X-geva en Zoladex in buitenland laten plaatsen

Moderators: Sanne, Team, Superuser, Angela

Car

X-geva en Zoladex in buitenland laten plaatsen

Bericht door Car » za 25 okt 2014, 17:04

Ik ben nu al enige weken bezig om toestemming te krijgen van mijn ziektekostenverzekeraar (VGZ) om in het buitenland (speciaal gevraagd naar de mogelijkheden in Spanje en de Verenigde Staten) de vierwekelijkse Zoladex en X-geva te laten plaatsen. Er ligt een brief bij de afdeling Buitenland en er is al achteraan gebeld (nog niet teruggebeld ondanks toezegging)
Wij willen in deze nu nog chemo vrije periode langer naar het buitenland kunnen dan vier weken en daarbij ook relatief vrij zijn in de locatie waar we ons bevinden. De prikken moeten geen beperking zijn en ook niet het tijdstip waarop we vertrekken. X-geva zouden we zelf kunnen (leren). Zoladex is voor mij ivm de dikte van de spuit geen optie om zelf te doen. I.v.m. slechte ervaring in het verleden (depressie) wil ik niet over op de driemaandelijkse. Ik heb van de leverancier van X-geva begrepen dat de spuiten in het buitenland alleen via een oncoloog verstrekt kunnen worden en niet via een apotheek. Ik heb nu zelf geregeld dat ik voldoende voorraad mee kan nemen.
Wie kent de regels voor het laten plaatsen in het buitenland en dan specifiek in Spanje en de Verenigde Staten.

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4781
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: X-geva en Zoladex in buitenland laten plaatsen

Bericht door Dees » za 25 okt 2014, 18:21

Hoi Car, ik ga even op zoek naar info en plaats ondertussen ook dingen waar je iets aan zou kunnen hebben.
Europese ziekteverzekeringskaart
Gaat u voor langere tijd reizen of werken in Europa? Dan kan de Europese ziekteverzekeringskaart handig zijn. Met deze kaart krijgt u makkelijker toegang tot medische voorzieningen in het buitenland. En u krijgt de kosten sneller vergoed. U kunt de kaart aanvragen bij uw zorgverzekeraar.
Zorgkosten buitenland
Nederland heeft met een aantal landen de afspraak dat zij elkaars verzekerden helpen als die zorg nodig hebben. In deze verdragslanden heeft u recht op medische zorg uit het basispakket van dat land. Deze landen verrekenen de kosten achteraf met elkaar.

Heeft Nederland geen afspraken gemaakt met het land waar u naartoe gaat? Zoek dan in de polis van uw zorgverzekering of reisverzekering op voor welke medische zorg u daar verzekerd bent.
Spanje is één van die verdragslanden.

Bron: Rijksoverheid


Deze site is de website van het Nationaal Contactpunt Grensoverschrijdende Zorg.
Neem altijd eerst contact op met uw zorgverzekeraar. Die moet u informeren over wat voor u de meest gunstige mogelijkheid is voor een behandeling in een ander EU-land: een beroep doen op de Verordening of op de Richtlijn. Laat u zich in een ander EU-land behandelen op grond van de Verordening, dan hebt u in ieder geval vooraf toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. Gaat uw zorgverzekeraar akkoord, dan krijgt u een S2/E112-formulier. Daarmee kunt u de zorgaanbieder in het andere EU-land laten zien dat u recht hebt op de behandeling en dat uw zorgverzekeraar de kosten vergoedt. Ook voor de Richtlijn kan uw zorgverzekeraar u verplichten om vooraf toestemming te vragen. Doet u dat niet en laat u zich behandelen, dan loopt u het risico dat de kosten niet vergoed worden.
Verzekerden kunnen zich overal binnen de Europese Unie (EU) medisch laten behandelen (vrij verkeer van personen). Op 25 oktober 2013 is een richtlijn in alle EU-landen van kracht geworden. Doel is de toegang tot veilige en hoogwaardige grensoverschrijdende zorg in de EU en daarmee de mobiliteit van patiënten, te bevorderen.
Bron: Nationaal Contactpunt Grensoverschrijdende Zorg
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gebruikersavatar
Sanne
Beheerder
Berichten: 308
Lid geworden op: zo 06 mei 2012, 10:32

Re: X-geva en Zoladex in buitenland laten plaatsen

Bericht door Sanne » za 25 okt 2014, 22:12

Hallo Car,

Het is geen enkel probleem om X-Geva en Zoladex in het buitenland op recept (van de oncoloog) te verkrijgen en te laten plaatsen.
Beide middelen vallen onder het GVS (Geneesmiddelen Vergoedings Systeem) en mogen ook in het buitenland door een apotheek worden verstrekt en het toedienen kan worden gedaan door een GP (General Practitioner). De informatie van Dees gaat vooral over spoedzorg dat in EU-verdragen en Internationale verdragen is geregeld, maar dit gaat om electieve zorg; zorg die vooraf bekend is nodig te zijn en die je ook wilt "consumeren". Maar ook dat is gewoon mogelijk.

Je kunt, afhankelijk van de omstandigheden waaronder de middelen moeten worden bewaard (X-Geva gekoeld, hetgeen geen punt is in je ingecheckte bagage), er inderdaad voor kiezen om de medicatie vanuit Nederland mee te nemen. Dat is weer een probleem minder...

Zowel in Spanje als in de VS zijn er GP's werkzaam wie je de medicatie "in handen kunt geven" om toe te laten dienen.
Het is handig om dan een schriftelijke verklaring van je oncoloog te hebben waarin wordt aangegeven waarvoor welke medicatie is voorgeschreven en de periode/termijn van toediening met een verzoek om per datum x middel y subcutaan toe te dienen.

De nota voor deze zorg kan naar je zorgverzekeraar en hiervoor is vooraf geen toestemming nodig omdat het poliklinische zorg betreft; je wordt niet opgenomen...
Door vooraf om toestemming te vragen voor het vergoeden van de kosten van toediening van medicatie ben je erg netjes bezig, maar dit is gewoon verzekerde zorg in Nederland en dus ook daarbuiten... Een nota hiervoor die wordt ingediend bij de zorgverzekeraar wordt dan ook gewoon vergoed.

Je kunt ook met een "uitvoeringsverzoek"; de specialist vraagt om toediening van middel x, je wenden tot een verpleegkundige.
In Spanje zijn er thuiszorgorganisaties werkzaam die dit ook kunnen verzorgen.
In de VS bestaan er PA's (Physisian Assistants) en ook zelfstandig werkzame verpleegkundigen die je behulpzaam kunnen zijn bij het invullen van deze "zelfzorg".
Misschien kan zelfs de leverende apotheek zorgdragen voor toediening; informeer vooraf...

Mogelijkheden te over om langere tijd naar het buitenland te gaan en deze medicatie te verkrijgen en toegediend te krijgen als de duur van de periode niet langer dan zes manden aaneengesloten is...

Kan je hiermee verder? Als ik ergens bij kan helpen, laat maar weten... Vooral veel plezier!!!!
Groet, Sanne
Verpleegkundige en Bestuurskundige. Werkzaam als strategisch adviseur bij een zorgverzekeraar en expert op innovaties in de zorg. Kennis van zorgaanspraken in de zorgverzekering, vergoedingen en (on)mogelijkheden en daarbij kritische ervaringsdeskundige met borstkanker in 2007, 2011 en 2012.

Car

Re: X-geva en Zoladex in buitenland laten plaatsen

Bericht door Car » za 25 okt 2014, 23:59

Dank voor jullie reactie Dees en Sanne,

Wat betreft het vervoeren naar Spanje van de medicatie heb ik begrepen dat die in de handbagage moet zitten en er een engelstalig recept verstandig is. Mijn oncoloog heeft inmiddels een brief geschreven met de diagnose en alle medicatie.
Ook een medisch paspoort wordt aangeraden wat ik bij de apotheek zal gaan halen. Door een stewart die internationaal vliegt is me verteld dat je als medicatie gekoeld moet blijven dit af kan geven aan het personeel.
Op de website van Transavia die bv naar Spanje vliegt staat dat de medicijnen en injectienaalden juist in de handbagage vervoerd moeten worden.
"Zorg er altijd voor dat u uw medicijnen in uw handbagage meeneemt, dus niet in de bagage die via de check-in balie naar het laadruim gaat. Verder raden wij u aan het Engelstalige recept van uw medicijn mee te nemen, zodat u dat kunt laten zien als douane- of veiligheidsbeambten vragen stellen over uw medicijnen of injectienaalden. Injectienaalden dienen goed verpakt te worden. Medicijnen die koel moeten worden bewaard, kunt u het beste meenemen in koelzakken of vacuumflacons binnen de geldende handbagagevoorschriften. Er is geen koelmogelijkheid aan boord."
Wat betreft Spanje lijkt het toedienen me dus geen probleem. Voor de VS zal ik nog eens opzoek gaan waar ik de genoemde PA's kan vinden.

Ik heb overigens mbt de x geva nadat ik eerst de thuisservice 2Care had benaderd ook al contact gehad met Amgen Spanje en kreeg onderstaande reactie:
In Spain, XGEVA is a medicinal product for hospital use only. Therefore, you should contact a Specialist together with your clinical record in order to obtain the prescription and have the drug administered.

"It is also recommended that you get to know the requirements about rebilling in the specific region you are travelling to in advance. The hospital may give you a bill to be refunded by the Health Authorities/Health Insurance company of your country.

If you need more information or have another request, we are at your disposal on the following telephone number: +34.900.850.153 ; or sending an e-mail to: iCOM_Spain@amgen.com."

Gebruikersavatar
Team
Berichten: 302
Lid geworden op: zo 06 mei 2012, 10:31

Re: X-geva en Zoladex in buitenland laten plaatsen

Bericht door Team » zo 26 okt 2014, 11:47

Via Twitter:
Pas wel op. Afhankelijk van het type medicatie is een medisch paspoort niet altijd voldoende. Informeer bij ambassade
medisch paspoort bij apo regelen, bij ambassade/ vliegtuigmaatschappij navragen omgang met spuiten/ naalden + evt pijnmedicatie

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4781
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: X-geva en Zoladex in buitenland laten plaatsen

Bericht door Dees » zo 26 okt 2014, 11:53

S2 formulier aanvragen
Het formulier E112 heet nu het formulier S2.

Met dit formulier kan een zorgverlener in een andere lidstaat van de EU/EER de kosten van de medische behandeling rechtstreeks declareren volgens het vergoedingenstelsel van het EU/EER land van verblijf. U ontvangt dan voor een groot deel van de kosten geen rekeningen. Er kunnen wel eigen bijdragen berekend worden in het land waar u de zorg ontvangt. Deze rekeningen moet u zelf voldoen aan de zorgverlener. De nota die u hiervoor ontvangt komt voor vergoeding in aanmerking zolang het totaalbedrag van de medische kosten onder het in Nederland geldende, wettelijke tarief blijft. Een S2 formulier is dus geen garantie dat alle kosten vergoed worden.
In sommige landen kan het S2 formulier alleen gebruikt worden bij staatsziekenhuizen en niet bij privéklinieken. Heeft u een S2 formulier maar gebruikt het buitenlandse ziekenhuis het formulier niet? U houdt dan recht op vergoeding vanuit de basisverzekering tot maximaal 100% van het Nederlandse tarief.
Ik lees dat je een S2-formulier krijgt als je van te voren een machtiging moest aanvragen en deze hebt gekregen. Mijn ouders gingen onlangs op vakantie en namen voor de zekerheid ook zo'n S2-formulier mee, terwijl er geen geplande ingreep was, gewoon voor de zekerheid.

Sanne, je krijgt toch 'maar' 100% van het Nederlands tarief vergoed, ook bij poliklinische ingrepen?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Car

Re: X-geva en Zoladex in buitenland laten plaatsen

Bericht door Car » zo 26 okt 2014, 12:07

Ik ben aanvullend verzekerd tot werelddekking Dees.
Zal bij de oncoloog om het S2 formulier gaan vragen als Sanne ook zegt dat dat nodig is.

Gebruikersavatar
Sanne
Beheerder
Berichten: 308
Lid geworden op: zo 06 mei 2012, 10:32

Re: X-geva en Zoladex in buitenland laten plaatsen

Bericht door Sanne » ma 27 okt 2014, 16:42

Car schreef:Ik ben aanvullend verzekerd tot werelddekking Dees.
Zal bij de oncoloog om het S2 formulier gaan vragen als Sanne ook zegt dat dat nodig is.
Hallo Car,

Een aanvullende verzekering is altijd handig voor het geval er onverwachte problemen ontstaan, ook omdat niet alle kosten die voortkomen uit medische problemen ook worden gedekt; denk aan repatriëring als je een been breekt ofzo...
Dat S2 formulier krijg je overigens niet via je oncoloog, maar kun je aanvragen bij je zorgverzekeraar.
Veel maar niet alle zorgverleners in Spanje werken met dit formulier omdat het niet verplicht is.
Er zit vaak een grote adminitratieve rompslomp aan vast en daarom krijg je, behalve vaak van grotere klinieken, gewoon een nota, die je moet voldoen en weer kunt declareren bij je zorgverzekeraar.
Het S2 formulier kan voor jou dus handig zijn als de zorgverlener het ook aanneemt.
Het is niet nódig, maar kan gemakkelijk zijn...
Groet, Sanne
Verpleegkundige en Bestuurskundige. Werkzaam als strategisch adviseur bij een zorgverzekeraar en expert op innovaties in de zorg. Kennis van zorgaanspraken in de zorgverzekering, vergoedingen en (on)mogelijkheden en daarbij kritische ervaringsdeskundige met borstkanker in 2007, 2011 en 2012.

Car

Re: X-geva en Zoladex in buitenland laten plaatsen

Bericht door Car » di 28 okt 2014, 11:35

VGZ heeft nav mijn brief gebeld:
S2 formulier verstrekken ze niet zonder dat er een ziekenhuis of zorgverlener bekent is. Ik heb verteld dat ik anders gehoord heb maar ze bleef volhouden
Aanvullende verzekering is niet van toepassing omdat het electieve zorg betreft en die wordt alleen wereldwijd vergoed tegen het Nederlandse tarief. Zal in Spanje niet zo'n probleem zijn omdat daar gecontracteerde zorgverleners zijn maar in de VS wel. Begrijp er dus uit dat hoe goed je ook aamvullend verekerd ben als je eenmaal afhankelijk ben van electieve zorg dan ben je als chronisch patient ook op dit gebied de klos.
Het is goed dat ik zelf al geregeld had dat ik voorraad medicatie heb want hoe ik de xgeva en zoladex in het buitenland zou kunnen verkrijgen blijft ook een raadsel.

Gesloten

Terug naar “Oktober 2014”