Schoonmoeder van 88

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

Elizabeth

Schoonmoeder van 88

Bericht door Elizabeth » zo 23 okt 2016, 12:18

Dag Dees, ik kom vandaag niet met vragen voor mezelf maar met de vraag of ik de juiste weg bewandel om mijn schoonmoeder zo goed mogelijk bij te staan.
* Ze is 88, half doof, 1 oog met verminderd zicht ( beginnende staar) en een pacemaker. Medicatie ivm hart, controle trombosedienst. Een broze met wandelstok zich voortbewegend maar ook levenslustige goedlachse vrouw, op zich zelf wonend en levend. Wel reizen we 1x per week naar haar toe haar voor praktische zaken.

* Ze heeft zelf een ( inmiddels) grote tumor in rechterborst ontdekt. Per toeval, ze heeft nergens last van, zegt ze. Het Rijnstate ziekenhuis is begonnen met onderzoeken, gezien de uitkomst van mammografie wordt er uitgegaan van een flinke tumor die al vastgegroeid zit aan de spieren van de borstkas. Ook de hartspecialist denkt mee, de trombosedienst is actief betrokken ( bloed moest dikker ivm meerder biopten) .
Tijdens het traject van alle onderzoeken ben ik bij haar. Stel de vragen en luister, noteer.
As dinsdagmiddag krijg ik de uitslagen, mijn man ( haar zoon) en ik gaan dan naar haar toe, bespreken het met haar, slapen bij haar, woensdag samen om 8.35 naar gesprek met oncologisch arts.

*Heb gevraagd of ze kopie van pathologisch rapport voor ons hebben. Of er woensdag rekening meegehouden kan worden dat mijn schoonmoeder dwat doof is en dat het gesprek niet te snel gaat
Dat ik noteer.

* Heb jij nog tips voor mij? Of ben ik eerst voldoende voorbereid ? Wat denk je?
Vul je me aan als je nog meer artikelen / verwijzingen naar info kent? ( als je tijd hebt hoor!)
1. Ik heb inmiddels artikel gevonden van oncologisch chirurg Gerrit-Jan Liefers van het LUMC Vond ik zeer verhelderend. ( De optimale behandelwijze van oudere 75+ patiënten met borstkanker is vaak nog onduidelijk)
2. Van Borstkankervereniging Nederland 'vragenlijst voor ouderen' gedownload. Met mijn schoonmoeder bekeken welke vragen zíj belangrijk vindt. (Ik weet dat ze wel graag de tumor vewijderd wil hebben)
3. Weet inmiddels dat hormoonkuren en bloedverdunners/ hartmedicatie niet altijd goed samen gaan.
4. Ze heeft nergens last van.. Wat is wijs...Het kan zijn dat ik me na woensdag weer meld. Het behandelplan van het ziekenhuis is dan bekend.
Voor nu alvast bedankt voor het meelezen!
Groetjes, Elizabeth

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4750
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Schoonmoeder van 88

Bericht door Dees » zo 23 okt 2016, 16:20

Hoi Elisabeth, he jakkie, wat naar allemaal.
De vraag is hoe groot is de kans dat deze tumor haar haar leven gaat kosten en dat afgezet tegen de risico's die ze loopt van welke ingreep dan ook. Ik denk eerlijk gezegd dat de risico's van ingrijpen groter zijn dan van weinig doen. Opereren is niet zo simpel als de tumor vastzit aan de spieren van de borstkas. Ik hoop (en verwacht) dat de tumor hormoonreceptor positief is. Dan zou de eerste stap hormoontherapie kunnen zijn. Dat noem je dan neoadjuvante hormoontherapie.
Neoadjuvante hormonale therapie
* Bij patiënten met hormoonreceptorpositieve tumoren is neoadjuvante hormonale therapie een alternatief voor chemotherapie bij oude en fragiele patiënten.
* Indien gekozen wordt voor neoadjuvante hormonale therapie zijn aromataseremmers te verkiezen boven tamoxifen bij postmenopauzale patiënten.
* Locoregionale therapie moet in het algemeen worden ingezet na 3-6 maanden, niet later dan bij maximale respons.

Aanvullende adjuvante therapie (na locoregionale behandeling)
* Hormonale behandeling voortzetten tot minimaal 5 jaar na de start.
Bron: Neoadjuvante hormoontherapie, richtlijn Mammacarcinoom

Ik zou niet weten waarom hormoontherapie niet goed samen gaat met de hartmedicatie. Wat kan, volgens jou, niet met wat? Er zijn immers nog een paar alternatieven.

Als de tumor door de hormoontherapie kleiner is geworden, is opereren misschien wel een optie. Bestralen zou ik persoonlijk altijd overslaan. Je schoonmoeder is zo oud dat de kans niet zo groot is dat ze genoeg tijd van leven heeft om nog een keer borstkanker te krijgen. Bovendien zou dat een zware belasting betekenen.

Laat maar weten wat het advies wordt. Je hoeft daar geen Ja of Nee tegen te zeggen, maar kunt daar gerust over nadenken. De huisarts, die je schoonmoeder kent, erbij betrekken of een geriater kan ook nog verstandig zijn.

Laat je even weten? Ik probeer met je mee te denken...
Take care
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Elizabeth

Re: Schoonmoeder van 88

Bericht door Elizabeth » zo 23 okt 2016, 19:16

Dees, dank je wel voor je hulp, je meedenken! Top! Zal je info woensdag 'meenemen' voor in het overleg.Ik meld me 'graag' woensdagavond even weer...
Fijne avond verder!
Elizabeth

Elizabeth

Re: Schoonmoeder van 88

Bericht door Elizabeth » wo 26 okt 2016, 13:51

Dag Dees,
1. Éérst de correctie dat ik dacht dat de hormoonkuur niet altijd samen gaat met hartmedicatie/ trombose. Ik had 2 zaken doorelkaar gehaald... MRI kan bij niet bij schoonmoeder ivm pacemaker.
Bij háár medicatie kan wèl een aromataseremmer. Osteoperose wordt nog wel bekeken. Trombose dienst en huisarts blijven bij haar thuis controleren.
2. Info biopten: Haar tumor (IDC) is inderdaad 100% hormoongevoelig. De echo laat geen bijzondere dingen zien in de oksel. In overleg met elkaar (inclusief schoonmoeder) gaan we in verband met haar leeftijd - en omdat ze verder geen klachten heeft, starten met de hormoonkuur. Zien hoe de tumor zal reageren. Volgende week woensdag weer overleg met oncoloog én geriater betreffende details en planning richting toekomst. Volgende week start dan ook de medicatie.
Thuisgekomen heeft mijn schoonmoeder zich 'genesteld' in haar vaste stoel. 'Tevreden en dankbaar' omdat een operatie nog niet ad orde is, ze er nog 'even mag zijn'...
Dank voor je hulp en steun!
groetjes, Elizabeth

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4750
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Schoonmoeder van 88

Bericht door Dees » wo 26 okt 2016, 16:45

Hoi Elizabeth, ah fijn zeg. Ik acht de kans groot dat de tumor heel goed gaat reageren op de hormoontherapie. Niemand kan inschatten voor hoelang. Misschien wel voor de rest van haar leven. Ik hoop het !!
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “Oktober 2016”