Bijwerkingen docotaxel

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

pieret

Bijwerkingen docotaxel

Bericht door pieret » di 17 dec 2013, 11:48

Hallo,
In april dit jaar heb ik een borstamputatue gehad (lobulair carcionoom 6,5 cm, 2 lymfe klieren aangedaan.rechts)
daarna 3 keer de FEC en 3 keer de docotaxel. 17 sept was de laatste kuur. Als afsluiting 25 keer bestraling van het gehele gebied .(14 nov laatste bestraling gehad)
Nu sinds 10 oktober aan de tamoxifen 20 mg.
Wat me opvalt dat het lijkt of ik momenteel steeds meer klachtjes krijg die ik tijdens de kuren niet had
Prikkelende vingertoppen (soms)
Vermoeide benen (soms)
Opgejaagd gevoel (soms)
Zwaar gevoel in rechter arm (beetje)

Wat ik lastig vind is dat ik momenteel niet meer weet waar welke klacht vandaan komt.
een groot deel van de klachten lijken op de bijwerkingen van de docotaxel. Maar kan dit medicijn zo'n late bijwerking veroorzaken?

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4763
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Bijwerkingen docotaxel

Bericht door Dees » di 17 dec 2013, 19:36

Hoi Pieret, he wat een narigheid. Ik herken alle symptomen en ik kan niet zeggen of het door de FEC-Docetaxel komt, door de tamoxifen, door de operatie en bestraling, door de psychische impact van het ziek zijn.

Omdat we zoveel restschade herkenden, hebben we met een grote groep borstkankerpatiënten een lijst gemaakt met klachten/symptomen. Die lijst staat hier. Misschien kun je hem uitprinten, invullen en aan je behandelend arts overhandigen.

Het zware gevoel in je arm zou het begin van lymfoedeem kunnen zijn. Het lijkt me verstandig dat je naar een oedeemtherapeut/fysiotherapeut gaat. Als je in Nederland woont, moet je bij een chronische indicatie als lymfoedeem of schade door bestraling of operatie de eerste 20 sessies zelf betalen of vanuit de aanvullende verzekering. Daarna wordt dat vergoed vanuit de basisverzekering. Als je daar geen verzekering voor hebt, moet je zorgen dat je dat voor 2014 nog even regelt.

Vermoeide benen en een opgejaagd gevoel kan een gevolg zijn van vermoeidheid. Door de chemo heb je vast conditie en kracht verloren. Ga je na afloop van de bestraling nog een revalidatieprogramma volgen?

Voor veel problemen zijn wel oplossingen die je klacht kunnen verminderen of weg kunnen nemen. Zeg maar waar je last van hebt en we zoeken mee.

Kun je hier iets mee?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

pieret

Re: Bijwerkingen docotaxel

Bericht door pieret » wo 18 dec 2013, 10:09

bedankt voor je reactie. Hier kan ik wel wat mee.
Ga het lijstje uitprinten en bijhouden.
Ik woon in Nederland en ben verzekerd voor de fysiotherapie. Ben direct na de operatie ook bij haar geweest voor mijn arm.
Het gaat vandaag, na een dag rust ook een stuk beter met alles.
Ik merk dat ik het momenteel vooral moeilijk vind om de balans te vinden.
(in mijn hoofd denk ik- het is klaar, kom op weer aan de slag....maar dat wil dus niet)
Ik doe niet mee aan een revalidatieprogramma. Ben tijdens het hele traject zoveel mogelijk blijven sporten. Desondanks is de conditie enorm achteruit gegaan. Maar ja. Probeer het wel zoveel mogelijk vol te houden. Heb wel net een intake gesprek gehad bij het behouden huys, gespecialiseerd in de nazorg van kankerpatiënten. Dat gaat me ook vast helpen.
Daarnaast wil ik nog mijn complimenten geven voor jullie forum. Heel fijn dat het bestaat en dat jullie echt de moeite nemen om goede antwoorden te geven waar een mens weer mee verder kan.

Gesloten

Terug naar “December 2013”