IVA ja of nee?

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

Mamacash

IVA ja of nee?

Bericht door Mamacash » do 18 apr 2013, 16:28

Ik heb gisteren een gesprek gehad met mijn leidinggevende, in het kader van mijn plan van aanpak WIA. Vorig jaar november is er, met mijn instemming, een arbeidsdeskundig onderzoek geweest naar de (on)mogelijkheid om mijn functie van Pedagogisch Medewerker -B te kunnen blijven uitvoeren. De conclusie van de arbeidsdeskundig was toen dat ik tgv medische beperkingen (lichte hersenbeschadigingen overgehouden na een hypoglycemische coma in 95) ongeschikt geacht wordt voor de functie PM-B
NB: deze functie is de afgelopen jaren gewijzigd (lees verzwaard;-)) van een uitvoerend een ondersteunende functie naar een heel zelfstandige functie waarbij werknemer de regie voert. De werknemer zet de lijnen uit en stelt bij. Dit vraagt snel kunnen schakelen en proactief kunnen handelen. Beide vaardigheden die van mij enorm veel vragen en soms a la minuut ook niet lukken.

We hebben gisteren gesproken over evt verdere werkmogelijkheden binnen de organisatie, maar die zijn er maar mondjesmaat door verschuivende ideeën mbt jeugdzorg en een reorganisatie die een 2e ronde in gaat. Residentiele woonvoorzieningen, mijn werkgebied de afgelopen 26 jaar, gaan bv de komende 2 jaar helemaal weg bij ons. Nu is er gisteren voor het eerst het woord IVA-uitkering gevallen. Een uitkering waar ik volgens het hoofd P&O gezien mijn medische beperkingen én de borstkankergeschiedenis voor in aanmerking zou kunnen komen (hij beslist dit natuurlijk niet, maar ik voldoe aan aardig wat voorwaarden) Ik heb nl het gevoel dat op die manier mijn werkgever probeert afscheid van mij te nemen, na een dienstverband van 26 jaar, zonder ontslagvergunning etc te hoeven regelen en dat dit misschien wel hun verborgen agenda zou kunnen zijn. Ik voorzie dat de organisatie straks zegt geen passende functie voor mij meer te hebben en dat er een ontslagprocedure opgestart wordt, maar ik ben 56 met een medisch beperkende achtergrond + ex kankerpatiënt, daar zit gaan werknemer op te wachten :( Waar zou ik advies kunnen inwinnen over de voors en tegens van evt dat traject ingaan en evt andere mogelijkheden?

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4693
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: IVA ja of nee?

Bericht door Dees » do 18 apr 2013, 17:09

Hoi Mamacash, als je ongeschikt blijkt te zijn voor je huidige functie, wordt van jou en van je werkgever verwacht dat er gezocht wordt naar een passende functie binnen de instelling en als die ook niet te vinden is, kan er Spoor 2 opgestart worden waarbij er gezocht wordt naar een passende functie buiten de huidige instelling.

Een IVA-uitkering is echt alleen voor mensen van wie het onwaarschijnlijk is dat ze nog ooit kunnen werken. Als ik jouw verhaal lees, lijkt het me onwaarschijnlijk dat je daarvoor in aanmerking komt.
IVA-uitkering voor onbepaalde tijd
Werknemers die volledig arbeidsongeschikt zijn en die (waarschijnlijk) niet meer beter kunnen worden, hebben recht op inkomensbescherming. Zij krijgen tot de AOW-leeftijd een IVA-uitkering, als ze aan de voorwaarden blijven voldoen. Mensen met een IVA-uitkering hoeven niet actief op zoek te gaan naar werk.

Hoogte IVA-uitkering
De IVA-uitkering bedraagt 75% van het laatstverdiende loon. Hieraan is wel een maximum verbonden: het maximumdagloon.
Bron: Rijksoverheid

Bij het UWV wordt de Functionele Mogelijkheden Lijst gebruikt om te bepalen wat je mogelijkheden nog zijn. Hier staat er bijvoorbeeld één. Probeer die zelf eens in te vullen en dan niet zoals je eigenlijk WILT dat ie is. Ook niet hoe de situatie was voordat je ziek werd, maar zoals ie IN ALLER EERLIJKHEID is (en dan eerder op je slechte dagen dan op je goede dagen). Vraag iemand die jou goed kent om het ook eens door te lezen.

Het is belangrijk om te beseffen dat de WIA gaat over 'verzekerde schade' ofwel beperkingen die dóór ziekte zijn ontstaan. Dingen die je vroeger ook al niet zo goed kon, tellen niet mee.

Na 2 jaar ziekte, zal het UWV gaan kijken of werkgever en werknemer optimaal hun best hebben gedaan om de werknemer te reïntegreren. Dat kan dus zijn in de eigen functie (ook als dat betekent dat er aanpassingen gedaan moeten worden), in een andere functie binnen dezelfde instelling of in een andere functie bij een andere werkgever. Ben je nu aan het werk? Sinds wanneer? Ben je hersteld gemeld voor die uren?

Als ik jou was, zou ik aan je werkgever voorstellen om een traject op te starten met een reïntegratiedeskundige met ervaring met kankerpatiënten. Dat kan bijvoorbeeld via Do Some Good of Re-Turn. Deze specialisten kunnen er ook voor zorgen dat je geen oor wordt aangenaaid door je werkgever.

Deze folder is heel handig. Zou ik écht helemaal doorlezen.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gosia

Re: IVA ja of nee?

Bericht door Gosia » do 18 apr 2013, 18:41

Hallo Mammacash, dit is weer zo'n gevolg van kanker: terecht komen in het oerwoud van uitkeringen.
Bij mij is er ook overlegd of ik voor IVA in aanmerking zou komen, maar daarvoor ben ik niet ziek genoeg; alleen als ik bijna voor de UWV-deur zou doodvallen, zou ik aanspraak kunnen maken op IVA.

IVA = 75% van het laatstverdiende loon
(IVA= Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten)

WGA = max 70% van het laatstverdiende loon met evt een aanvulling volgens de Cao.
WGA= Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten)

Je kunt ook ontslagen kunt worden als je een WGA-uitkering hebt, aan het eind van twee jaar ziekte, of later als dat geregeld is in de Cao. In de WGA heb je nog steeds plichten naar het UWV, zoals (vrijwilligers)werk meldplicht, niet langer dan 3 weken vakantie, meer wijzigingen in je situatie melden, enz.

Als je een IVA-uitkering krijgt, gaan ze ervan uit dat je nooit meer ergens aan het werk komt.

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4693
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: IVA ja of nee?

Bericht door Dees » do 18 apr 2013, 19:00

Gosia schreef:IVA = 75% van het laatstverdiende loon
(IVA= Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten)

WGA = max 70% van het laatstverdiende loon met evt een aanvulling volgens de Cao.
WGA= Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten)
Die 70% en 75% van het laatstverdiende loon is wel van het maximumdagloon. Als je een hoog salaris hebt, val je dus nóg dieper.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

HugoLemmens

Re: IVA ja of nee?

Bericht door HugoLemmens » vr 19 apr 2013, 08:18

Hallo Mamma cash,

Aansluitend op de vorige reacties. IVA zit er hoogstwaarschijnlijk niet in. Ik ben met vele patiënten mee geweest, velen ondersteund bij de voorbereiding en slechts
enkele de IVA gekregen, maar wel WGA 80-100%. Ten aanzien van wat je kan is het belangrijk aan te tonen wat je probeert hebt en wat het effect daarvan is.
Een goede onderbouwing is belangrijk.

Zoals je zelf aangeeft is niet makkelijk om nu op zoek te gaan naar een andere baan. Het is belangrijk om te onderzoeken en te proberen van wat er voor jou nog
mogelijk is. Daarbij is het ook zaak om nu in de regie te komen. Dit betekent : het nemen van initiatieven, kritisch zijn, voorstellen doen ed. Een arbeidsdeskundige heeft
zijn mening gegeven, maar wat is jouw mening? Hoe goed en hoe lang heb je kunnen proberen? Welke hulp heb je daarbij gehad?

Het is goed om met iemand anders jouw situatie door te spreken. Met iemand die wel hiermee ervaring heeft. Je tijd en energie is kostbaar. Het gaat om zicht te krijgen
op je hele situatie en vandaar uit je koers te bepalen. Als je wilt kun je vrijblijvend en kosteloos een telefonisch gesprek met me voeren waarbij ik met je mee denk, je
tips of handvatten kan geven hoe je kunt handelen.

Wat je ook doet, ga niet zomaar akkoord met een ontslag. Als je een spoor 2 (sollicitatie) traject krijgt, wees dan ook kritisch op diegene die je begeleidt.
Je krijgt maar een kans voor zo'n traject en dan zorg dat je de juiste persoon krijgt waarmee je vooruit komt.

Mamacash

Re: IVA ja of nee?

Bericht door Mamacash » vr 19 apr 2013, 09:14

Allemaal bedankt voor de reacties en het meedenken. Hugo, het telefonisch bespreken, meekijken, denken is voor mij altijd een wat moeilijk item doordat ik vaak moeite heb met het luisteren en onthouden van hetgeen er besproken wordt. Is het mogelijk dit in een persoonlijk gesprek te doen? Dat werkt voor mij vaak beter. Mocht dit niet jouw voorkeur hebben, dan doen we het telefonisch want ik stel een gesprek wel erg op prijs. Juist om iemand anders samen met mij naar de mogelijkheden te laten kijken, ook binnen mijn huidige werkplek (want die heb ik nog lang niet afgeschreven :smile: )

PS; ik heb voor 2 mei een 2e gesprek voortgang WIA Plan van Aanpak staan met mijn leidinggevende en iemand van P&O

Gebruikersavatar
Team
Berichten: 302
Lid geworden op: zo 06 mei 2012, 10:31

Re: IVA ja of nee?

Bericht door Team » vr 19 apr 2013, 11:14

Via mail van Ragna van Hummel van Re-turn,
Beste mamacash,
Dees heeft al een en ander beschreven, op haar verzoek wat aanvullingen van mijn kant.

Het is logisch dat je veel vragen hebt, je hebt waarschijnlijk niet eerder in een dergelijke situatie gezeten.

Een arbeidsdeskundig onderzoek is altijd een momentopname en daarom maar beperkt houdbaar. Ben je nu ziek gemeld vanwege borstkanker? Dan mag alleen onderzocht worden wat je als gevolg daarvan wel of niet meer kunt, niet wat je voor die tijd misschien ook al niet goed kon. Ik ga er daarbij vanuit dat je voor je ziek werd goed functioneerde in je werk.

Belangrijker is misschien de vraag of jij zelf vindt dat je je werk kunt doen? Je schrijft dat het werk zwaarder geworden is, misschien is jouw eigen beeld van het werk daardoor ook veranderd? Laat je niet teveel leiden door wat een rapport zegt over wat je wel en niet kunt, dat kan namelijk variëren en bovendien is de beste test altijd de praktijk. Weten wat je kunt is vooral ook een kwestie van 'doen'.

Ik lees dat je veel ideeën hebt over je werk en de organisatie, zo schat je in dat jouw werk zal verdwijnen en denk je dat je werkgever misschien een tweede agenda heeft. Heb je al die dingen gecheckt? Misschien zijn ze niet waar en maak je je voor niets zorgen. Misschien zijn ze wel waar en kun je die kennis gebruiken om je koers te bepalen. Hoe dan ook een goed idee om bange vermoedens uit je hoofd te halen en op tafel te leggen.

Als je aan nieuw werk denkt, ben je bang dat je leeftijd en je medische situatie je zullen beperken en je vreest dat werkgevers jou niet zullen aannemen. Zover is het nog lang niet. Probeer het proces in kleine stukken te hakken. Op sommige dingen heb je geen invloed (het regent), op andere dingen wel (je steekt een paraplu op). Besteed je energie aan zaken in de laatste categorie.

Je hebt recht op je eigen werk. Als dat niet kan omdat jij het niet meer kunt als gevolg van je (huidige!) ziekte, of omdat de functie er niet meer is, dan moet er ander werk gevonden worden binnen de organisatie, ook dat is een recht. Is er geen passend werk, dan moet dat goed onderbouwd worden. Vraag advies aan de bedrijfsarts, die kan je helpen de wettelijke opties te verkennen.

Drie maanden voor je twee jaar ziek bent kun je een WIA uitkering aanvragen, UWV beoordeelt die aanvraag. Dat moment is voor een werkgever ook een moment waarop hij ontslag aan kan vragen, dat hoeft echter niet! Ook met een (gedeeltelijke) WIA uitkering kun je in dienst blijven, en bijvoorbeeld minder uren werken, of in andere taken. Dat de organisatie verandert biedt misschien juist kansen.

Misschien helpt het om te bedenken dat jij en je werkgever wel degelijk iets gemeenschappelijk hebben, jij wil immers graag je baan behouden en je werkgever wil graag een goed functionerende medewerker. Jullie hebben er allebei belang bij dat doel op een goede manier te bereiken. Met dat vertrekpunt in gedachten kun je samen zoeken naar oplossingen die voor allebei werken.

Ragna van Hummel
Re-turn | Werkkracht bij kanker

Mamacash

Re: IVA ja of nee?

Bericht door Mamacash » vr 19 apr 2013, 12:49

Beste Ragna, ook jij bedankt voor je input.

Even antwoord op een aantal van je vragen:
Een arbeidsdeskundig onderzoek is altijd een momentopname en daarom maar beperkt houdbaar. Ben je nu ziek gemeld vanwege borstkanker? Dan mag alleen onderzocht worden wat je als gevolg daarvan wel of niet meer kunt, niet wat je voor die tijd misschien ook al niet goed kon. Ik ga er daarbij vanuit dat je voor je ziek werd goed functioneerde in je werk.
Ik ben nu idd ziek gemeld vanwege de borstkanker. Het voornemen om een arbeidsdeskundig onderzoek te doen dateert echter uit een eerdere periode. In 2011 ben ik, nav een reorganisatie, overgestapt naar een andere werkplek binnen de organisatie. Door restschades in 95 opgelopen na een hypoclycemische coma heb ik altijd wel wat problemen gehad met bepaalde taken binnen mijn functie. Zo kan ik bv niet notuleren tijdens een vergadering, ben ik soms zoekend naar woorden (zowel sprekend als schrijvend. Dit zal door anderen mogelijk alleen ervaren worden als een korte pauze in een gesprek ipv dat het storend is en duidt op een beschadiging in mijn spraakvermogen), heb ik soms moeite met het direct terughalen van afspraken belangrijk voor de dagelijkse structuur op een groep, maar ook afspraken gemaakt met bv ouders of plaatsers. Het zijn deze beperkingen die de overstap naar en het oppakken van een nieuwe groep, nieuwe structuur en regels best zwaar hebben gevallen en veel van mijn energie vroegen. Op het moment van de overplaatsing zat ik in de ziektewet ivm een gecompliceerde dubbele armbreuk waardoor je dergelijke problemen ook bespreekt met je arbo-arts. Vanuit dat gegeven is mij toen het advies gegeven om een arbeidsdeskundig onderzoek te doen om te kijken welke aanpassingen/handvatten en evt (on)mogelijkheden er liggen. In de periode van okt/nov 2011 tm maart 2012 ben ik volledig aan het werk geweest. In maart 2012 kreeg ik borstkanker en ben toen helaas de ziektewet weer in beland.

Ik zelf zie idd dat het werk ook zwaarder is geworden doordat de taken van een pedagogisch medewerker in de afgelopen 2 jaar is veranderd van een uitvoerend en ondersteunende functie naar een zelfstandige functie waarbij werknemer de regie voert, maar ook mijn collega's moeten nog maar zien te dealen met deze taakverzwaring en van hen is ook niet zeker of ze dit naar behoren kunnen uitvoeren..........Ik heb aan mijn werkgever ook gevraagd (toen wij in nov de conclusie van het rapport bespraken) om mij een half jaar de tijd te geven te kijken óf ik idd dit werk, met deze verzwaringen, goed kan uitvoeren. Die ruimt heb ik dus absoluut gekregen van mijn leidinggevende. Helaas kreeg ik in december 2012 een flinke emotionele dip te verwerken waarvoor ik momenteel therapie krijg (oa EMDR) Maar dit betekent ook dat het half jaar wat ik gekregen heb om te testen of ik kan voldoen in deze functie bijna voorbij is.

Mijn huidige werkplek (de woon/leefvoorziening) sluit per 1 juni. Wat dan overblijft binnen de organisatie zijn plekken op intensieve behandeling, nieuwe functies (jeugd en gezinswerker), ambulant hulpverlening. Functies waarvan ik bang ben dat ik die niet aan zal kunnen doordat ik oa echt moeite heb met snel schakelen tussen probleem en oplossing. Ik heb zelf al gevraag dof ik mogelijk een gastvrouwfunctie zou kunnen vervullen of een deelfunctie gastvrouw/roosterplanning. Taken die structureel redelijk hetzelfde zijn alle dagen zodat ik structuur sneller oppak maar de nieuwe structuur ook makkelijk onthoud/eigen maak ipv alle dagen energie te verspillen aan de vraag; ehhhh hoe zat dat ook al weer..........

Het is zoals jullie al zeggen; je hebt enorm veel vragen omdat je nog nooit in een dergelijke situatie heb gezeten. Ik werk al 26 jaar voor deze organisatie, met veel liefde altijd het werk gedaan, heb nooit de kantjes er van afgelopen (heb mezelf tijdens mijn therapie gerealiseerd dat ik mijn werk misschien op sommige momenten echt ten koste van mijzelf en mijn gezin heb laten gaan), heb altijd de regie gehouden tijdens mijn ziekteperiode, zo snel als maar kon reïntegratie mogelijkheden aanpakte en opzocht. Maar dit proces waar ik nu in terecht dreig te komen vind ik moeilijk om mee te dealen omdat ik niet weet waar mijn rechten bv liggen of waar ik straks een pad op ga waarvan ik niet weet waar het mij brengt omdat ik nu geen overzicht heb over stappen/plannen en conclusies..........

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4693
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: IVA ja of nee?

Bericht door Dees » vr 19 apr 2013, 19:28

Hoi Mamacash,
Ik kan je echt alleen maar aanraden om je werkgever voor te stellen om een traject op te starten waarbij je begeleid wordt door iemand van Do Some Good of Re-Turn. Je moet dit niet alleen willen doen. Het is voor jou én voor je werkgever belangrijk om goede oplossingen te vinden.

Stop met piekeren en maak een afspraak met één van deze bedrijven en ga met die informatie het gesprek aan met je werkgever.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Mamacash

Re: IVA ja of nee?

Bericht door Mamacash » ma 22 apr 2013, 08:43

Lieve Dees, staat boven aan mijn todolist want dit wil ik niet alleen aangaan omdat ik erg bang dat ik, voor ik het zelf in de gaten hebben, mezelf buitenspel zet. Ik heb ook interesse in die training van mijn werkgeheugen die ik zag bij Do Some Good. Een training die hopelijk past in het15%bonus (reïntegratie)traject wat in onze CAO genoemd wordt. Donderdag heb ik een nieuw gesprek met mijn leidinggevende en dan ook P&O erbij om duidelijkheid te krijgen over mogelijkheden, werkaanbod etc etc en duidelijker te krijgen.

Gesloten

Terug naar “April 2013”