hartschade

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

veertje

hartschade

Bericht door veertje » do 29 nov 2012, 22:35

Waarom wordt er na het toedienen van FEC kuren geen controle meer uitgevoerd op de hartfunctie. De E kan nl. hartfunctiestoornissen (beschadiging van de hartspier) veroorzaken. Als men bijv Herceptin kijgt wordt er tussentijds wel een controle uitgevoerd. Bij navraag bij mijn oncologieverpleegkundige gaf zij aan dat de FEC nooit hartbeschadigingen kan bewerkstelligen. Echter op internet lees ik dat dit wel kan. Hoe zit dit nu precies?

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4793
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: hartschade

Bericht door Dees » vr 30 nov 2012, 21:02

Anthracyclines zijn cardiotoxisch, oftewel ze geven schade aan het hart. Adriamycine (doxorubicine) is de bekendste. Voor zover ik weet is Epirubicine (de E uit de FECkuur) minder cadiotoxisch. In de bijsluiter zie ik:
Zeer vaak ( > 10%): cardiomyopathie, Soms (0,1-1%): hartritmestoornissen (kan tot maanden na behandeling optreden), Zeer zelden (< 0,01%): (congestief) hartfalen
Bij waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen staat:
De hartfunctie moet vóór, tijdens en na behandeling worden gecontroleerd door middel van ecg, echocardiografie en/of meting van de ejectiefractie in verband met mogelijk optreden van cardiotoxiciteit waaronder ernstige aritmieën en cardiomyopathie. Bij de eerste tekenen van verminderde hartfunctie de toediening onmiddellijk staken. Bestraling voor, tijdens of na de behandeling versterkt de cardiotoxiciteit.
Ik moet zeggen dat ik eigenlijk nooit hoor dat het tijdens de kuren ook daadwerkelijk gecontroleerd wordt. Misschien heeft dat met de dosering te maken. Ik zou het niet durven zeggen.

Van Herceptin (trastuzumab) is bekend dat het de pompfunctie van het hart aan kan tasten, de ejectie-fractie, de kracht waarmee het hart het bloed rondpompt. Als de ejectiefractie te laag wordt, moet de Herceptin uitgesteld worden. In de bijsluiter: Zeer vaak (> 10%): infusiegerelateerde reacties (met o.a. aritmie, cardiaal fibrilleren). Verminderde ejectiefractie. Vaak (1-10%): Congestief hartfalen (soms fataal), cardiomyopathie. Soms (0,1-1%): pericardiale effusie

Bij de waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen staat:
De noodzakelijke testen dienen te worden uitgevoerd in een gespecialiseerd laboratorium. Voorzichtigheid is geboden bij symptomatisch hartfalen, hypertensie in de anamnese of een bewezen ziekte van de coronairarteriën. Vóór de behandeling, m.n. bij voorafgaande behandeling met een antracyclinederivaat en cyclofosfamide, een cardiaal onderzoek uitvoeren met inbegrip van anamnese en lichamelijk onderzoek, ecg, echocardiogram of een MUGA-scan of MRI. Tijdens behandeling de cardiale functie regelmatig (bv. iedere 3 mnd.) controleren en bij optreden van een asymptomatische cardiale disfunctie eventueel vaker (bv. elke 6–8 w.). Na de laatste toediening de controle iedere 6 maanden herhalen tot 24 maanden daarna. Indien tijdens de behandeling een voortdurende achteruitgang van de linker ventrikelfunctie optreedt ook al blijft deze asymptomatisch, het staken van de behandeling overwegen.
Eerst werd die MUGA-scan steeds gebruikt, maar volgens mij wordt er de laatste jaren steeds vaker een ECG gebruikt, wat veel minder vervelend is (omdat er niet in je geprikt hoeft te worden) en veel goedkoper. Misschien monitoren ze Herceptin nauwkeuriger omdat er minder ervaring is met het middel.

Ik vond in elk geval ook nog deze presentatie over hartfalen na chemotherapie (maar is wel al weer 3 jaar oud)

Het precieze antwoord weet ik niet.

Om nog even te relativeren.... Om op termijn klachten aan je hart te kunnen krijgen, moet je wel eerst de kanker overleven.

Controles achteraf hebben alleen zin als je iets kunt met de gevonden kwaal. Als die controles informatie opleveren waar je vervolgens niks mee kunt, dan hoef je die controle niet te doen. De klachten zijn niet op korte termijn te verwachten maar wél op lange termijn. Daarbij is het beleid, zoals met alles, dat het KLACHTGERICHT moet zijn.

Je hebt een klacht, dan pas ga je verder onderzoeken en als dan blijkt dat dat komt doordat je een vorm van hartfalen hebt, dan is het vroeg genoeg om je medicijnen te geven.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “November 2012”