Veel afvallen bij hormoongevoelige tumor

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

Jeanette

Veel afvallen bij hormoongevoelige tumor

Bericht door Jeanette » do 19 jul 2012, 10:39

In vetweefsel zitten hormonen opgeslagen. Is het dan niet gevaarlijk om veel (!!!) te gaan afvallen? Komen dan niet juist die hormonen vrij? Mijn tumor was 80% hormoongevoelig. Ik slik tamoxifen

Gebruikersavatar
Sanne
Beheerder
Berichten: 308
Lid geworden op: zo 06 mei 2012, 10:32

Re: Veel afvallen bij hormoongevoelige tumor

Bericht door Sanne » do 19 jul 2012, 13:45

Hallo Jeanette,

Wat een leuke vraag en ik snap ook je redenering.
Hij klopt alleen níet en dat ga ik proberen uit te leggen...

Iemand met een gezond gewicht, met een BMI van rond de 20, heeft 10 tot 20 miljard vetcellen.
Als pasgeboren baby begint je leven met ongeveer 10 miljard vetcellen.
Dit aantal groeit langzaam naarmate je ouder wordt, net zoals alle andere soorten cellen in het lichaam.
Iemand met obesitas (BMI van boven de 30) heeft tenminste 100 miljard vetcellen.

Het aantal vetcellen dat je hebt, neemt vooral toe als je voor een langere tijd meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt.
In eerste instantie neemt alleen het volume van de bestaande vetcellen toe.
Zodra de vetcellen hun maximum grootte hebben bereikt, dan wordt een signaal gegeven aan zogenaamde vet ‘precursor’ cellen (cellen die nog kunnen transformeren in meerdere soorten cellen), om een volgroeide vetcel te worden.
Normaal gesproken kun je rond de 15 kilo aankomen boven het gezonde gewicht zonder dat je meer vetcellen aanmaakt.

Vetcellen zijn niet passief. Ze scheiden hormonen af in je lichaam die voordelig of nadelig voor je lichaam kunnen zijn, afhankelijk van de grootte van de vetcellen. Kleine vetcellen maken bijvoorbeeld een hormoon aan dat er voor zorgt dat je lichaam gevoelig blijft voor insuline in je lever en in spieren.
Dit voorkomt diabetes type 2. Bij mensen met obesitas zijn de vetcellen zo groot, dat ze stoppen met het produceren van dit hormoon.
Je hebt dan een vergrootte kans op diabetes type 2.

Vetweefsel heeft als voornaamste functie de rol om energie in de vorm van vet op te slaan, hoewel het ook beschermt en het lichaam isoleert.
Het heeft ook een belangrijke endocriene functie in het produceren van onlangs-ontdekte hormonen zoals leptine, resistine en TNF-α.
De hormonen die door vetweefsel worden afgescheiden omvatten Adiponectine, Angiotensine, Estradiol, IL-6, Leptine, PAI-1, Resistine en TNF-α.

In dit rijtje is Estradiol het hormoon dat een rol speelt in jouw vraag.
Estradiol is een geslachtshormoon en valt in de groep van oestrogenen.
Het wordt doorgaans als een 'vrouwelijk' hormoon gezien maar is ook in mannen aanwezig.
Estradiol heeft niet alleen invloed op het voortplantingssysteem maar beïnvloedt ook onder andere de botstructuur.
Het is in vruchtbare vrouwen het meest voorkomende oestrogeen, naast estron (vooral na de menopauze) en estriol (vooral tijdens zwangerschap).
Het lichaam maakt dit aan vanuit androsteendion of vanuit testosteron. Oestrogeenconcentraties zijn laag voor de puberteit.
Tijdens de puberteit stijgt de oestrogeensynthese en vervolgens vinden er cyclische veranderingen plaats tot aan de menopauze.
Na de menopauze kan alleen via de bijnieren oestrogeen worden geproduceerd.

Vetcellen blijven echter ook oestrogeen afscheiden en daarom is er ook na de overgang (al of niet veroorzaakt door chemotherapie of Zoladex) nog steeds enige hormoonproductie. Er is onderzoek gedaan waarin wordt aangenomen dat postmenopausale vrouwen met overgewicht (die daardoor méér oestrogeenproductie zouden hebben, een verhoogd risico hebben op borstkanker. Daarom wordt gewicht in verband gebracht met borstkanker maar echt bewezen is dit verband niet (zie het topic over bewegen en kanker)

Omdat ook als je niet dik bent, vetcellen oestrogeen aanmaken, wordt bij hormoontherapie ook wel aanvullende medicatie gegeven, zogenaamde aromataseremmers) om oestrogenen te onderdrukken (bijvoorbeeld Arimidex)
Wanneer je op dieet gaat, en dus minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft, dan worden de vetcellen aangesproken om de energie die je nodig hebt te leveren. De vetcellen nemen dan in omvang af, maar niet in aantal. Wanneer je lichaam vetcellen heeft gemaakt, dan hou je die vetcellen voor de rest van je leven.

Er komen dus niet opeens allemaal oestrogenen vrij als je gaat afvallen omdat er niet, zoals je dacht, oestrogenen in de vetcellen liggen opgeslagen maar er door worden afgescheiden. In theorie zou je juist het niveau oestrogeen kunnen verlagen als grotere vetcellen meer oestrogeen zouden afscheiden dan kleine vetcellen.
Maar dat is dus niet aangetoond in onderzoeken voorzover ik weet…
Je kunt dus met gerust hart afvallen; het verhoogt niet je “vrije hormonen”.
Gewicht verliezen is altijd gezond en met de hierboven genoemde theorie draag je héél misschien nog wel bij aan een lagere oestrogeenspiegel…

(bron: Wikipedia en Gezondenzo http://www.gezondenzo.net/5-dingen-die- ... vetcellen/)
Groet, Sanne
Verpleegkundige en Bestuurskundige. Werkzaam als strategisch adviseur bij een zorgverzekeraar en expert op innovaties in de zorg. Kennis van zorgaanspraken in de zorgverzekering, vergoedingen en (on)mogelijkheden en daarbij kritische ervaringsdeskundige met borstkanker in 2007, 2011 en 2012.

Jeanette

Re: Veel afvallen bij hormoongevoelige tumor

Bericht door Jeanette » do 19 jul 2012, 19:27

Dankjewel Sanne!!! Mijn laatste restje twijfel heb je weggenomen. En je hebt me een extra motivatie gegeven. Het is dus zelfs (eventueel) nog beter ook. Op naar een gezond gewicht dus.

Gesloten

Terug naar “Juli 2012”