns Persona non Grata in 2007 en de drie romans Het doel heiligt de middelen – Een Nederlandse werkstudent in Israël eind jaren zestig in 2007, Oorlogskinderen in 2008 en Pot met Goud in 2009.


Recensie(s).
Aan de hand van interviews schetst de auteur een duidelijk beeld van de maatschappelijke en culturele schok die bosrtkanker bij patienten teweeg brengt. Alles wordt realistisch en duidelijk over het voetlicht gebracht, mede door de bijgevoegde zwart-witfoto's van de patienten, gebouwen en voorwerpen die betrekking hebben op het verhaal. Het boek bestaat uit tien hoofdstukken. Het eerste is een inleiding betreffende borstkanker en het laatste een visie op de toekomst van deze ziekte. In de tussenliggende hoofdstukken worden steeds voorbeelden van patienten gebruikt om de context duidelijk te maken bij de thema's: erfelijkheid en alternatieve geneeskunde; ziek zijn en doorwerken; borstkanker en het oog wil ook wat; een strijd van jaren; second opinion; het grote geheim, taboes en de strijd voor openheid; borstkanker en onze kinderen, en 'Borstkanker is geen vrouwenziekte'. Het boek werd veelzijdig onderbouwd: de soorten borstkanker worden achterin het boek besproken met de TNM-classificatie en aanvullend de referentielijst. Een foto van en achtergrondinformatie over de 'Kliniek voor vroeg diagnostiek van borst-en baarmoederhalskanker' in Willemstad (Curacao), maken het boek levendig. Een zeer uitgebreid en bovendien wetenschappelijk onderbouwd boek.

T.C.L. Sals

Terug naar “Boeken”