PET Scan

Moderators: Sanne, Team, Superuser, Angela

piet

PET Scan

Bericht door piet » wo 11 feb 2015, 20:06

http://www.dslrf.org/breastcancer/conte ... 32&cid=661

naar aanleiding van bovenstaand artikel ben ik benieuwd naar de mate waarin een PET Scan iets aantoont. Met andere woorden, hoe groot is de kans dat iets als kanker of als uitzaaiingen wordt aangezien in werkelijkheid iets anders is? Kan een arts daar bij het bekijken uberhaupt iets over zeggen? Misschien zegt de locatie iets of de vorm? Hoe kan worden uitgesloten dat het een infectie, ontsteking of een niet-invasieve tumor is? En hoe vaak komt het voor dat een ontsteking o.i.d. wordt aangezien voor kanker of uitzaaiingen?

In feite wordt er toch alleen glucose aangetoond?

sinds vandaag heb ik ook gehoord van FES PET Scan waarbij een koppeling wordt gemaakt met hormoonreceptoren. Als ik hierop google kom ik, naast engelstalige websites, alleen het umcg tegen. Wordt dit alleen in Groningen gedaan?

net_arts

Re: PET Scan

Bericht door net_arts » wo 11 feb 2015, 22:02

Net als bij elk ander onderzoek, is het altijd mogelijk dat een scan een fout positieve of fout negatieve uitslag geeft. Het grote voordeel van de PET/CT scan is de grote gevoeligheid voor oa kanker. Dat wil zeggen, de kans dat de scan geen afwijkingen toont, terwijl er wel uitzaaiingen zijn, is (bij borstkanker) vrij klein. De kans dat afwijkingen die bij PET/CT gevonden worden uiteindelijk geen kanker betreffen, is een stuk groter. Dat is ook de reden dat een eerste uitzaaiing in principe bewezen moet worden middels een biopsie. Bij vervolgscans is de kans op fout positieve uitslagen al een stuk kleiner, omdat je al vergelijkingsmateriaal hebt. Aan de hand van het patroon en de mate van opname, kan de radioloog/nucleair geneeskundige een vrij goede inschatting maken van de kans dat het kanker betreft. FES PET is nog zeer experimenteel en komt nog niet voor in de richtlijnen. Er is dus nog eigenlijk geen plaats voor in de behandeling/follow-up, maar dit kan natuurlijk veranderen in de toekomst.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Krista

Re: PET Scan

Bericht door Krista » do 12 feb 2015, 09:56

Hallo, ik krijg binnenkort zon fes( fluoroestradiol)petscan . Dit om de uitzaaiingen in beeld te brengen(en te zien of ze verschillen in hormoongevoeligheid en of er nog veel oestrogeenreceptoren zijn. Althans zo begrijp ik het. Dit gaat samen met een biopt die op eerder tijdstip genomen wordt. Met die twee kan je een goed beeld krijgen van je kankereigenschappen en een gerichte behandeling krijgen Ipv weer een gok te nemen met een nieuw medicijn. Minder tijdverlies. Hoop ik.
Van de fes/petscan werd mij gezegd dat het onderzoek met deze nieuwe methode in ver gevorderd stadium is en bovendien al heel succesvol is gebleken. Natuurlijk is de uitkomst beperkt houdbaar (mutaties) maar het lijkt me de moeite waard, zeker als je vastloopt met medicaties die niet werken.


Groet

piet_

Re: PET Scan

Bericht door piet_ » do 12 feb 2015, 13:13

Er is dus nog eigenlijk geen plaats voor in de behandeling/follow-up
Mag dit dan eigenlijk wel zomaar worden gegeven? zonder te vermelden dat het nog experimenteel is etc. etc.? Zijn er dingen die ik moet weten?

Krista

Re: PET Scan

Bericht door Krista » do 12 feb 2015, 13:29

Vraag het aan je specialist. Die moet je doorsturen, als dat nuttig kan zijn. Elk geval is weer anders. Het is een experiment in ver gevorderd stadium. Dat is mij ook zo verteld van te voren. Ik onderteken daar papieren voor en heb een uitgebreide intake gehad.

Groet

Piet_

Re: PET Scan

Bericht door Piet_ » do 12 feb 2015, 15:00

Het gaat om mij moeder maar die heeft niets ondertekend of ook maar gehoord dat het nog experimenteel maar er is al wel een afspraak voor gemaakt. Het zal misschien niet veel uitmaken maar erg netjes is het niet gecommuniceerd lijkt mij.

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4781
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: PET Scan

Bericht door Dees » do 12 feb 2015, 21:18

Hoi Piet en Krista, fijn dat jullie hier samen over kunnen discussiëren. Ik kan er niks zinnigs over zeggen. Piet, vraag vooral door. Je hebt recht op antwoorden op alle vragen....
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Krista

Re: PET Scan

Bericht door Krista » do 12 feb 2015, 22:51

Piet, even voor de duidelijkheid: is je moeder aangemeld bij het UMCG voor een Fes/PET scan? (Deze scan is inderdaad alleen in het UMCG uitvoerbaar)
Of voor een andere scan, een gewone Pet- of gecombineerde Pet/CT scan in haar eigen ziekenhuis?
Voor de experimentele scan in het UMCG worden strakke protocollen gehanteerd neem ik aan en daarom is het volgens mij onmogelijk om er niet anders dan heel goed geïnformeerd aan deel te nemen, met intake en informatie enz voorafgaand aan de scan.
Vraag de oncologieconsulenten van je moeder om uitleg of haar specialist(telefonisch consult?) Mij lijkt het nu dat er een misverstand heerst over het type scan, maar ik kan het mis hebben. Het is ook erg ingewikkeld en indrukwekkend allemaal. Ik zou dat heel begrijpelijk vinden. Overigens mag je uiteraard altijd "nee" zeggen ivm welk behandelvoorstel ook. Of dat je nog een week bedenktijd wilt.(om alles op een rijtje te zetten en vragen te stellen enz) Zelfs op de dag van de scan mag je nog zeggen dat je toch niet wilt.

Groet

Piet_

Re: PET Scan

Bericht door Piet_ » vr 13 feb 2015, 08:05

Hoi Krista, er is door een arts in een ander ziekenhuis een afspraak gemaakt voor een FES-PET scan in het UMCG voor het aantonen van hormoonreceptoren. Een gewone PET/CT scan is al gemaakt. Waarschijnlijk volgt de info/intake e.d. nog hoor, maar toch. Ik zal de oncoloog/verpleegkundig specialist vragen als we op de volgende afspraak zijn. De oncoloog mag ik niet bellen. Op zich kan ik me wel voorstellen waarom ze die scan willen doen maar heb nog wel een aantal vragen.

Krista

Re: PET Scan

Bericht door Krista » vr 13 feb 2015, 09:22

Ah, dus je moeder is aangemeld in het UMCG. Dan kan je binnenkort een enveloppe met papieren van die kant verwachten en een uitnodiging voor de intake. En natuurlijk heb je vragen, die had en heb ik ook en die heb ik ook uitgebreid geformuleerd en uitgebreid antwoord gekregen. In Groningen zijn ze heel attent en heel tegemoetkomend, dat scheelt echt. Als je uitgevraagd bent geeft dat veel rust omdat je dan niet alleen "aangemeld" bent maar je uiteindelijk ook zelf hebt gekozen om er wel/niet aan mee te doen. Mij lijkt het een goede keus voor je moeder (en mijzelf).

Groet en sterkte

Gesloten

Terug naar “Februari 2015”