Goede Beha?

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

Gesloten
Koentje

Goede Beha?

Bericht door Koentje » ma 28 jul 2014, 12:12

Hallo allemaal,
Ik stel deze vraag voor mijn schoonmoeder. Na de bestralingen en de operatie is haar ene borst kleiner dan de andere geworden en heeft ze blijvende pijn in haar ribben overgehouden (vocht, spieren etc). Volgens de arts moet ze op zoek naar een goede (sport)beha, maar ze heeft wat moeite om de juiste beha te vinden.

Heeft een van jullie hier ervaringen mee? Is er misschien een speciaalzaak in Rotterdam of omstreken? (Ze woont zelf in Krimpen aan den Ijssel.)
Ik ben benieuwd naar jullie visies!
Alvast bedankt!
Groetjes, Marlies

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4835
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Goede Beha?

Bericht door Dees » ma 28 jul 2014, 12:53

Beste Marlies, he wat vervelend. De blijvende pijn aan de ribben, die je beschrijft, bij je schoonmoeder, herkennen, vermoed ik, veel vrouwen die bestraald zijn. Een goede therapeut kan een deel van deze klachten verhelpen door de verklevingen los te masseren. Een therapeut die bekend is met fascietechniek volgens Willy Fourie zou dat moeten kunnen. In dit topic kun je daar meer over lezen. Wellicht is het mogelijk dat ze hiervoor een chronische indicatie krijgt. Dat betekent dat de eerste 20 sessies zelf betaald moeten worden of vanuit de aanvullende verzekering, maar dat de sessies daarna vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Dat haar bestraalde borst kleiner is en wellicht ook pijnlijk, is ook een verschijnsel dat we vaker horen na bestralingen. Ik ken zelfs vrouwen die daarom uiteindelijk toch nog voor een borstamputatie of amputatie met directe reconstructie hebben gekozen. Het kán een overweging zijn.

Omdat haar bestraalde borst kleiner is dan haar andere borst, heeft ze recht op een deelprothese. Dat kan een soort 'overzetborst' zijn die net wat extra volume geeft. Dat kan ook een stukje zijn. Hiervoor kan ze bij de huisarts of bij de Mammacare in het ziekenhuis een machtigingsformulier vragen. Hier kun je zien welke gecertificeerde bedrijven er bij jullie in de buurt zitten. Je kiest dan rechtsbovenin de regeling MMC (Mammacare).

Het is even zoeken wat precies het probleem is en hoe dat te verhelpen is. Een sportBH drukt de boezem plat. Dat kan functioneel zijn, maar is meestal niet heel fraai. Misschien verdraagt ze ook wel een BH zonder beugel. Daar heb je allerlei keuzes in. Bijvoorbeeld BHs speciaal voor borstprotheses zijn vaak zonder beugel. Er zit dan in beide cups een hoesje, maar daar hoef je niet persé gebruik van te maken. Prothese BHs zijn er tegenwoordig in heel veel uitvoeringen en ze zijn ook echt heel mooi.

Kijk bij Amoena en bij Anita Care, dat zijn de bekendste merken. Je hebt ook gewone BHs zonder beugel. Ik zag laatst dat de bekende merken Marie Jo en Prima Donna ook BHs zonder beugel hebben, zie hier. Beide merken zijn bekend om de geweldige pasvorm. Een goede gespecialiseerde lingeriezaak moet je schoonmoeder goed in kunnen adviseren. (ik hou zelf erg van lingerie, dus volg de ontwikkelingen graag)

Kun je hier iets mee?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Koentje

Re: Goede Beha?

Bericht door Koentje » ma 28 jul 2014, 13:28

Hoi Dees,

Bedankt voor je heldere antwoord. Therapie heeft ze nu al een aantal keren gehad, maar ze lijkt er niet erg warm voor te lopen. Nadeel is dat ze aardig bang is voor 'wereld' (al zal ze zelf dat niet toegeven ;)) en alles haar pijn doet. Bij de SPECT opnames destijds op de nucleaire geneeskunde had ze al moeite met de houding omdat ze van zichzelf al aardig stijf is.

Bestraling is inmiddels al 1,5 jaar geleden, maar het blijft haar inderdaad toch parten spelen, zoals bij zoveel (daar weet ik weer veel van als stralingsdeskundige).

Is zo'n deelprothese ook echt goed als de verkleining puur door het harder en kleiner worden van de borst is? Of werkt dat echt pas wanneer het kleiner is geworden door het verwijderen van de klieren?
Ik ga eens naar de genoemde merken kijken. thanks!

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4835
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Goede Beha?

Bericht door Dees » ma 28 jul 2014, 13:42

Hoi Marlies, ja, mijn operatie en bestraling is inmiddels al 7,5 jaar geleden, maar de pijn aan mijn ribben is nooit weggegaan. Dankzij therapie is het nog enigszins te doen.

Deelprotheses kunnen zeker ook als de borst door bestraling kleiner is geworden. Er zijn verschillende merken met verschillende vormen.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Heel lastig als je schoonmoeder zelf niet heel erg actief is qua 'probleemoplossend vermogen'. Je kunt haar wel helpen, maar het is uiteindelijk háár probleem en ze zal zelf moeten zien in hoeverre oplossingen werken of niet.

Take care !
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

gast

Re: Goede Beha?

Bericht door gast » di 29 jul 2014, 14:20

Hoi Dees

Ook ik heb na operatie en bestraling (2010) nog steeds veel last van borst en ribben.
Helaas heeft niemand in het ziekenhuis mij dat toen verteld... als 1 van de nadelen van de bestraling
en ik kende deze site nog niet jammer genoeg.
Ik was toen alleen maar blij.. dat ik alleen maar bestraling nodig had na operatie. Sja..

Als ik niet aan mijn borst kom, weinig aan de hand, maar bij onderzoek (nacontrole) val ik bijna flauw v.d. pijn.
Er is een keer gezegd dat ik een beetje last heb van oedeem, maar niet medisch niet noodzakelijk om te behandelen.
Laatste keer is er nog extra naar de mammografie gekeken.. vanwege de pijn.. niets te zien, maar er is toen wel een
medisch woord genoemd.. wat het zou kunnen zijn.. maar dan ben ik doordat ik nog aan het bijkomen was van de pijn vergeten.
Weet jij wat dat zou kunnen zijn, behalve verklevingen?
Verder ook veel last van ribben en kan daardoor al 4 jaar geen BH ( droeg altijd met beugels) aan.
Ik heb hem weleens aan, als het niet anders kan. Geen last van borst, want ruim en zachte cup, maar wel van ribben.
Ribben doen trouwens ook pijn als ik geen BH aan heb en kan ook niet meer op mijn rug liggen, omdat alles trekt en
schouder naar achteren valt. Geen idee hoe dat komt. Weten ze in het ziekenhuis ook niet.
Als ik toch af en toe even op mijn rug wil liggen, los ik het op met een klein kussentje onder schouder.

Nu ik jouw uitleg lees over BH 's zit ik ineens te denken om ook achter een BH aan te gaan zonder beugels,
kan ik ook proberen of dat uit maakt voor het rug lig probleempje.
Ik ben nog steeds pissig over slechte voorlichting, hoewel ik misschien toch had gekozen
voor gevolgde procedure want je denkt.. zo erg kan het toch niet zijn, maar dan had ik het tenminste zelf beslist.
Als ik nu iemand spreek of hoor (meestal na screening bus) dat ze borstkanker heeft, verwijs ik meteen naar deze website!
Nogmaals veel dank voor alle inzet hier op het forum en dat allemaal vrijwillig.

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4835
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Goede Beha?

Bericht door Dees » di 29 jul 2014, 17:41

Hoi gast, dank voor het compliment.

Als ik je verhaal lees, vraag ik me af of dat niet toch een gevolg van de bestralingen kan zijn.

Mijn fysiotherapeute legde het alsvolgt uit: Je hele lichaam wordt bij elkaar gehouden door bindweefsellagen, die over elkaar heen bewegen. Als je 's nachts stil ligt, ontstaat er verbindinkjes tussen de bovenste en onderste bindweefsellagen. Dat noemen ze Fuzz.

Dit is daar een hele mooie foto van:
Afbeelding

Hoe minder je beweegt, hoe dikker die fuzz wordt en hoe meer die lagen bindweefsel aan elkaar plakken. Daarom ben je stijf na een nacht slapen en onnoemelijk stijf als je een week met griep in bed gelegen hebt.

Bestraling veroorzaakt een soort brandwonden van binnen. Lagen bindweefsel plakken aan elkaar. Daardoor wordt het weefsel stug en, als je het weinig beweegt of als het weinig losgemasseerd wordt, word je daardoor stijf. Omdat die bindweefsellagen je hele lichaam bij elkaar houden, kan het best zijn dat het weefsel stug en stijf is rondom de bestraalde plek (en aan de achterkant omdat de bestraling daar ook komt) en dat kan zomaar op andere plekken pijn geven. Misschien verklaart dat je rugproblemen.

Mbt de ribben zegt ze altijd dat het botvlies beschadigd is en daarom voor pijnklachten zorgt. Losmasseren en aan blijven raken vermindert de pijn wel. Nouja, de pijn is nooit weg maar het beheerst mijn leven niet. Ik kan ook goed een beugelBH aan.

Misschien heb je hier nog wat aan.

En mbt BHs.... er is vanalles mogelijk. Als het zonder BH niet minder pijn doet dan met BH, kun je net zo goed een BH dragen. Ja toch? Take care !!
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gast

Re: Goede Beha?

Bericht door Gast » wo 30 jul 2014, 13:35

Hoi Dees

Compliment van harte gegund.

Bedankt voor de zeer uitgebreide uitleg en zelfs foto.
Het is me allemaal een stuk duidelijker geworden.
Klachten zijn pas na bestraling gekomen, dus zeker weten dat het daar van is.
Er is inderdaad wel gezegd dat het bindweefsel erg stug is en dat het daar wel van zou zijn.
Het is geen zenuwpijn, want die pijn ken ik wel van andere plaatsen in lichaam.

BH pijn is alleen door omvang, alles knelt en doet pijn.
Aangezien jij veel verstand hebt van lingerie .. ik helemaal niet :)
Als je een BH koopt met passende cup, dan is de omvang veel te klein, omdat ik geen druk op ribben kan hebben.
Paar winkels geweest, maar zij hebben daar geen oplossing voor, daarom draag ik vaak zo'n bikinilapje met touwtjes,
maar mijn nek vind dat niet leuk meer.
ik ga kijken op de links die jij hebt gegeven en ook nog een keer uitslag patholoog hier posten, want ondertussen
ben ik wel benieuwd wat jij daarover te zeggen hebt.
Groetjes en take care ook voor jou.

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4835
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Goede Beha?

Bericht door Dees » wo 30 jul 2014, 19:11

Hoi Gast, wat je schrijft over de cup en dat dan de omvang veel te klein is, kan ik niet plaatsen. 75C en 80D hebben dezelfde cup, maar vanzelfsprekend heeft 80D een grotere omvang. Het moet dus mogelijk zijn om de juiste cupmaat te vinden en een omvang die aan de losse kant zit. Wat ook altijd nog een oplossing is, is om er een extra stukje tussen te zetten.

Afbeelding

ProtheseBHs zijn veelal zonder beugel en van zacht materiaal gemaakt. Misschien is het een optie om eens zo'n BH te proberen, ookal heb je de pockets niet echt nodig.

Ik ben benieuwd !!
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gast

Re: Goede Beha?

Bericht door Gast » do 31 jul 2014, 14:31

Hoi Dees,

Waarschijnlijk bij de verkeerde winkels geweest en ik geef eerlijk toe
dat ik er ook weinig verstand van heb. Gewoon al vele jaren 75 B kopen en klaar.
Ik dacht altijd dat bijv. C en D verschillende cup maten waren.. jij met de passie voor lingerie
zit nu waarschijnlijk met open mond :grin:
Tussenstukjes was ik zelf ook al opgekomen, maar hadden ze niet in die winkels.
Momenteel ziek, maar als ik weer op de been ben, ga ik er weer achteraan.
Bedankt maar weer!

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4835
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Goede Beha?

Bericht door Dees » do 31 jul 2014, 15:58

Hoi Gast, nee hoor, ik wist er zelf ook niet zoveel van, maar als een 75B dus goed is qua cup maar qua omvang te strak, zou je een 80A kunnen proberen. Het verschilt ook van merk tot merk hoor. Echt een keer naar een goede winkel gaan en als geld het probleem is, ga dan tijdens de uitverkoop !!
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “Juli 2014”